3 goda snittar som passar till festen

Mat till cava

Tänk vad fort tiden går. Om bara några dagar är det nyårsafton, vilket förstås innebär att det börjar bli dags att fundera på vad man ska äta och dricka. Nyårsafton är ett utmärkt tillfälle att slå på stort och ordna en ordentlig fest. Bjud in vännerna och säg åt dem att klä sig i finaste stassen, laga god mat till en trerättersmeny och välj god dryck att skåla i. Börja kvällen med fina snittar som du serverar med ett härligt glas bubbel.

Hur gör man cava?

Visste du att mycket av det mousserande vin som görs runt om i världen framställs på samma vis som i Champagne? Champagne må vara ett av världens främsta distrikt inom vinframställning, men visst finns det precis lika bra mousserande viner runt om i världen – bland annat från Spanien där man gör cava. Cava görs enligt den traditionella metoden, även kallad champagnemetoden. Den traditionella metoden innebär att man först jäser ett stilla vin. Det stilla vinet buteljeras, och sedan startar man en andra jäsning på flaskan genom att tillsätta socker och jäst. Det är här kolsyran bildas. Därefter måste det lagras ett antal månader på flaskan innan det får lämna källarvalven.

Till skillnad från champagne behöver cava inte komma från ett specifikt område (således Champagne), men den måste komma från Spanien. Tidigare gjorde man cava endast av de klassiska spanska druvorna macabeo, parellada och xarel-lo, men idag förekommer även blandningar med chardonnay och pinot noir.

Rekommenderad dryck till nyårsafton

I början av november detta år var jag i Barcelona för att lära mig mer om vin. Ett av de ställen vi besökte var Pènedes vilket är en av de platser i Spanien där man producerar som mest av den bubblande vintypen cava.

Freixenet Carta Nevada och Cordon Negro BrutCirka 95 procent av all cavaproduktion sker i de två områdena Katalonien och Penedés i Spanien. Det är också världens mest exporterade mousserande vinsort.

När vi åkte genom Pènedes såg vi en tågstation som jag fick berättat för mig tillhörde Freixenet. Att de har en egen tågstation är kanske inte så konstigt med tanke på att de är världens största producent av mousserande vin.

Jag minns redan som liten att man kunde köpa de stiliga‚ svarta flaskorna på flyget för att fira att semestern var igång. Men visst kan man även fira att det är dags för ett nytt år. För den som undrar uttalas namnet Freixenet Fresh-e-net.

3 goda snittar som passar till festen

Till nyårsaftonen kan det sitta fint med ett glas bubbel och 3 goda snittar som passar till festen; Smördegsgifflar med skinka, fikon och getost, en frasig Miniråraka med picklad rödlök, creme fraiche, löjrom och dill och en liten grön sockerärtssoppa med creme fraiche och rödbetschips. Lagom till dess släpper också Freixenet sina bäst säljande, mousserande viner i uppdaterad design. Båda finns i Systembolagets ordinarie sortiment och passar utmärkt till dessa lyxiga snittar.

Den svarta flaskan Freixenet Cordon Negro Gran Selecctión (7738) 84:- som nu till jul och nyår dekorerats med prickar i guld, är en Brut vilket innebär att den är torrare och bjuder på frisk och sprudlande smak med inslag av gröna äpplen och citrus. Denna lagras 18 månader och görs på 40% parellada, 35% macabeo och 25% xarel-lo. Dosagen ligger på 6 g/l.

Den guldfärgade flaskan Freixenet Premium Cava Carta Navada (7743) 79:- är en Semi Seco vilket innebär att den är halvtorr. Denna passar den som gillar lite mognare frukt i form av gula äpplen och exotisk frukt. Denna cava görs på 33% parellada 33% macabeo 33% xarel-lo och lagras i 15 månader. Dosagen ligger på 38 g/l.

Smördegsgifflar med skinka, fikon och getost

Cirka 26-28 stycken

Smördegsgifflar med skinka, fikon och getost

2 rullar smördeg
150g paket rökt påläggsskinka
3 färska fikon
200g getost
peppar
1 ägg
svarta sesamfrön

1. Rulla ut smördegen och skär den till långa trianglar mellan kortsidorna (se bild).

2. Hacka fikonen. Skala och hacka getosten. Strimla skinkan. Blanda allt i en skål och smaka av med peppar. Fördela ut röran på den breda delen av varje triangel och rulla ihop från den breda änden mot den smalare.

3. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och strössla över svarta sesamfrön. Grädda gifflarna i 225°C i 10-12 minuter.

Miniråraka med picklad rödlök, creme fraiche, löjrom och dill

Miniråraka med picklad rödlök, creme fraiche, löjrom och dill

Cirka 25 stycken

Picklad rödlök:

1 dl vatten
2 tsk ättika
1 msk strösocker
1/2 rödlök

Miniråraka:

3 stora, avlånga potatisar (cirka 500g)
1 ägg
salt

Övrigt:

1 dl creme fraiche
80g sik- eller löjrom
färsk dill

1. Koka upp hett vatten och blanda med ättika och socker. Rör om tills sockret löst upp sig. Finhacka löken och ha ner i lagen. Låt dra en timme eller mer.

2. Skala och riv potatisarna på en mandolin eller rivjärn. Vispa upp ett ägg med lite salt och blanda ner potatisen i ägget. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ut plättar av potatisrivet – enklast är genom att snurra potatisen som pasta med en gaffel och lägga ner ”rullarna”. Stek på båda sidor så de får fin färg. Låt svalna.

3. Slå lagen av rödlöken. Klicka på creme fraiche, löjrom och strössla över lök. Dekorera med en dillkvist.

Liten grön sockerärtssoppa med creme fraiche och rödbetschips

Liten grön sockerärtssoppa med creme fraiche och rödbetschips

Cirka 16 portioner (beroende på glasens storlek)

Sockerärtssoppa:

1 liten gul lök
150g sockerärtor
4 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Rödbetschips:

1-2 små rödbetor
1-2 dl olja

1. Hacka den gula löken och sockerärtorna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner sockerärtor och lök. Stek under några minuter tills det mjuknat.

2. Slå på vattnet och låt det småputtra i 10 minuter – inte längre, annars tappar sockerärtorna sin gröna färg. Klicka i creme fraiche och kör till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala och hyvla rödbetorna tunt på en mandolin eller med en osthyvel. Hetta upp olja i en kastrull (170°C) och fritera rötbetschipsen i cirka 1-2 minuter. Lyft ur chipsen med en matpincett och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Observera att chipsen hårdnar när de friterats klart och ligger på tork, lyft alltså ur chipsen innan de tappat sin rödrosa färg.

4. Slå upp soppan i små shotsglas och servera med rödbetschipsen och valfri kryddört, exempelvis körvel eller timjan.

Recept och vintips är framtagna i samarbete med Freixenet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Ska du ha fest? Här hittar du goda tips på mousserande vin samt recept på 3 goda snittar som passar till festen.