Tips på goda marinader till grillat

Varför är grillad mat så god?

Jo, när man grillar och bryner så uppstår aromatiska kolväten och hundratals smakämnen bildas. Detta kallas för en maillardreaktion och är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror. Detta ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser.

En god marinad till köttet

Det finns flera orsaker till att marinera det man ska grilla. Enligt många så är huvudorsakerna att man vill undvika att köttet ska torka ut under tillagning och bli allt för torrt. Dock finns det fler aspekter än så. Förutom att det får en god smak, så blir ett kött som har fått marinera tillräckligt länge mört och smälter i munnen. Varför?

Bästa receptet på marinad?

Till att börja med så finns det tre typer av baser för en marinad; enzymbas, syrabas och mjölksyrabas. Då man tillsätter enzym i marinaden påbörjas en ”tillagningsprocess” och fibrerna i köttet bryts ner. Dock bör man tänka på att en för lång marinering gör att köttet kan bli för löst. Enzymer av denna typ hittar man i bland annat kiwi, ananas och honungsmelon.

CitronerEn syrabaserad marinad får man genom att tillsätta exempelvis citrus, vinäger eller vin. Syran gör att proteinet bryts ner. För lång marinering kan dock göra köttet för hårt när man använder syra.

Till sist kan man tillsätta yoghurt eller kärnmjölk. Då dessa är milt sura och innehåller kalcium, bryts köttet ner – dock på ett mildare sätt än av vanlig syra. En bra marinad bör alltså innehålla någon typ av surhet för att processen ska komma igång.

Fett och vatten går väl inte ihop?

Många kan tro att eftersom fett inte blandar sig med vatten så är en marinad bortkastad. Dock får man inte glömma att fett är en smakbärare, och eftersom det finns fett i kött så blandar sig marinaden med fettet i köttet och smaksätter detta. Det är lite som när locket på smörpaketet har hamnat på sniskan och smöret börjar smaka ”kylskåp”. Alltså vill man även ha fett i form av olja eller smör i marinaden.

Fettet kan i viss mån kan förhindra att smakämnen försvinner vid marineringen samt att den skyddar mot uttorkning, förhindrar fastbränning och bär smaker. Självklart man kan pensla på olja under och efter grillningen för samma resultat. För att en marinad ska kunna ge effekt måste man marinera minst en timme, annars hinner inte smaker tränga in. Jag brukar även ha en skvätt flytande smör i marinaden eftersom det ger en så god smak.

Salt och kryddor i marinad

Till sist behöver du tillsätta smak i form av kryddor och salt. Saltet suger ut vätska, vandrar inåt, och drar även med sig andra smaker inåt. Lite samma princip som när man gravar något. Riktigt starka kryddor smaksätter köttet genom ångor och bärs upp av oljan. Genom att blanda sött, surt och salt får du en balanserad och smakrik marinad. Tänk på att för mycket torra kryddor kan brännas på grillen, se därför till att använda vätska i de sammanhangen. Sälta i marinaden får du inte bara genom rent salt utan även via soja och andra salta produkter.

Tips på goda marinader till grillat

Gör gärna marinaden dagen innan och låt köttet ligga i denna till dagen efter då det är dags att tända grillen. Ta fram köttet någon timme innan så att det får rumstemperatur innan det är dags att lägga det på grillen. En plastpåse är bra att ha marinad och köttbitar i. Marineringen går snabbare om du knådar in marinaden genom att vända runt köttet i påsen. Spara gärna överbliven marinad att pensla med under och efter att du vänt det du grillar. Här kommer tre tips på goda marinader till grillat som förgyller sommaren.

» Här hittar du tipsen för att lyckas med grillningen

 

Citrusmarinad Marinad med citrus

Denna marinad är väldigt god och fräsch.Den passar framför allt nötkött och kyckling. Syran i citronen och limen gör att köttet blir mört och gott och ger en god citrussmak.

1 lime
1 citron
3 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 msk ljus sirap
1 tsk soja
salt, peppar, timjan

1. Riv skalet på citronen. Pressa saften ur limen och citronen.

2. Rör ihop olja, med citrusen, soja och sirap. Pressa i vitlök och krydda. Häll allt i en påse och knåda in i det som ska marineras. Låt stå svalt under natten.

Vild marinad med Ale Marinad med öl och rosmarin

Det här är en söt och god marinad som passar utmärkt till viltkött. Alen, alltså ölen ger en trevlig smak och gifter sig perfekt med honungen och rosmarinen.

3 msk olivolja
2 dl Ale (öl)
1 msk honung
1 tsk tomatpuré
1 tsk citronsaft
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin
salt, peppar, timjan

1. Blanda ihop olja med tomatpuré, honung, ale och kryddor.

2. Pressa i citronsaft och vitlök. Riv i några kvistar med färsk rosmarin. Häll allt i en påse och knåda in i det som ska marineras. Låt stå svalt under natten.

Rökig marinad med tequila Rökig marinad med tequila

Denna härliga marinad passar till alla typer av kött. Men, tro det eller ej, den passar också fint till fisk.

2 msk olivolja
2 msk tequila
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk liquid smoke
6 vitlöksklyftor
färsk persilja
salt, peppar, timjan

1. Blanda tequila med liquid smoke, äppelcidervinäger och olja.

2. Skala vitlöken. Lägg klyftorna i en påse och krossa dem försiktigt med exempelvis en flaska. Mortel går även bra. Krossa till halvstora bitar, så se till att de inte blir till en puré.

3. Klipp i färsk persilja och krydda. Häll allt i en påse och knåda in i det som ska marineras. Låt stå svalt under natten.

Psst! Kolla också in 4 marinader som fixar biffen.

Goda grillrecept att testa på redan nu


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.