6 enkla gratänger som passar till vardags

6 enkla gratänger som passar till vardags

Gratäng måste väl ändå vara väldens bästa vardagsmat? Det går snabbt att fixa, du kan ha i precis vad du vill, man kan lätt göra det nyttigt och glutenfritt – och den lagar sig själv i ugnen medan man gör annat. Gratäng är verkligen det bästa jag vet. Vid de tillfällen då jag har en massa saker som ligger och skräpar i kylen brukar jag ofta ha ner dem i en gratäng. På med en stanning och in i ugnen. Gör man också en extra stor omgång har man middag och lunch för flera dagar. Perfekt!

Hur gör man bästa gratängen?

En gratäng blir som allra bäst när den tillagas mellan 200-225 grader. Har man tid väljer man den lite lägre temperaturen. Om gratängen inte vill stelna men ändå börjar bli lite bränd på ytan lägger man bara en bit aluminiumfolie över gratängen och lagar den klart. Ett säkert kort är också att inte snåla med äggen. Fyra till fem ägg är att föredra. Har man ingredienser i gratängen som redan är tillagade och inte kräver tid att bli klara i ugnen, då går gratängen ännu snabbare att laga (cirka 25-30 minuter).

Vad ska man då laga för gratäng? Här hittar du 6 enkla gratänger som passar till vardags.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.