5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel

5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel

När jag fick frågan om jag ville ta fram några festliga recept med färskost från Crème Bonjour sa jag självklart ja. Jag använder ofta färskost i maten och gillar Crème Bonjours produkter. Det vanligaste är kanske att servera en ostbricka med ost och kex, men jag har helst färskosten i olika maträtter. Du har väl exempelvis inte missat dessa 4 recept på enkel och festlig plockmat till buffén?

Enkla snittar och aptitretare

Till snittar och smårätter passar färskost perfekt eftersom man sparar tid och kladd. Man slipper helt enkelt göra olika röror och krämer eftersom färskostarna redan har det som behövs – bara att klicka i och servera! Att alla färskostar från Crème Bonjour är laktosfria gör ju inte saken sämre.

Till dessa recept har jag använt klassikerna Gräslök och Pepparrot samt de tre nya smakerna Soltorkad Tomat, Oliv & Örter samt Bacon & Lök. Jag har faktiskt svårt att välja en favorit bland dessa nyheter, för alla är väldigt goda. Jag använder ofta soltorkade tomater i olja när jag lagar mat. Det blir ju som bekant lite kladdigt när man ska hacka de oljiga tomatbitarna, men tack vare osten med soltorkad tomat-smak slipper jag krångla med det.

Crème Bonjour FärskostarOliv & örter är en krämig färskost med smak av gröna oliver, timjan och rosmarin. Denna fräscha ost är trevlig smakkompis till vegetariskt och kyckling. Prova den gärna till receptet nedan på rostade potatishalvor. Vem gillar inte bacon och lök, framför allt till sina burgare? Eftersom det är en så bra kombination fick denna goding toppa små söta minihamburgare som passar fint att servera som mingelmat, även kallade sliders.

Nu för tiden kan man köpa färdiga sliders-bröd, men jag gör dem helst själv så jag kan välja vilken storlek de ska ha och dekorera med valfri topping (exempelvis sesamfrön i olika färger eller mannagryn).

Laktosfritt och glutenfritt

Alla Crème Bonjours produkter är som sagt laktosfria. Väljer man laktosfri creme fraiche och laktosfri mjölk till receptet på minisliders med bacon- och lökcreme blir alla fem rätterna helt laktosfria. Bakar du sliders-bröden med glutenfritt mjöl och gör biffarna med glutenfritt ströbröd blir de också glutenfria. Pilgrimsmusslorna kan paneras i glutenfritt ströbröd istället för panko.

Mat som kan förberedas

Ska man ha gäster är dessa lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel utmärkta att starta med. Flera av dem kan med fördel också göras i förväg. Sliders-bröden kan man baka dagen innan och förvara i en påse. Biffarna gör man i förväg, steker lätt och förvarar i en ask i kylen. Sedan är det bara att värma dem precis innan det är dags att servera. Genomstek inte biffarna från början så blir de inte torra när de värms upp.

De dekorativa strutarna av bresaola kan också göras dagen innan och förvaras i en ask. Innan servering spritsar man i färskosten och dekorera med en kvist oregano. Potatishalvorna kan rostas dagen innan och värmas på. Servera dem gärna ljumma så smälter inte osten som ska spritsas ovanpå. Pilgrimsmusslorna och gurkrullarna bör man däremot göra precis innan så de inte blir saggiga.

» Fler recept på tilltugg till fördrink och bubbel

Bresaolatulpaner med soltorkad tomat Bresaolatulpaner med soltorkad tomat

18-20 stycken

140g bresaola (2 paket)
1 ask Crème Bonjour Soltorkad Tomat (á 200g)
peppar
färsk oregano till dekoration

  • Fördela ut det lufttorkade köttet som blommor i en ugnstålig form med små koppar. Tänk på att botten måste vara platt så att tulpanerna kan stå upp själva. Ställ in formen i 200°C på över och undervärme i 10 minuter.
  • Lyft ur tulpanerna och låt dem svalna. Ha ner Crème Bonjour Soltorkad Tomat i en sprits och spritsa ut en klick i varje tulpan. Dra ett varv med pepparkvarnen och dekorera med en kvist oregano.

Rostade potatishalvor med oliv- och örtost Rostade potatishalvor med oliv- och örtost

16 stycken

8 runda småpotatisar
salt
1 ask Crème Bonjour Oliv & Örter (á 100g)

  • Gnugga potatisarna ren och halvera dem. Skär bort en liten bit av botten på alla så de kan stå stadigt. Rada upp på en ugnsplåt (förslagsvis på bakplåtspapper så blir det mindre disk och lättare att lossa) och salta ett varv. Rosta i 200°C i varmluft eller 225°C i vanlig ugn i 25-30 minuter.
  • Låt potatisarna svalna lite. Ha ner Crème Bonjour Oliv & Örter i en sprits och spritsa ut en klick i varje potatishalva. Dekorera med färska örter, exempelvis vattenkrasse.

Gurkrullar med pepparrot och räka Gurkrullar med pepparrot och räka

16 stycken

1 liten gurka
2 askar Crème Bonjour Pepparrot (á 100g)
16 stora räkor med skal (70/90)
färsk gräslök

  • Välj liten gurka då den innehåller mindre kärnor. Skiva gurkan på längden med en osthyvel. Skippa första skivan som blir endast skal. Hyvla 4 skivor tills du närmar dig kärnhuset, vänd då på gurkan och upprepa från på andra sidan. Torka av överflödigt vatten och halvera varje gurkskiva så du får 16 stycken halvor.
  • Tina räkorna och skala bort allt utom den yttersta stjärtdelen.
  • Klicka ut Crème Bonjour Pepparrot på den skurna sidan och rulla ihop. Gurkan kan fästas på tre vis; knyta gräslök runt om den, fäst fast yttersta snibben med en dutt färskost, eller fäst med en tandpetare. Sätt i räkan och dekorera med några strån av gräslök.

Panerade pilgrimsmusslor med gräslökstopping Panerade pilgrimsmusslor med gräslökstopping

8 stycken

8 pilgrimsmusslor
1 ägg
1-2 dl pankoströbröd
salt, peppar
smör
1 ask Crème Bonjour Gräslök (á 100g)

  • Tina pilgrimsmusslorna och torka av dem.
  • Vispa upp ägg i en skål och ha pankoströbröd i en annan. Är ströbrödet dåligt skuret, det vill säga väldigt stora bitar, smula det mellan fingrarna. Doppa varje pilgrimsmussla först i ägget och sedan i pankoströbrödet.
  • Stek musslorna i smör på medelvärme så de blir gyllene på båda sidor. Stek inte för länge så de blir torra.
  • Ha ner Crème Bonjour Gräslök i en sprits och spritsa ut en klick i varje pilgrimsmussla. Dekorera med färska örter, exempelvis körvel.

Minisliders med bacon- och lökcreme Minisliders med bacon- och lökcreme

14 stycken

Sliders-bröd:

250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 ägg till pensling
0,5 dl sesamfrön

Biffar:

0,5 dl ströbröd
1 ägg
salt, peppar, lökpulver
250g nötfärs

Övriga tillbehör:

1 ask Crème Bonjour Bacon & Lök (á 200g)
0,5 dl creme fraiche
gemsallad
småtomater

  • Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Smula i jästen och rör ihop så jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda i tärnat rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 30 minuter under bakduk.
  • Stjälp ur degen och dela till 14 bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över sesamfrön eller mannagryn. Grädda bullarna i 200°C på över och undervärme i 10-15 minuter.
  • Blanda ströbröd och ägg med kryddor. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda med färsen och forma till 14 biffar. Stek biffarna i smör på båda sidor.
  • Skiva tomater och dela salladsblad till lagom bitar. Blanda Crème Bonjour Bacon & Lök med creme fraiche och ha ner i en sprits. Skär sliders-bröden mitt itu och lägg på sallad och biffen. Lägg på en skiva tomat och spritsa ut ett lager av Bacon & Lök-krämen. Lägg på locket och fäst med en snygg pinne. För extra krämiga biffar kan man även spritsa ett extra lager av krämen på salladsbladet under biffen.

5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel är ett sponsrat samarbete med Crème Bonjour.

5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.