6 bästa recepten med sötpotatis

Letar du recept med sötpotatis?

Sötpotatis är egentligen en flerårig, krypande ört i familjen vindeväxter från vilken rotknölarna används ungefär på samma vis som potatis. Man tror att sötpotatis ursprungligen kommer från Centralamerika. Den tros ha odlats i minst 5000 år och introducerades till Spanien redan innan den vanliga potatisen. Örten kräver mycket värme för att utvecklas och kan därför inte odlas på friland i Sverige, utan bara i växthus. Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter. Den tåligaste är den som odlas här i Sverige, dock i växthus. Denna sort heter Beauregard och används till att diverse maträtter.

Sötpotatis Vad ska man laga av sötpotatis?

Det finns mycket man kan göra med sötpotatis så som att baka den, grilla den, göra puré på eller fritera till pommes. Man kan också använda den i desserter, gratänger eller i soppa. Allt du kan göra med en vanlig potatis kan du även göra med sötpotatis, och lite till. Sötpotatisen är porösare än vanlig potatis och kan på grund av det vara lite knepigare att fritera. I övrigt är den lätt att använda sig av och brukar behöva kortare tid i ugnen än vanlig potatis.

Näringsvärden i sötpotatis respektive vanlig potatis

I samband med gi-metodens popularitet bannlystes den vanliga potatisen medan sötpotatis fick nästan lite oförtjänt bra rykte. En vanlig missuppfattning blev i samband med detta att många tror att sötpotatis innehåller mindre kolhydrater och kalorier än vanlig potatis, vilket inte stämmer.

Näringsmässigt skiljer sig inte potatis och sötpotatis sig särskilt mycket åt. Medan den vanliga potatisen har ett totalt näringsvärde på 70 kalorier ligger sötpotatisen på 86 kalorier per 100 gram. Dels på grund av att sötpotatis innehåller mer kolhydrater och fibrer än vanlig potatis (Sötpotatis innehåller 20,1 g kolhydrater och 3,0 g fiber. Vanlig potatis innehåller 16,4 g kolhydrater och 2,1 g fiber.).

I övrigt uppvisar sötpotatis ett lägre GI-värde och är fylld med antioxidanter. Dessutom är sötpotatisen som sagt fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen eftersom fibrerna förhindrar och lindrar förstoppning.

6 bästa recepten med sötpotatis

Vad ska man då laga av sötpotatisen? Jag tycker det är kul att göra olika saker av sötpotatis, och eftersom det är en så mångsidigt ”grönsak” behöver man inte begränsa sig. Varför inte prova sötpotatisklyftor, härligt frasiga sötpotatispuckar, en fräsch sötpotatissallad eller en krämig sötpotatisgratäng. Du hittar recepten nedan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.