5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren

5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren

Naturen är fylld av godsaker man kan samla in och äta. Hur härligt är inte det? När våren gör entré och knopparna börjar slå ut kommer också ogräset med det. Många slåss mot ogräset helt i onödan – istället för ta tillvara på det och laga god mat. Att äta ogräs och ta tillvara på det som finns alldeles gratis utanför husknuten har blivit väldigt populärt på senare år. Förr åt vi ogräs som vilken grönsak eller ört som helst, men tyvärr har de gamla kunskaperna fallit lite i glömska, för att nu uppmärksammas och pånyttfödas som koncept.

Att ätligt ogräs blivit så hett har också att göra med att fler och fler blivit varse om hur mycket vi slösar. Det är också vanligt att ekologiska råvaror står högt upp på listan när det ska väljas bra mat. Det ogräs som växer i naturen är just ofta ekologiskt eftersom det växer vilt i skog och mark. Odlar man själv – utan bekämpningsmedel är också det som ploppar upp i rabatterna ekologiskt. Tänk dock på att växter intill åkrar kan åka på en dos bekämpningmedel när vattnet sprider sig ur odlingarna. Några fler saker att tänka på när du plockar ogräs hittar du nedan.

Tips och bilder på ätligt ogräs

KirskålHär har jag samlat 5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren att starta med. Jag har sett att flera webbplatser rekommenderar rätt märkliga sorter som både är svåra att hitta, knepiga att använda, som kan förväxlas och som inte alls är goda. Enligt min mening är exempelvis maskros inte särskilt god, så den skulle jag inte rekommendera att man börjar med, hur vanlig den är. Jag har alltså utgått i från typiska växter som går att hitta överallt – och som är goda.

Nedan hittar du info om ogräset, hur det växter, tips på vad man kan laga och förstås bilder så du vet hur det ser ut.

Det finns en uppsjö med godsaker i naturen att mumsa på, så för den som vill hitta mer inspiration kan jag även rekommendera allt du behöver veta om ätliga blommor, ogräs, blad och skott. Den som letar recept kan spana in 12 goda recept med ätligt ogräs.

Några saker att tänka på när man plockar ätbart ogräs

• Undvik att plocka ogräs vid vägkanter och runt åkrar eftersom det utsätts för onödigt mycket avgaser, hundkiss och eventuella besprutningsmedel.

• Plocka inget du är osäker på och fråga gärna en kunnig person om hjälp. Det finns även forum och grupper på Facebook där man kan skicka upp bilder och fråga. Vi har inte jättemånga växter i Sverige som är giftiga, men visst finns det ett par som absolut ska undvikas.

• Alla är olika känsliga mot de ämnen som finns i olika växter, börja därför i små doser. Exempelvis innehåller harsyra och ängssyra oxalsyra och bör undvikas om man har njurproblem. Gravida och små barn bör undvika växter som innehåller nitrat. Gröna blad är också en aning hårdsmälta så precis som med allt annat bör man inte överdriva.

• Ska du spara ogräset länge finns många sorter som lämpar sig bra att torka, exempelvis nässlor, kirskål och löktrav. Ogräset går också bra att frysa. Hacka det och frys in i zip-påsar.

• Skölj bladen innan du använder dem och förvara dem luftigt och svalt.

Våtarv

VåtarvSveriges vackraste ätliga ogräs måste ändå vara våtarv. Växten våtarv går även under namnet Nate. Våtarv är låga, glesa små växter med små gröna blad som ser ut som spader. Längre fram på året får den små vita blommor.

Växten dyker till mångas förtret ofta upp i rabatter och planteringar. På mager jord blir den inte mycket att ha eftersom den blir väldigt tunn och utmärglad. På näringsrika jordar blir den däremot fin och frodig – så ge den gärna lite extra näring så har du en finfin ört att ha i maten.

Våtarv påminner lite om vattenkrasse eller oregano i sitt utseende. Smaken är lätt och nötig vilket gör den utmärkt i sallader, dressingar och i pesto. En av mina favoriter är potatishalvor som toppas med en krämig ogräsröra. Receptet på det hittar du om du följer länken nedan.

» Här hittar du recept med våtarv

Löktrav

LöktravLöktrav är mellansveriges lilla älskling. Nere i södra Sverige kan man skörda vårens goding ramslök, men eftersom ramslöken inte trivs högre upp i Sverige än ungefär till Gästrikland, får vi som bor högre upp istället njuta av löktrav. Löktrav har en mild och fin smak av lök och är underbar att ha i diverse maträtter – exempelvis istället för vanlig lök.

När löktraven tittar upp någon gång på vårkanten är bladen mörka och lite lilaaktiga. Längre fram på våren blir hela växten grön, cirka en meter hög och får rundade hjärtlika blad med naggad till grovt tandad kant. Högst upp kommer vita små blommor formade som en liten korg. Både blad, stjälk och blommor kan ätas på löktrav. Ju större plantan blir, desto mer löksmak får den.

De stora bladen kan man strimla och ha ner i sallader, pajer och olika gratänger. Blommorna är snygga att dekorera med. Löktrav växer i skuggiga områden och på platser där underlaget består av grus.

» Här hittar du recept med löktrav

Nässlor

NässlorAlla nässlor går att äta och det finns inga giftiga sorter. Vissa påstår att man man bara kan äta nässlor tidigt på våren när de är späda. Det här är helt fel! Nässlor kan skördas ätas så länge de finns tillgängliga, men ju större och grövre de är, desto träigare blir de samtidigt som smaken blir starkare. Plockar man de minsta bladen högst upp på plantan är det inga problem.

En nackdel – som man lätt kan vända till en fördel är att klippa ner nässlorna. Som bekant kommer de upp igen, och då får man fina späda små nässlor att njuta av hela sommaren.

Använd med fördel plasthandskar när du plockar och handskas med nässlorna. Det sägs att nässlorna slutar bränna när de plockats, men vem som hittat på det undrar jag fortfarande. Tro mig, jag har blivit bränd av nässlor många gånger, trots att de är plockade. Under nässlornas blad kan det lätt fastna spindelnät och liknande, så var noga med att skölja nässlorna innan de används. Nässlor växer i stort sett på alla ställen där man inte vill att den ska dyka upp – och förstås i gräs samt mullrika jordar, exempelvis i och intill komposter.

Favoriträtterna med nässlor är soppa, men varför inte prova att torka nässlorna till ett nyttigt pulver, att laga en lasagne med nässlor, härliga smördegssnurror med skinka och nässlor, eller en god paj?

» Alla recept med nässlor hittar du här

Svinmålla

SvinmållaSvinmålla låter kanske inte särskilt delikat om namnet får avgöra. Dock är det en fin växt som gör sig bra i mat. Visste du föresten att svinmållan är släkt med quinoa? Svinmålla har ljusgröna, avlånga blad som kan skifta lite åt det gråa hållet. Denna envisa växt växer från Skåne ända upp till Norrbotten, gärna i och runt rabatter, och kan bli uppemot en meter hög. Ju högre den blir desto större blir också bladen.

Undersidan på bladen blir lite mjöliga och nästintill klistriga när den blir större. Den får inga blommor men däremot gröna små frön som sitter i klasar upptill. Det är också dessa på quinoans planta som blir guinoa. Vi brukar låta svinmållan växa i planeringarna och använder den först när bladen är riktigt stora. Då kan de användas på precis samma vis som spenat. Visst kan man äta de mindre bladen, men det är lite pilligare. Svinmålla har en nötig ton och påminner om spenat smaken.

» Prova ett recept med svinmålla

Kirskål

KirskålEtt av de ogräs som de flesta troligtvis känner till, mest på grund av hur svårt det är att bli av med, är kirskål. Enligt ryktet kan man odla potatis på den plats där kirskålen växer, om man vill bli av med den.

Kirskål, som uttalas kish-kål, har en smak som påminner om svarta vinbär med en lätt pepprighet. Mellan mars och september hittar man kirskålen utmed dikeskanter, i komposter, parker och gamla trädgårdar. Längre fram mot sommaren får den vita små blommor som påminner om hundkex. Med åldern ökar också beskan i växten.

Kirskål kan bli upp till 80 centimeter hög. De breda bladen sitter på långa stjälkar och har tre spetsar, så kallat trefingrade. Varje stjälk har tre blad. Kirskål kan förväxlas med Mästerrot. Denna är dock inte giftig men har blad med bredare bladflikar. Kirskålen användes tidigare som grönsak och kan nyttjas på samma sätt som spenat, exempelvis i en sallad, paj eller soppa.

» Ta tillvara på kirskål i ett gott recept

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Här finns 5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren att starta med. Dessa är enkla att hitta, lätta att använda och smakar framför allt gott!