5 hemmagjorda tillbehör till grillkorven

Vad ska man servera vid grillen?

Valborg innebär inte bara varma kläder och sång vid majbrasan – det innebär även god mat och dryck. Alla firar vi valborg lite olika. En del ordnar en trevlig middag med vännerna innan det är dags att ge sig ut till brasan, medan andra samlar ris med grannarna dagarna innan för att sedan ses på valborgskvällen, elda, grilla korv och ha det trevligt.

I min familj gör vi det senare. Under våren samlar alla ris och lägger på en eldningshög. Senare framåt kvällskvisten på valborgsmässoaftonen tar alla grannar med sig knytis i form av godsaker som läggs på grillen som går varm vid sidan av valborgselden. Det är ett trevligt sätt att umgås och mingla med något gott i glaset. Bara man inte glömmer de varma kläderna… Här i bloggen hittar du både recept som passar till middagen därhemma och recept på mat som kan tas med.

Bästa tillbehören till grillkorven

5 hemmagjorda tillbehör till grillkorvenSjälvklart grillar vi inte bara vid valborg – vi grillar så fort vi får chansen och när vädret tillåter. Att stå och mingla vid grillen och ha det trevligt är något av det bästa som finns, så fort solen tittar fram. Grillar vi inte på stora grillen åker gärna den lilla klotgrillen fram – framför allt när vi grillar en lunchkorv eller när man vill grilla med ved.

Här nedan har jag samlat 4 hemmagjorda tillbehör till grillkorven som jag tycker är godast; en härligt chunky tomatsalsa (gillar du het mat har du i hackad röd chili), senapscreme, rostad lök och en smarrig hemmagjord gurksallad. Komplettera förslagsvis grillkorvarna med kryddade kycklingben som paketeras med ett snöre och bakplåtspapper, halloumi, rustik baguette och grillade majskolvar.

Om man är vegetarian?

Är man vegetarian passar självklart dessa tillbehör nedan lika bra till vegetariska ingredienser. Man kan exempelvis grilla vegetariska korvar och champinjoner, eller pensla majskolvar, skivad aubergine och zucchini med en god marinad. Jag är också väldigt förtjust i denna saltbakade rotselleri som tillagas i ett foliepaket på grillen.

» Här hittar du flera goda recept för grillen

4 hemmagjorda tillbehör till grillkorven

För: 8 personer

5 hemmagjorda tillbehör till grillkorven

Chunky tomatsalsa:

1 gul lök
1 ask körsbärstomater
0,5 tsk strösocker
salt, peppar

Grovhacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. Häll av saften från tomaterna och spara den. Hacka tomaterna och ha ner i kastrullen tillsammans med löken. Rör i socker och kryddor. Låt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter. Låt svalna och häll upp i en burk eller skål.

Senapscreme:

0,5 dl skånsk senap
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Blanda skånsk senap med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Rostad lök:

2 gula lökar
5 dl rapsolja
salt

Hacka löken grovt. Värm olja i en kastrull till cirka 165°C och ha sedan ner löken. Rör om då och då och fritera tills löken fått fin färg. Lyft sedan ur löken med en hålslev eller liknande och låt den torka på hushållspapper. Salta ett varv.

Gurksallad:

1 gul lök
2 dl inlagd, strimlad paprika
4 dl hackad, inlagd gurka
0,5 dl majonnäs
1 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk skånsk senap
2 dl crème fraîche
salt, peppar

Hacka löken och stek den mjuk i smör. Hacka inlagd gurka och paprika. Rör ihop majonäs och äppelcidervinäger med senap och crème fraîche. Vänd ner grönsakshacket och smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.