3 goda smörrebröd med lax, renkött och vegetarisk topping

3 lyxiga smörrebröd

Det är alltid intressant att höra hur folk planerar kring middagen. Vissa kör lite ad-hoc när de kommer hem och svänger ihop något av det som finns i kylen, medan andra börjar fundera över middagen redan på morgonen. Jag måste säga att jag är en kombination av de båda varianterna. Ibland riktigt kliar det i fingrarna – då har jag en lista med maträtter jag vill laga och sätter igång att spåna redan efter morgonkaffet. Andra dagar är jag både trött och omotiverad. Då tar jag en titt i skafferi och kyl för att sedan göra ett hopkok av det som finns.

Dessa 3 goda smörrebröd med lax, renkött och vegetarisk topping är verkligen riktigt lyxiga smörrebröd. De kom inte till av en slump utan var något jag fnulat på sedan innan. Jag tycker trots allt att det är trevligt att kunna erbjuda något för alla. Därför fick ett av smörrebröden bli vegetariskt.

Madeleine Landley Vegetariska smörrebröd

Att bjuda på härliga smörrebröd till middag är både gott och enkelt. Antingen gör man smörrebröden i förväg och serverar dem färdigmonterade, eller så ställer man fram alla ingredienser i skålar och låter matgästerna plocka ihop dem själva. Smörrebröd är trots allt utmärkt bjudmat som är trevlig att plocka med – och de passar förstås lika bra att mumsa på hemma i tv-soffan som härlig vardagsmat.

Dessa 3 olika smörrebröd serveras med renstek, lax och vegetarisk topping. Av varje sort blir det 4 smörgåsar. Jag tycker att kött, fisk och vegetariskt är en bra kombination för det finns något för alla smaker. Dessa blir också både färgglada och så goda att de är svåra att motstå. Jag tycker inte att smörrebröd ska innehålla för många ingredienser, därför är dessa både smakrika och enkla att fixa ihop. Perfekt fredagsmat helt enkelt!

» Här hittar du fler goda recept till fredagskvällen

Smörrebröd med lax, avokado och äggröra Smörrebröd med lax, avokado och äggröra

2 ägg
1 dl creme fraiche + 2 msk
0,5 dl riven ost
salt, peppar
100g kallrökt lax
2 avokado
4 skivor bröd
färsk dill till dekoration

  • Vispa ihop ägg och grädde med riven ost, salt och peppar. Ha ner stanningen i en varm panna och stek ihop till äggröra. Skrapa ur äggröran ur pannan och låt den svalna. Blanda sedan med 2 msk creme fraiche.
  • Skiva avocado. Lägg upp laxen på brödskivorna och acocadon ovanpå. Toppa med äggröra och en dillkvist.

Smörrebröd med renkött, picklad gurka och potatissallad Smörrebröd med renkött, picklad gurka och potatissallad

10 cm gurka
1 dl vatten
1 tsk ättika (12%)
3 msk strösocker
1 nypa salt
100g rökt, skivad renstek
100g potatissallad
4 skivor bröd
färsk pepparrot

  • Koka upp vatten och blanda med ättika, socker och en nypa salt. Skiva gurka och hacka dill. Lägg ner i lagen. Låt dra i en timme.
  • Lägg upp två skivor renstek på varje brödskiva. Lägg på gurkskivor och toppa med potatissallad. Riv över färsk pepparrot på toppen.

Vegetariska smörrebröd med sötpotatis och soltorkade tomater Vegetariska smörrebröd med sötpotatis och soltorkade tomater

150g sötpotatis
0,5 dl creme fraiche
salt, peppar
75g fetaost
12 bitar soltorkade tomater
4 skivor bröd

  • Halvera sötpotatisen och lägg den med snittytan nedåt. Stick in en termometer och baka potatisen till en innertemperatur om cirka 85-90 grader. Ha ugnen på 200°C varmluft. (Detta tar cirka 30-40 minuter beroende på sötpotatisens storlek.) Dra bort skalet och mosa sötpotatisen med creme fraiche. Blanda med smulad fetaost och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg ut 3 bitar soltorkade tomater per brödskiva. Toppa med sötpotatiskräm.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.