3 sorters snittar med vildsvin

Festliga snittar med viltkött

Min sambo är en duktig kille. Många tror att det bara är jag som lagar mat därhemma, men han är precis lika aktiv i köket som jag. Visst är jag i köket desto oftare, men det har snarare att göra med att jag jobbar med att ta fram recept, och det faktum att jag jobbar hemma och då kan ha middagen klar när han kommer hem. Det är smidigt.

När sambon får chansen lagar han väldigt god mat – som dessa 3 sorters snittar med vildsvin. Receptet kom till då vi skulle bjuda på lite plockmat med vildsvin. Det hela mynnade i ut i tre små amuser (är franska uttalas amysser) där vildsvinet fick spela huvudrollen.

3 sorters snittar med vildsvin Vad kan man laga av vildsvin?

Vildsvin är en underskattad råvara som för det mesta är riktigt bra. När vildsvinet är sämre kan det till viss del bero på vad svinet ätit samt om den var brunstig. Det är förstås svårt att veta, vilket jag fick ett tydligt bevis på när jag på en av Stockholms bästa köttrestauranger och fick vildsvin som smakade piss. Väldigt oaptitligt… Enligt kunniga sägs det dock att man direkt känner om det är en brunstig galt som skjutits eftersom det luktar illa direkt när man skär upp köttet. Något som förvånade mig mycket då detta ska vara en anseende restaurang. Å andra sidan har jag varit där tre gånger och blivit lika besviken varje gång.

Recept med vildsvinskött

Men nu var det inte restauranger vi skulle prata om utan vildsvin. Vildsvinskött kan som sagt vara väldigt gott och är perfekt att använda i smårätter om man är tveksam och vill börja lite enkelt. När viltsäsongen är i full gång måste man förstås lyxa till sig med ett gott recept med viltkött. Dessa recept kräver heller ingen tillagning av köttet eftersom de baseras på vildsvinsskinka. Det är alltså svårt att misslyckas. Här tar vi också tillvara på höstens goda råvaror vilket blir till goda snittar som är trevliga att inleda middagen med och servera till ett glas bubbel eller en öl.

» Här hittar du fler goda recept på snittar

3 sorters snittar med vildsvin

För: 4 personer

Ugnsrostad tomat- och potatistärningar Ugnsrostad tomat- och potatistärningar:

1 ask coctailtomater
2 potatisar
100g färskost med pepparrot
tunt knäckebröd
30g vildsvinsskinka
2 msk hackad gräslök
salt, svartpeppar

Gör så här:

1. Skiva tomaterna tunt och fördela ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta ett varv och rosta i 100°C i cirka 30-45 minuter.

2. Skala och skär potatisen till små kuber (ta vara på potatisskalen om du lagar rätten med friterade potatisskal och korianderfrön nedan). Råstek potatisen i matolja tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra.

3. Bred pepparrotsosten på brödskivorna och garnera med finstrimlad vildsvinsskinka, potatis och tomat. Garnera med finhackad gräslök. Salta och peppra efter smak.

Duxelles och lingon Duxelles och lingon:

200g blandsvamp
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 knippe persilja
1 handfull lingon
30g vildsvinsskinka
1/2 ask färskost naturell
tunt knäckebröd
salt, peppar
gräslök

Gör så här:

1. Stek svamp och gul lök tills vätskan i svampen försvunnit. Salta och peppra.

2. Kör svamp, lök, vitlök, olja och persilja i mixer till en duxelles.

3. Bred färskost på brödskivorna, lägg på vildsvinsskinka och toppa med duxelles och lingon. Garnera med finhackad gräslök. Salta och peppra efter smak.

Friterad potatis och rostade korianderfrön Friterad potatis och rostade korianderfrön:

5g korianderfrön
1 handfull potatisskal
30g vildsvinsskinka
1/2 ask färskost naturell
Kebabkrydda eller liknande starkare krydda
tunt knäckebröd
salt, peppar
gräslök

Gör så här:

1. Rosta korianderfrön i en torr stekpanna.

2. Fritera potatisskalen i olja tills de blir gyllenbruna och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

3. Bred färskost på brödskivorna. Lägg på vildsvinsskinka och toppa med friterade potatisskal och korianderfrön. Pudra över kebabkrydda. Garnera med finhackad gräslök. Salta och peppra efter smak.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.