4 somriga sillmackor – smörrebröd style

Sill – inte bara till midsommar

Sill är något av det bästa jag vet. För mig är det god och enkel mat jag gärna äter till brunch eller lunch – när som helst. Ibland slinker det till och med in en liten sillbit på frukostmackan. Visst är det något särskilt med att sitta på balkongen eller ute i trädgården och plocka ihop sin egen silltallrik. Njuta av lugnet och bara ha det trevligt.

Är sill nyttigt?

Sill på kavringAtt sill dessutom är nyttigt gör ju inte saken sämre. Enligt Medical News Today är en av världens 15 nyttigaste livsmedel fet fisk. Sill och andra feta fiskar sägs minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar då ämnet HDL bildas i blodet. Sill är också rik på vitamin D, B12 och Omega 3.

Nu äter jag inte sill för att det är nyttigt – det är bara en trevlig sidoeffekt. Nej, jag äter sill för att det är så himla gott! Sillen går ju också att variera på många olika vis och är den perfekta förrätten till sommarfesten. När jag här om dagen svängde ihop dessa 4 somriga sillmackor – smörrebröd style och bjöd familjen på gav sambon utlåtandet ”wow, det här är det godaste jag ätit med sill”. Min sambo kan vara rätt kräsen, så det var ett gott betyg. I dessa godingar samsas härliga smaker som gifter sig fint med de olika sillarnas egenskaper.

Sill på kavring

Sillmackorna görs med det klassiska brödet kavring, men är man mer sugen på något annat bröd går det precis lika bra med exempelvis knäckebröd, rågbröd eller levain. Jag passade samtidigt på att testa årets sill från Abba med smak av Gin och granskott, så den hittar du i ett av recepten.

4 somriga sillmackor – smörrebröd styleI de övriga recepten används klassikerna senapssill, skärgårdssill och matjessill – alla tre från Abba. Alla Abbas sillar är märkta med den blåa fisken som betyder att de är MSC-märkta.

Märkningen innebär att fiskeriet skett under hållbara och välskötta metoder, samt en minimerad risk för att unga fiskar tas upp och andra djur fastnar i fiskeredskapen. Genom att välja MSC-märkta fiskprodukter uppmuntrar man yrkesfiskare att använda sig av hållbara fiskemetoder och att fiska från livskraftiga bestånd. För Abba är kvalitet viktigt, därför fiskar de sillen i Norska havet när den är som bäst. Här hittar du goda sillrecept hos Abba.

4 somriga sillmackor – smörrebröd style

Om man vill göra alla de fyra sorterna rekommenderar jag att man förbereder coleslaw, brynt smör, rostade nötter, friterad lök och kokt potatis. Hacka äpple, skiva avocado och riv salladsblad och lägg i skålar. Pecorino och pepparrot serverar man enklast tillsammans med rivjärn. Sedan är det bara att ställa fram allt på lunchbordet och låta folk plocka ihop sina sillmackor – smidigt och socialt. Receptet passar som sagt också lika bra att servera som mingelmat till festen. Då gör man bäst i att förbereda mackorna själv, ställa in dem i kylen och servera till ett glas bubbel.

Hur många smörrebröd man får ihop per sort beror på hur många sillbitar man lägger per macka och hur många som finns i varje burk. På ett ungefär blir det 8-12 stycken mackor per sort.

» Här finns fler goda recept på sill i Landleys kök

Matjes på kavring med coleslaw, blåbär, rostade nötter och brynt smör Matjes på kavring med coleslaw, blåbär, rostade nötter och brynt smör

Coleslaw:

1 liten morot
100g vitkål (gärna färsk)
2 dl creme fraiche
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar

Övrig topping:

0,5 dl hackad sötmandel
50g smör
kavring
1 burk matjessill (200g)
1 dl färska blåbär
1 kruka koriander

1. Riv morot och strimla vitkål. Rör ihop creme fraiche med kryddor och rör sedan ner morot och vitkål. Ställ svalt en halvtimme.

2. Hacka och rosta sötmandeln i en stekpanna med lite smör. När den börjar få färg är den klar.

3. Smält smör i en kastrull. Rör om då och då med en visp och låt smöret småputtra tills det fått en ljusbrun färg. Häll över det brynta smöret i en kanna.

4. Skiva och halvera kavring. Toppa med coleslaw, matjessill, blåbär och koriander samt de rostade nötterna och brynta smöret.

Gin och granskottssill med mandelpotatis och rostad rödlök Gin och granskottssill med mandelpotatis och rostad rödlök

200g mandelpotatis
1 röd lök
6 dl rapsolja
kavring
1 burk sill Gin och granskott (240g)
1 dl creme fraiche
1 kruka gräslök

1. Koka mandelpotatisen i saltat vatten till den är mjuk.

2. Skala och skiva löken till ringar. Hetta upp olja i en kastrull till cirka 160-170°C och ha ner lite lökringar i taget. Låt dem friteras till de börjar dra ihop sig och få fin färg. Låt rinna av på ett papper.

3. Skiva och halvera kavring. Toppa med skivad potatis, Gin och granskottssill, en klick creme fraiche, rostad rödlök och klippt gräslök.

Senapssill med riven pecorino, pepparrot och äpple Senapssill med riven pecorino, pepparrot och äpple

1 rött äpple
kavring
sallad, ex hjärtsallad eller bladsallad
1 burk senapssill (230g)
1 dl riven pecorino
2 msk riven pepparrot
färsk dill

1. Kärna ur och hacka äpplet till mindre bitar.

2. Skiva och halvera kavringskivorna. Lägg på ett salladsblad, 1-2 bitar senapssill och strössla över äpple. Riv över pecorino och pepparrot. Toppa med en dillkvist.

Skärgårdssill med räkor, avocado och soltorkade tomater Skärgårdssill med räkor, avocado och soltorkade tomater

2 avokado
400g frysta räkor med skal
5 bitar bitar soltorkade tomater
kavring
1 burk skärgårdssill (220g)
färsk dill
svartpeppar

1. Halvera och skala avocado. Skär till tunna skivor. Tina och skala räkorna. Strimla de soltorkade tomaterna.

2. Skiva och halvera kavringskivorna. Toppa med avocado, 1-2 bitar skärgårdssill, strimlor av soltorkade tomater, räkor och dill. Avsluta gärna med ett drag på pepparkvarnen.

Receptet är framtaget i samarbete med Abba.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Sill på kavring passar inte bara till midsommar och påsk. Servera 4 somriga sillmackor – smörrebröd style som god lunch eller enkla aptitretare.