5 enkla recept till vegetarisk buffé

Bjud in till vegobuffé

Med sommaren i backspegeln har vi nu klivit in i en ny period – sensommaren. Sverige är fint på det viset att vi kan njuta av årets olika perioder och de växlingar som sker i naturen. Ibland har vi turen att få en riktigt lång och varm sensommar och ibland slår hösten till direkt. För egen del har jag alltid tyckt om sensommaren och hösten. Det är trots allt väldigt mysigt att gosa in sig i en kofta, att njuta av lite mörkare kvällar där man kan pynta med lyktor och ljusslingor – och förstås att bjuda in till kräftskiva och sensommarbuffé.

Förutom mysighetsfaktorn gillar jag alla de råvaror som sensommaren och hösten bjuder på. Det är nämligen nu som rotsaker, lök och frukt börjar bli redo för skörd. Vilket utmärkt tillfälle att laga vegetariskt! En buffé med vännerna är ett trevligt sätt att njuta av sensommaren på och att käka något annat än kräftor.

5 enkla recept till vegetarisk buffé

Men vad ska man laga när man vill bjuda på en vegetarisk buffé? För att inte behöva slå knut på sig själv är fem rätter en lagom mängd att bjuda på. Dessa vegetariska rätter, som du hittar recepten till nedan, kan ätas var för sig eller serveras ihop. De passar också att mingla med då de enkelt kan ätas på stående fot. Ställ fram de olika rätterna på buffébordet och komplettera med servetter, bestick och god dryck. Här hittar du fler tips till när du ska ha stor fest. Kolla också in dessa 4 recept på enkel och festlig plockmat till buffén där du hittar ytterligare två vegetariska smårätter samt två aptitretare med kött.

Crème Bonjour FärskostAlla rätterna till denna inspirerande buffé är smaksatta med olika färskostar från Crème Bonjour. Jag lagar ofta mat med dessa eftersom de adderar god smak och redan är smaksatta. Det gör det hela väldigt enkelt och smidigt. Dessutom är ostarna laktosfria och har en lång hållbarhet. Många serverar färskost till ostbrickan, men eftersom jag helst experimenterar med nya rätter hamnar de oftast i maten jag lagar. Färskostarna funkar utmärkt att byta ut mot exempelvis crème fraîche eller syrad grädde i maten. De är utmärkta att toppa allehanda grillrätter med och är utmärkta att späda ut till sås. Du slipper också extra smaksättning och kryddor.

Årets nyheter bland färskostarna är smakerna Soltorkad Tomat samt Oliv & Örter. Till dessa recept har jag också använt de klassiska färskostarna Gräslök, Vitlök och Kantarell. Vill du prova fler recept med färskost i maten? Kolla då in dessa 5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel. Eller varför inte dessa 4 enkla och annorlunda tillbehör till grillat – perfekt till sensommarens goda grillningar.

Passar recepten om man har allergier?

Att sätta ihop en buffé som passar alla är kanske inte helt enkelt. Dagens gäster kan nämligen både ha olika preferenser och olika typer av allergier. Alla recept nedan är lakto-vegetariska vilket innebär att de inte innehåller något kött men mejeri. De vegetariska biffarna innehåller även ägg vilket betyder att de är ovo-vegetariska. Jag tycker personligen att vegobiffar blir godast, saftigast och håller ihop bäst när man gör dem med ägg. Enligt ryktet man kan byta ägget mot lite av den vätska som kikärtorna ligger i.

Tack vare att alla färskostarna från Crème Bonjour är laktosfria kan även dina laktosintoleranta gäster njuta av rätterna. Alla smårätterna utom minitoasten är glutenfria. Väljer du ett glutenfritt bröd blir alla rätterna således också glutenfria.

Mat som kan förberedas

5 enkla recept till vegetarisk bufféEn fördel när man bjuder på buffé är att välja mat som kan förberedas. Soppan kan du gärna laga dagen innan och slå upp i en tjusig flaska. Förvara i kylen. Toppingen till soppa som består av friterad morot kan du fritera några timmar i förväg och förvara i rumstemperatur på en tallrik på en bit hushållspapper/torkypapper. Lägg på toppingen precis innan servering så blir den inte saggig. Ju lösare du gör soppan, desto snabbare suger toppingen i sig av vätskan. Har du inte tillgång till en grönsakssvarv att göra de lockiga morotsstrimlorna i går det också bra att skiva moroten tunt och sedan fritera som chips.

Quinoasalladen kan också förberedas och förvaras i kylen. Vegobiffarna kan man göra dagen innan och förvara i en burk i kylen. Servera dem gärna lite ljumma så bli det godast. Det brukar funka fint att värma biffarna i micron, men de kan bli lite mjukare i konsistensen. För att undvika detta kan man värma dem i vanlig ugn. Vegobiffarna kan ätas för sig som fritters som man dippar i en av såserna, eller som ett tillbehör till quinoasalladen.

Avokadon till minitoasten kan bli lite ful i färgen när den ligger för länge. Syran i tomaterna ser visserligen till att den gröna färgen håller sig lite bättre, men eftersom toasten är så enkel att göra är det bäst att fixa toppingen någon timme innan det är dags att duka fram. Sötpotatis-pommesen bör du göra så nära inpå servering som är möjligt. Dessa har nämligen en tendens att bli saggiga. Behöver du göra sötpotatisen i förväg är det bättre att skära den till klyftor i tillaga i ugnen. Då håller de sig lite längre. Alla recepten nedan är beräknade för 8-10 personer om du lagar alla rätterna.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Krämig morotssoppa med vitlöksost och morotschips

Krämig morotssoppa med vitlöksost och morotschips

600g morötter
8 dl vatten
1 tsk salt
100g Crème Bonjour Vitlök
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
1 tjock morot
rapsolja

  • Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Skär till mindre bitar och koka i 8 dl saltat vatten i 15 minuter under lock.
  • Mixa morötterna i kokvattnet och ha ner färskosten när alla morötterna är mixade. Kör ytterligare så osten blandar sig med soppan. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och smaka av med kryddor. Låt puttra ihop ytterligare några minuter. Servera gärna soppan ljummen. Späd med mer vatten om du vill ha soppan lösare.
  • Se till att ha en morot kvar som är tillräckligt tjock för att kunna köras i en grönsakssvarv. Kör till lockar i en grönsakssvarv. Hetta upp en kastrull med rapsolja till cirka 150-160°C – ha gärna en termometer i oljan så du kan kontrollera temperaturen, om du inte använder en fritös. Trassla ihop lite av morotslockarna i lagom buntar och ha ner i den heta oljan. Kör inte för många buntar åt gången. Fritera tills moroten precis börjar skifta färg men ej hunnit mörkna. Den ska ej vara sladdrig men heller inte hård. Lyft ur tussarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper/torkypapper. Tänk på att forma tussarna snyggt redan här eftersom de stelnar så som du lägger upp dem (se bild). Salta direkt. Slå upp soppan i glas och resterande soppa i en snygg flaska så gästerna kan fylla på mer. Dekorera med en morotstuss i varje glas.

Minitoast med kantarellost, avokado, tomater och skott

Minitoast med kantarellost, avokado, tomater och skott

1 dl solrosfrön
smör, salt
2 avokado
250g småtomater (gärna i blandade färger)
1 msk kallpressad olivolja
salt, peppar
100g Crème Bonjour Kantarell
8-10 skivor valfritt bröd (ex levain, grov baguette eller glutenfritt bröd)
färska skott eller vattenkrasse till dekoration

  • Hetta upp en torr stekpanna och ha ner solrosfröna. Stek under omrörning och ha sedan ner en klick smör som får stekas in. När fröna börjat få lite färg är de klara – se upp så de inte bränns. Salta och låt svalna.
  • Halvera eller kvarta tomaterna (det är trevligt att ha en blandning av båda storlekarna). Tärna avokado. Ha ner frön, tomater och avokado i en skål och blanda försiktigt med olja, salt och några drag på pepparkvarnen.
  • Skär brödet i skivor. Bred på ett tjockt lager kantarellost och toppa med tomat- och avokadoröran. Dekorera med vattenkrasse eller färska skott.

Vegobiffar med kikärtor och gräslöksost

Vegobiffar med kikärtor och gräslöksost

2 tetror kikärtor
1 ägg
200g Crème Bonjour Gräslök
1 dl kikärtsmjöl
1/2 röd chilifrukt
salt, peppar

  • Slå av vattnet från kikärtorna och mosa dem med en potatismosare. Blanda med ägg, Crème Bonjour Gräslök, kikärtsmjöl, hackad röd chili samt salt och peppar.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i cirka 0,75 dl av röran per biff. Forma dem runda med hjälp av en stekspade. Stek på båda sidor så de får fin färg och blir fasta i konsistensen. Mängden räcker till cirka 18 biffar.

Röd quinoasallad med soltorkad tomatdressing

Röd quinoasallad med soltorkad tomatdressing

Quinoasallad:

2 dl röd quinoa
1 tetra svarta bönor
50g pinjenötter
70g machésallad (1 påse)
1 zucchini (ca 350g)
salt, peppar, rökt paprikapulver
1/2 röd lök

Soltorkad tomatdressing:

100g Crème Bonjour Soltorkad Tomat
1 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 dl vatten
0,5 tsk persillade
salt, peppar

  • Sjud quinoan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  • Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får lite färg och nötig smak. Ös över i en skål. Skär zucchinin till kuber och stek i smör med salt, peppar och gärna lite rökt paprikapulver. Avsluta stekningen på lite högre temperatur så zucchinin får fin yta.
  • Skölj de svarta bönorna. Skär rödlöken till tunna klyftor Blanda allt med machésallad.
  • Vispa ihop Crème Bonjour Soltorkad Tomat med olivolja, äppelcidervinäger, vatten och kryddor. Ställ svalt och servera till salladen. Glöm inte att röra om dressingen innan servering.

Sötpotatis-Pommes Frites med olivdip

Sötpotatis-Pommes Frites med olivdip

Sötpotatis-Pommes Frites:

600g sötpotatis
1 msk bakpulver
7 dl vatten
salt
0,5-1 l rapsolja

Olivdipp:

100g Crème Bonjour Oliv & Örter
0,5 dl vatten
1 nypa salt

  • Skala eller gnugga sötpotatisen ren. Skär till cirka 1 cm tjocka stavar. Ha ner sötpotatisstavarna i en gryta med salt och bakpulver. Sjud i 5 minuter. Slå av vattnet och lägg upp sötpotatisstavarna på hushållspapper/torkypapper så de får torka till.
  • Hetta upp en kastrull med olja till cirka 160°C och lägg ner lite av sötpotatisstavarna i taget. Fritera tills de fått fin yta. Låt rinna av på papper och salta direkt. Servera Sötpotatis-Pommes Fritesen så snart som möjligt så de inte hinner bli saggiga.

5 enkla recept till vegetarisk buffé är ett sponsrat samarbete med Crème Bonjour.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.