3 recept på ljus ischoklad

3 recept på ljus ischoklad

Ischoklad är chokladpraliner som är både goda och enkla att göra. Allt du behöver är choklad och kokosfett. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda den sedan med kokosfettet. Jag tycker personligen att helt vanlig ischoklad utan smaksättning är tråkigt, därför bestämde jag mig för att smaksätta mina. Julen innebär trots allt massor av goda smaker så som apelsin, saffran och julkryddor. Varför då inte blanda i dem i ischokladen?

Självklart behöver man inte bra göra ischoklad med mörk choklad – det går precis lika bra med ljus eller vit choklad. Till denna ljusa ischoklad använde jag Odense Ljus Choklad med 35% kakao eftersom den innehåller mer kakao än vanlig, billig blockchoklad. Välj också gärna ekologiskt, kallpressat kokosfett eftersom det är bättre och inte lagras som kroppsfett. Kokosolja och kokosfett är samma sak, men i de länder man tillverkar kokosoljan är det så varmt att oljan är flytande, medan det i Sverige oftast är så kallt att oljan är fast och säljs i burk.

Goda recept på enkel ischoklad

Kolla också in recepten på mörk ischoklad och på vit ischoklad. Alla dessa är gjorda med olika smaksättningar och bli underbart goda att njuta av till jul.

Ljus ischoklad med rom och kokosLjus ischoklad med rom och kokos

Cirka 40-50 stycken

200g ljus choklad 35%
100g kokosfett
2 msk mörk rom
riven kokos
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig. Blanda i romen.

3. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och strössla över kokos. Ställ svalt.

Ljus ischoklad med pepparkakskryddorLjus ischoklad med pepparkakskryddor

Cirka 40-50 stycken

200g ljus choklad 35%
150g kokosfett
2,5 msk pepparkakskryddor
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig. Blanda i pepparkakskryddorna.

3. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och ställ svalt.

Ljus ischoklad med saltad nötkross på toppenLjus ischoklad med saltad nötkross på toppen

Cirka 40-50 stycken

200g ljus choklad 35%
150g kokosfett
0,5 dl mandel
0,5 tsk salt
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig.

3. Hacka mandeln fint och rosta på den i en stekpanna med lite smör och med salt. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och strössla över nötkrossen. Ställ svalt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.