3 enkla såser med creme fraiche

3 enkla såser med creme fraiche

När det ska göras sås hemma hos oss ska det gå snabbt och enkelt. Då gör jag någon av dessa 3 enkla såser med creme fraiche. Oftast kommer vi på i sista sekunden att vi glömt göra sås, och då måste något snabbt svängas ihop. Va, tänker du nu? Planeras inte middagarna minutiöst med långa checklistor och ingrediensbeskrivningar hemma hos oss? Nädå. Vardagsmaten svängs snabbt ihop av vad som finns hemma. Och då kan det vara utan krusiduller med smaka gott. Så när det ska göra sås hittar du alltså raka motsatsen till såsmästaren Tommy Myllymäkis prydliga såskok.

Enkelt, snabblagat och smidigt att förbereda

Creme fraiche är min absoluta favorit. Dels är det enkelt att röra ihop och tillför en bra syra till maten. Smetana tycker jag är trist då det inte smakar någonting. Här kommer mina tre favoriter när det ska göras god, snabb sås av vad man har hemma – och förstås creme fraiche. Alla recept är beräknade för 4 personer.

Soltorkad Tomatcreme

5 bitar soltorkade tomater
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar, socker

Gör så här: Finhacka de soltorkade tomaterna och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Ställ såsen svalt fram till servering.

Dragoncreme

2 msk torkad dragon
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Gör så här: Smula torkad dragon och rör ihop med vinäger. Låt stå några minuter så den torkade dragonen får dra i sig vätskan. Rör i creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.

Citroncreme

1 citron
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Gör så här: Zesta eller riv skalet från citronen på ett rivjärn. Blanda med creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.

3 enkla såser med creme fraiche


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.