3 recept på mörk ischoklad

3 recept på mörk ischoklad

Satsa på enkelt julgodis denna jul. Varför inte välja något som bara kräver två huvudingredienser? Ja, att ischoklad är så populärt är kanske inte så konstigt med tanke på hur enkelt det är att göra den själv. Att folk går och köper ischoklad är något som förvånar mig. Dels då den hemmagjorda mycket godare samt att man påverka vad man har i den. Du kan alltså välja en riktigt choklad med högre kakaohalt och ett bättre kokosfett.

Klassisk ischoklad

Visst kan man använda sig av vanlig blockchoklad om man vill. Dock innehåller denna en väldigt liten mängd kakao. Jag brukar istället välja Odense Mörk Choklad med 55% kakaohalt. Jag brukar också skippa det klassiska härdade kokosfettet som man kan köpa i silverförpackning i kyldisken. Istället väljer jag ekologiskt, kallpressat kokosfett.

Kan man göra ischoklad med smör?

Självklart kan man använda vanligt smör till ischokladen om man inte gillar kokosfett. Dock är kokosfettet bättre ur en hälsoaspekt om man väljer rätt sort. Skippa de härdade sorterna och välj kallpressat, ekologiskt kokosfett. Vill du ändå byta mot smör tar du 75 gram smör till 200 gram choklad.

När det kommer till kokosolja och kokosfett är det samma sak. I de länder där man tillverkar kokosolja är det så varmt att oljan är flytande, medan det i Sverige oftast är så kallt att oljan är fast och säljs i burk. Kolla också in recepten på vit ischoklad. Alla dessa är gjorda med olika smaksättningar och bli underbart goda att njuta av till jul.

Mörk ischoklad med saffran och apelsinMörk ischoklad med saffran och apelsin

Cirka 45-50 stycken

200g mörk choklad 55%
150g kokosfett
1 påse saffran
1 apelsin
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig. Blanda i saffran och river apelsinskal.

3. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och ställ svalt.

Mörk ischoklad med glöggsmakMörk ischoklad med glöggsmak

Cirka 45-50 stycken

200g mörk choklad 55%
150g kokosfett
2 msk malda glöggkryddor
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig.

3. Mal glöggkryddorna i en mixer eller en kaffekvarn. Blanda ner i chokladen.

4. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och ställ svalt. Dekorera gärna ischokladen med sockerpärlor i valfri färg innan den stelnat.

Mörk ischoklad med lakritsMörk ischoklad med lakrits

Cirka 45-50 stycken

200g mörk choklad 55%
150g kokosfett
4 tsk lakritspulver
små aluminiumformar

1. Bryt ner chokladen i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält.

2. Ha ner kokosfettet och rör till även det löst upp sig. Blanda i lakritspulvret.

3. Häll upp ischokladen i små aluminiumformar och ställ svalt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.