4 enkla och annorlunda tillbehör till grillat

Dags att grilla något gott

Tillhör du en av dem som tar fram grillen så fort snön försvunnit? Du är inte ensam. De allra flesta plockar fram grillen mellan april och maj, och redan i juni grillas det för fullt. Att grilla är inte bara ett sätt att tillaga mat – det är ett fenomen som innebär gemenskap, ett sätt att varva ner och att njuta av nuet. Grillning är lite av en religion för många, och visst är det något speciellt när luften fylls av grilldoft och det knastrar härligt i kolen.

4 enkla och annorlunda tillbehör till grillat

I min familj grillar vi året om. Det blir visserligen inte lika ofta och lika avancerat på vintern, men emellanåt tar vi fram klotgrillen och grillar ett par korvar. Eller så drar vi fram gasolgrillen och helgrillar en fin köttbit som serveras till en potatisgratäng och ett glas rödvin. På våren och sommaren blir det däremot lite större utsvävningar vid grillen. Så fort vädret tillåter passar vi på att grilla.

Man vad är egentligen grillat utan goda tillbehör? Den grillade kycklingen blir trots allt lite ensam utan en potatissallad. Korven lite futtig utan en krämig och smakrik coleslaw. Och självklart behöver man en god sås till den grillade köttbiten eller grönsaken.

Till kött, kyckling och vegetariskt

Crème Bonjour FärskostarDessa recept på enkla och annorlunda tillbehör till grillat kan vem som helst svänga ihop. De fyllda paprikorna förbereder man inne och lagar klart ute på grillen. Potatissalladen, coleslawen och hummusen kan man däremot göra i förväg och plocka fram när det är dags att äta. En sak dessa tillbehör har gemensamt är att de är lite annorlunda. De görs nämligen alla med färskost från Crème Bonjour.

Men varför färskost? Ja, färskost är en smidig ingrediens som minimerar antalet råvaror. I en enkel handvändning blir maten krämig och får en god smaksättning. Dessa recept har fått sällskap av fyra olika färskostar som är fina smakkompisar till grilltillbehören.

Coleslawen, som blivit en ny favorit, är en klassisk variant. Men, istället för majonnäs blandas den med Crème Bonjour Vitlök. Skär gärna råkosten dagen innan. Låt den vila i kylen under natten med lite salt så mjuknar den fint och blir inte lika knaprig. Vitlöksosten adderar en härlig smak och gör coleslawen fyllig och krämig.

Enkelt och lättlagat

4 enkla och annorlunda tillbehör till grillatDet perfekta tillbehöret till grillat är förstås en potatissallad. Varför inte prova denna potatissallad som får sin goda smak från nyheten Crème Bonjour Bacon & Lök. Tack vare färskosten behövs bara tre ingredienser samt salt och peppar. Koka potatisen och blanda med creme fraiche och färskost. Smaka av med salt och peppar. Klart! Bacon och lök passar verkligen bra ihop med potatis, och en smakrik potatissallad lyfter det mesta. Varför inte ta med den ut på picknicken och servera till den grillade kycklingen?

En annan favorit är gräslöks-hummusen. Crème Bonjour Gräslök lär väl vem som helst ha provat på kexen eller frukostmackan, men har du provat att ha den i maten? Här adderar den en ljuvlig smak till hummusen – och gör den krämig. Jag brukar alltid göra min hummus utan tahini eftersom jag tycker det blir lika gott som utan, men man får förstås göra som man vill. Såsen är jättegod till grillat kött, korv och grönsaker. Ett hett tips är också att ha den till de nygrillade hamburgarna.

Goda tillbehör som kan förberedas

Sist men inte minst bjuder jag också på ett recept på fyllda paprikor – ett klassiskt grilltillbehör som aldrig sitter fel. Fyllda paprikor är ett bra alternativ när man vill ha ett matigt tillbehör som lagas på grillen, eller om man vill grilla något vegetariskt (lakto-vegetariskt). Dessa paprikor fylls med nyheten Crème Bonjour Oliv & Örter som passar fint till paprikans toner. Fyll paprikorna med quinoa, eller varför inte ris eller couscous? För att variera utseendet kan man välja paprikor i olika färger.

Något jag inte kände till är faktiskt att alla färskostar från Crème Bonjour är laktosfria. Kombinera gärna recepten med laktosfri creme fraiche så blir alla tillbehören både laktosfria och glutenfria. Servera till det grillade eller ställ fram i skålar på buffébordet.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Hummus med gräslöksost Hummus med gräslöksost

För: 4 personer

1 tetra kikärtor
1 ask Crème Bonjour Gräslök (á 100g)
2 msk olja
2 msk vatten
salt, peppar

  • Skölj kikärtorna och ha ner i en mixer. Klicka i Crème Bonjour Gräslök och slå på olja. Kör allt till en smet och späd eventuellt med vatten till lagom konsistens.
  • Smaka av hummusen med salt och peppar.

Potatissallad med bacon och lökostPotatissallad med bacon och lökost

För: 4 personer

700g fast potatis
2 dl creme fraiche
1 ask Crème Bonjour Bacon & Lök (á 200g)
salt, peppar

  • Skala potatisen och skär den till bitar. Koka i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och låt svalna.
  • Rör ihop creme fraiche med Crème Bonjour Bacon & Lök. Blanda med potatisen och smaka av med salt och peppar.

Fyllda grillade paprikor med quinoa och färskost Fyllda grillade paprikor med quinoa och färskost

För: 4 personer

1 dl quinoa
1 ask Crème Bonjour Oliv & Örter (á 200g)
salt, peppar, vitlökspulver
4 små röda paprikor

  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda med Crème Bonjour Oliv & Örter. Beroende på paprikornas storlek behövs inte hela mängden färskost.
  • Halvera och kärna ut paprikorna. Fyll paprikorna med quinoaröran och grilla dem eller kör i 220°C varmluftsgrill i 15-20 minuter, eller till de fått fin yta. Quinoan kan även bytas mot samma mängd couscous eller ris.

Coleslaw med vitlöksost Coleslaw med vitlöksost

För: 4 personer

150g vitkål
1 morot
1/2 liten gul lök
salt
1 ask Crème Bonjour Vitlök (á 100g)
2 dl creme fraiche
salt, peppar

  • Finskiva vitkålen. Riv morot och lök på ett rivjärn. Blanda råkosten och salta den. Låt gärna den blandade råkosten ligga i en bytta i kylen under natten med lite salt så blir den mjuk och fin till dagen efter.
  • Blanda Crème Bonjour Vitlök med creme fraiche. Blanda med råkosten och smaka av med salt och peppar.

4 enkla och annorlunda tillbehör till grillat är ett sponsrat samarbete med Crème Bonjour.
4 enkla och annorlunda tillbehör till grillat

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.