6 bästa höst-recepten för den som vill sylta, torka och lägga in

Hemmagjorda tillbehör av höstens råvaror

Hösten är en underbar tid. Det är nu man kan skörda det man under sommaren vårdat ömt i de egna odlingarna. Det är nu man kan ta tillvara på och göra egna hemmagjorda godsaker, sylta, torka och lägga in. Den som inte odlar själv brukar istället kunna fynda grönsaker till bra pris i butik.

Denna höst är det många som hört av sig på instagram och meddelat att de använder sig av mina recept till höstens hemmagjorda tillbehör. Vad är det då man kan laga? Jag tog mig en genomgång i bloggen och letade upp de 6 bästa höst-recepten för den som vill sylta, torka och lägga in. Tomater, äpplen och chilifrukter är utmärkta att ”soltorka”, att använda till äppelmos och att göra sweet chilisås på. Nedan hittar du de bästa recepten här i Landleys kök på saker du kan laga själv denna höst.

Landleys bästa recept för den som vill sylta, torka och lägga in

Längre fram på hösten när det är dags att skörda kål och lök kan man också göra surkål, hemmagjord rostad lök och picklad rödlök. Glöm inte att du kan spara receptet som favorit genom att klicka på hjärtat ovanför och under inlägget. Då hittar du det enkelt.

» Här hittar du ännu fler gör det själv-recept

Soltorkade tomater

Soltorkade tomaterAtt torka egna tomater är himla enkelt. Allt man behöver är lite tålamod och en ugn. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre. Eller varför inte dina egna hemodlade tomater? Den kreative tar förstås tomater i olika färger.

Dessa soltorkade tomater marineras i olja. Välj en bra olja så har du en riktigt fin tomatolja tär tomaterna är uppätna. Jag brukar å andra sidan återanvända oljan ett par gånger och bara plutta ner nygjorda tomater i den gamla.

» Egna soltorkade tomater

Hemmagjort äppelmos med mindre sockerHemlagat äppelmos

Äpplena har börjat trilla till marken och nu är det dags att göra något åt dessa goda fynd. Äppelpaj och äppelkaka är några av mina favoriter, men självklart kan man också göra ett klassiskt äppelmos. Äppelmos är ju perfekt till grytor, kötträtter – och förstås till gröten.

Detta recept på äppelmos är med mycket mindre socker än man annars brukar använda. Eftersom äpplena är söta i sig själva använde jag en halv deciliter mörkt farinsocker, men det var knappt att det behövdes. Dock fyller ju sockret en funktion i sig och det är att äppelmoset håller längre. Eftersom det här receptet innehåller mindre socker och inga konserveringsmedel håller moset alltså inte lika länge. Det kan dock frysas för längre hållbarhet. Gott och enkelt för den som vill ha det lite hälsosammare.

» Enkelt recept hemlagat på äppelmos

Sweet ChilisåsEgen Sweet Chilisås

Många odlar egen chili. Själv har jag en liten kruka ute på balkongen med chilifrukter som snart börjar bli redo för skörd. Förutom att hackad chili sätter piff på det mesta är ju också sweet chilisås en riktig klassiker att hälla på maten – exempelvis en wok eller gryta. Detta recept på hemmagjord sweet chilisås är väldigt populärt och görs med råsocker istället för raffinerat vitt socker. Smaken på såsen kan man variera med koriander eller ingefära. Eftersom sweet chilisåsen görs med majsstärkelse är den också helt glutenfri.

Den som vill göra något annat av chilin kan prova detta recept på hemmagjord chiliolja med vitlök och rosmarin som är enkelt att göra och perfekt att ha ståendes i kylen. Ringla på pizzan eller pastan.

» Hemmagjord Sweet Chilisås

Hemmagjord lingonsylt

Lingonsylt utan sockerSylt är gott till mycket – pannbiffar, gröten och till blodpuddingen. Att köpa en burk lingonsylt är enkelt. Att göra lingonsylten själv är roligare. Och inte det minsta svårt. Allt du behöver är fyra ingredienser; bär, vatten, citron och socker. Man kan även tillsätta konserveringsmedel, men jag gör min utan. Ser man till att ha väl rengjorda burkar är det inga problem att få sylten att hålla. Man kan faktiskt också frysa den färdiga lingonsylten.

Denna lingonsylt görs utan socker – det är så mycket socker i köpta produkter. Istället för socker använde jag sötningsmedlet stevia som kommer från växtriket. Eftersom stevia är så extremt söt behöver man bara ta lite av det. Vill man inte göra sylt kan man göra rårörda lingon.

» Lingonsylt utan socker

Hemgjord pressgurka

Hemgjord pressgurka med dillDags att skörda de egenodlade gurkorna? Varför inte lägga in gurkan? Inlagd gurka och hemgjord pressgurka är väldigt gott till många rätter – och så mycket enklare än man kan tro att göra. Smaksättningen kan man variera på olika vis med exempelvis senapsfrön, enbart dill eller varför inte hel spiskummin eller dillfrön? Några av de klassiska rätterna att servera pressgurka till är Fläsklägg med rotmos och förstås Saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås. Jag tycker också att hemtrillade köttbullar med potatismos och stekt lök är hur gott som helst med hemgjord pressgurka.

» Hemmagjord pressgurka med dill

Kantareller Laga gott av svampen

Vi får heller inte glömma skogens guld med alla dess härliga svampar. Jag har plockat svamp så länge jag kan minnas. När jag var liten brukade min mamma och mormor ge sig ut i skogen och ta med sig mig och min syster. Mig släpade hon med i en skrinda. Jag och min mamma plockar fortfarande svamp varje höst.

Kantareller, trattkantareller, toppar och skivlingar är perfekta att ha i frysen. Vissa torkar eller syltar sin svamp. Jag brukar steka den och frysa in den. På så vis har man tillgång till dessa delikatesser året runt. Men behöver heller inte hålla på och blötlägga den och får en god neutral smak.

Den stekta svampen håller väldigt länge i frysen. Jag har ätit svamp som legat i frysen tio år, men hur gammal svamp man vill äta får man så klart avgöra själv. Tina svampen och lukta på den. Luktar den konstigt bör du skippa den. Jag steker i smör, och eftersom detta är mejeri kan det också påverka smaken. Någon har frågar om inte smöret härsknar efter så lång tid, men det är inget jag känt, ens efter 10 år.

Så rensar och tillagar jag min svamp

Jag rensar min svamp genom att sprida ut den på en tidning, dela svamparna och borsta med en liten platt målarpensel. Små svampar låter jag vara hela. De gånger jag plockat riktigt mycket svamp orkar jag inte göra på detta vis utan dumpar bara ner all svamp i en stor bunke som jag fyller med vatten flera gånger. Under tiden flyter barr, insekter och annat skrot upp till ytan, och hälls sedan av när man slår av vattnet och häller på nytt. Svampen låter jag sedan efter ett par sköljningar ligga i ett vattenbad någon timme. Därefter grovrensar jag dem genom att dela på dem och sköljer av eventuella rester som sitter inuti.

TrattkantarellerDenna metod använder jag på kantareller, trattisar, trumpetsvampar och taggsvamp. Dessa svampar gör inget om de blir blöta för de suger inte så mycket vatten. Lite svampigare svampar så som soppar och citrongul slemskivling rensar jag däremot torrt. Min mamma frågade en gång om inte vattnet fick svamparna att tappa sin smak, men i så fall skulle det ju inte kunna regna på svamparna. Jag har heller inte märkt någon skillnad på smaken.

Den rensade svampen steker jag i torr panna tills vätskan reducerats. Då har jag i smör, salt, peppar, klippt persilja och ibland lök- och vitlökspulver. Svampen låter jag svalna och sedan portionerar jag upp svampen i lagom portioner i små påsar. Exempelvis kanske man inte behöver mer än 50 gram stekt svamp till en liten svampsås för två personer. Eller varför inte en liten näve härliga svarta trumpetsvampar som man strösslar över köttbiten – 100-125 gram är ganska lagom. Ibland låter jag svampen vara sortvis och ibland blandar jag innehåller i påsarna. Skriv datum och vikt och frys in.

» Här hittar du massor av goda svamprecept

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.