4 recept på enkel och festlig plockmat till buffén

Dags för höstmys med god mat

Sammankomsternas och myspysens tid är här. Jag pratar förstås om hösten. Medan jag visserligen inte skulle ha något emot sommarvärme dagarna i ända, är jag ändå glad att jag bor i ett land med så stora kontraster mellan årstiderna. Utan skillnader och längtan skulle man troligtvis både bli uttråkad och sluta uppskatta väderskiftningarna. Jag tycker också verkligen om hösten med allt vad den innebär.

Förutom lövprassel och svampplockning är det ändå rätt mysigt att äntligen få stanna inne. Att tända lite ljus och kura in sig under en fluffig filt är faktiskt något av det bästa jag vet. Under hösten bjuder jag också gärna in vännerna på mysiga middagar fyllda med god mat och dryck. Vi spelar sällskapsspel, umgås och mumsar på hemlagad mat. Ibland får till och med gästerna hjälpa till att laga.

4 recept på enkel och festlig plockmat till buffén

Så vilken är då den bästa bjudmaten? Hemma hos oss är det plockmat och bufféer. Då kan folk förse sig själva med vad de är sugna på, samtidigt som man kan kombinera olika smaker, texturer och råvaror.

Recept med crème BonjourI en välkomponerad buffé kan man dessutom bjuda på både kött och vegetariskt. Den här gången har de krämiga ostarna från crème Bonjour fått spela huvudrollen i de olika smårätterna. Det gör det både enkelt och lättlagat – så enkelt att man kan bjuda på god mat när som helst i veckan.

Enkelheten ligger i de fina smakerna som samsas så väl med andra råvaror. När allt kommer till kritan behöver man faktiskt inte bara ha färskost till ostbrickan eller på mackan – det är en utmärkt ingrediens i allt ifrån falukorven till den grillade fläskytterfilén. Istället för att göra en avancerad pajfyllning räcker det med att vispa ihop ägg med färskosten, kanske lite lök i botten av pajskalet och sedan in i ugnen – precis som i ett av recepten nedan.

Plockmat som kan serveras kall

Ja kära vänner, jag skulle kunna pladdra på hur länge som helst om hur smidig matlagningen blir med hjälp av färskost, och hur dessa med sina smaker enkelt kan höja matupplevelsen och göra det lyxigt. Vi väljer att kalla det för vardagslyx? Det fina med dessa rätter är att de kan serveras kalla. De behöver alltså inte komma direkt ifrån ugnen eller stekpannan. Dessutom är de enkla att förbereda och kan plockas fram från kylen när gästerna kommer. Laga gärna köttbullarna och pajerna lite kortare så kan du värma dem i micron precis innan, utan att de blir torra. Laxrullarna ska serveras kalla.

» Här hittar du fler recept på festlig plockmat

Minipajer med kantarellost Minipajer med kantarellost

6 stycken

1 stor gul lök
1 rulle smördeg
2 ägg
1 ask Crème Bonjour kantarell (á 200g)
salt, peppar

1. Hacka löken och stek den mjuk i smör på låg temperatur.

2. Rulla ut smördegen och skär ut rundlar lagom stora för tartelettformarna. Smöra formarna och fördela ut smördegen.

3. Vispa ihop ägg och crème Bonjour kantarellost med salt och peppar. Fördela ut löken i tartelettformarna och slå över stanningen. Grädda i 225°C i 20 minuter.

Äppelfyllda minipannbiffar med pepparrotsost Äppelfyllda minipannbiffar med pepparrotsost

Cirka 20 stycken

0,5 dl ströbröd*
1 ägg
1 tsk chipotlepasta
salt, peppar, lökpulver
1 litet rött äpple
500g nötfärs
1 ask Crème Bonjour pepparrot (á 100g)

1. Vispa ihop ägg, ströbröd, chipotlepasta och kryddor i en bunke. Låt blandningen svälla i 10 minuter. *Använd glutenfritt ströbröd så blir pannbiffarna helt glutenfria.

2. Kärna ur och tärna äpplet smått. Blanda äpple och köttfärs med ströbrödsblandningen och forma till små biffar. Stek i smör på båda sidor. Låt biffarna svalna en aning och bred sedan på ett lager crème Bonjour pepparrotsost på varje biff. Servera gärna med kvistar av färsk körvel på toppen.

Laxsnurror med lufttorkad skinka och gräslöksost Laxsnurror med lufttorkad skinka och gräslöksost

Cirka 16 stycken

150g gravad lax
100g lufttorkad skinka
1 ask Crème Bonjour gräslök (á 200g)
svartpeppar
1/2 ask smörgåskrasse

1. Fördela ut lufttorkad skinka på en skärbräda och lägg en skiva lax ovanpå varje skinkskiva.

2. Bred ett lager crème Bonjour gräslöksost på laxen. Peppra ett varv och rulla ihop till rullar. Dela varje rulle på hälften till lagom munsbitar. Dekorera med klippt smörgåskrasse.

Aubergine- och zucchinitorn med vitlöksost Aubergine- och zucchinitorn med vitlöksost

Cirka 15-16 stycken

1 aubergine (ca 300g)
1 zucchini (ca 400g)
1 dl ströbröd*
salt, peppar, lökpulver
0,5 dl svarta sesamfrön
1 ask Crème Bonjour vitlök (á 200g)
tandpetare

1. Skiva aubergine och zucchini till cirka 5-6 millimetersskivor.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och börja med att steka aubergineskivorna. Salta och peppra. Vänd skivorna efter cirka en minut och strössla över ett lager ströbröd. Stek en minut och låt sedan skivorna svalna på en skärbräda. * Använd glutenfritt ströbröd så blir hela rätten glutenfri.

3. Stek zucchiniskivorna i smör. Krydda med salt, peppar och lökpulver. Vänd på skivorna efter en minut och strössla över svarta sesamfrön. Stek undersidan en minut och låt sedan skivorna svalna på en skärbräda.

4. Bred ett lager Crème Bonjour vitlöksost på aubergineskivorna. Varva zucchini, aubergine, zucchini, aubergine och avsluta med en zucchiniskiva överst. Fäst med en tandpetare.

4 recept på festlig plockmat till buffén är ett sponsrat samarbete med Crème Bonjour.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.