6 Bästa recepten på vegetarisk gryta

Bästa recepten på vegetarisk gryta

Här om månaden hade vi house warming party med familjen och de närmaste vännerna. Vi bjöd på mat och dryck och passade på att visa upp vårt nya landställe som vi köpt nyligen. På buffébordet hade jag dukat fram en stor vegetarisk gryta som jag serverade direkt ur en Crock Pot (då kan den hållas varm) tillsammans med jasminris, sallad, bröd, ost och smör samt saltrostade frön.

I stort sett hela grytan gick åt och alla tog om och berömde grytan. Det tycker jag var ett gott betyg! Jag är också nöjd att jag valt att servera något vegetariskt eftersom alla jag känner äter kött. Då blir det helt enkelt lite mer speciellt med köttfritt. Grytan var dessutom laktosfri och glutenfri eftersom vi hade gäster med laktosintolerans och överkänslighet mot gluten.

Till fest och vardagsmiddag

En vegetarisk gryta är utmärkta att bjuda på till fest. Den håller länge, är enkel att laga och blir oftast billigare eftersom kött har ett dyrare kilopris (i alla fall om man skippar skräpköttet från Tyskland, Irland och Danmark). Man behöver heller inte oroa sig för att den ska bli dålig om den står framme för länge, såvida man inte har mjölkprodukter i den.

Jag tycker också att en vegetarisk gryta är smidig vardagsmat. Gör en stor omgång och frys in det som blir över. På så vis har man mat till flera middagar och lunchlådor. Är man inte dedikerad vegetarian kan man också komplettera den vegetariska grytan med olika tillbehör de andra dagarna så som kyckling, korv eller köttbullar.

Knepet till en god vegetarisk gryta

När du vill sätta ihop en god gryta är knepet är att tänka på texturer och smaker. Var inte rädd för att krydda! Experimentera med curry, kanel, spiskummin, olika kryddblandningar och örter. Låt inte allt koka sönder utan ha ner någon grönsak eller rotsak på slutet som blir lite al dente. Komplettera gärna med rostade frön och nötter för crunch.

Har du slut på idéer kan du helt enkelt ta din vanliga favoritgryta och byta ut köttet mot en grönsak eller rotsak – eller varför inte mot en vegetarisk köttersättare så som Quorn, Oumph, Tzay eller Vegme. Idag finns både vegetariska strimlor, färs och filéer. Bönor, linser och kikärtor är mättande och gör grytan fyllig om du låter dem koka ner lite grann. Servera maten med ris, pasta, potatis eller något gott bröd.

Här nedan har jag samlat de 6 bästa recepten på vegetarisk gryta här i Landleys kök. Ännu fler recept på vegetariska grytor, förutom de utvalda här under, finns här. Observera att vissa av recepten är ovo-vegetariska och/eller lakto-vegetariska.

Fler vegetariska grytor på andra webbplatser

6 Bästa recepten på vegetarisk gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.