6 recept på mingelmat till påsk

Fira påsk med Västerbottensost

När man talar om mattraditioner vid påsk tänker de flesta på ägg och kyckling. Man kokar ägg och toppar med något gott, gör en god kycklingrätt och kanske grillar en bit lamm i den första vårsolen – det är klassiskt. När jag pratar om påskmat tänker jag även på Västerbottensost. Västerbottensost passar nämligen himla bra till påskens smaker och är något som alltid har en dedicerad plats på påskbordet.

Man behöver förstås inte bara servera en klassisk Västerbottensostpaj, även om det är himla gott. Varför inte vara lite kreativ och prova något lite festligare? Västerbottensost har en fin och nötig smak som passar bra till både ägg, kyckling och förstås även lamm. Dessutom är den härligt gul och påskig.

Prova något av dessa 6 recept på mingelmat till påsk. Recept och tävling är ett samarbete med Västerbottensost. Du hittar recepten lite längre ner på sidan.

Västerbottensost6 recept på mingelmat till påsk

Påsken är min absoluta favorit-högtid. Vi samlas på landet, äter gott, tar en bastu och umgås – helt utan krav, julklappar eller ångest över att midsommarvädret måste vara bra.

Det är alltså en avslappnad högtid där man bara tar det lugnt och njuter av att våren är på väg. Inför varje påsk brukar jag också göra små snittar som vi serverar som mingelmat med ett glas bubbel.

Festlig påskmat i äggkartong

Dessa påskiga smårätter är enkla att göra och serveras i en äggkartong. Det är både kul och fägglatt. Hela gängets favorit blev den gröna omelettrullen med Västerbottensostspread som är helt glutenfri och är enkel att göra. De andra slank förstås också ner i en rasande takt och fick utlåtandet ”det här är det bästa du gjort på länge”. När den bortskämda familjen säger så vet man att det är ett bra betyg.

Minipajer med Västerbottensost och rökt lax

Cirka 24 stycken

Minipajer med Västerbottensost med rökt lax

Pajdeg:

1,5 dl mjöl
50g smör
1 nypa salt
2 krm ättika
1,5 msk vatten

Pajfyllning:

1 dl riven Västerbottensost
1 ägg
2 msk grädde
svartpeppar

Topping:

100-150g rökt lax
tandpetare

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Platta ut degen i små formar om cirka 35mm och förgrädda i 5 minuter i 200°C.

2. Riv Västerbottensost och blanda med ägg, grädde och peppar. Klicka i oströran i de små pajskalen och grädda sedan i 20-25 minuter på 200°C. Låt svalna och lyft ur minipajerna. Fortsätt med nästa omgång till allt gått åt.

3. Dekorera varje paj med en bit lax och fäst med en tandpetare.

Omelettrulle med VästerbottensostspreadOmelettrulle med Västerbottensostspread

Cirka 12-15 stycken

Grön omelett:

4 ägg
2 dl vispgrädde
2,5 dl rucola
0,5 dl hackad fryst persilja
salt, peppar

Västerbottensostspread:

100g naturell färskost, ex philadelphia
2 dl riven Västerbottensost
1 msk lökpulver
salt, peppar

1. Ha ner ägg, grädde, rucola, persilja och kryddor i en mixer. Kör till rucolan hackats till små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och slå i smeten så det blir ett tunt lager på cirka 3-4 mm – ju tjockare omeletten blir, desto svårare blir den att rulla. Stek omeletten på ena sidan på mediumvärme. När den nästan stelnat helt, vänd omeletten genom att stjälpa upp den på en skärbräda och vända den ner i stekpannan. Låt omeletten stekas 30-60 sekunder på andra sidan. Låt svalna på en skärbräda. Upprepa proceduren till äggsmeten är slut.

2. Blanda naturell färskost med finriven Västerbottensost, lökpulver och salt och peppar. Bred ut Västerbottensostspreaden på omeletten på den sida som fått stekyta. Rulla ihop och skär till lagom breda bitar.

Tunnbrödsklämma med kyckling och röd Västerbottensostkräm

Cirka 24 stycken

Tunnbrödsklämma med kyckling och röd Västerbottensostkräm

1 kycklingfilé
1,5 dl riven Västerbottensost
1 dl creme fraiche
0,5 dl ajvar
salt, peppar, vitlökspulver

4 tunnbröd
1 kruka gräslök

1. Ansa bort fett och fästen från kycklingfilén och stek den i smör i en stekpanna. Låt kycklingen svalna och finhacka den sedan. Blanda med riven Västerbottensost, creme fraiche, ajvar och kryddor.

2. Lägg ut tunnbröden och bred på röran. Rulla ihop från kortsida till kortsida så det blir en lång rulle. Skär förslagsvis varannat snitt snett och vartannat rakt. Ställ klämmorna med den platta sidan nedåt och stick in några gräslöksstrån upptill.

Ägghalvor med dill- och västerbottensostmajjo och baconkross

12 stycken

Ägghalvor med dill- och västerbottensmajjo och baconkross

Dill- och västerbottensostmajjo:

1 dl finhackad dill
1,5 dl majonnäs
1 dl riven Västerbottensost
peppar

Övrigt:

3 skivor bacon
12 ägg

1. Finhacka dillen och blanda med majonnäs, finriven Västerbottensost och peppar. ha ner majjon i en sprits och lägg den i kylen.

2. Stek baconen knapriga, låt dem svalna och hacka dem sedan till ett kross.

2. Koka äggen – cirka 8 minuter. Ställ äggen i koppar och skär bort en bit upptill. Spritsa på dill- och västerbottensmajjon och strössla över baconkrosset. Äggen kan också halveras på längden som klassiska ägghalvor och spritsas med västerbottensostmajjon – då blir det 24 bitar.

Pulled chicken på kavring med Västerbottensostgremolata

12 stycken

Pulled chicken på kavring med Västerbottensostgremolata

Pulled chicken:

2 kycklingfiléer
0,5 dl olivolja
1 msk balsamico
1 tsk liquid smoke
salt, peppar

Västerbottensostgremolata:

0,5 dl mandel
1/2 citron
3 msk hackad persilja
1 dl riven Västerbottensost
salt

Övrigt:

12 skivor kavring
tandpetare

1. Ansa bort fett och fästen från kycklingfiléerna och stek dem i smör i en stekpanna. Låt kycklingen svalna och trasa sedan kycklingköttet med en gaffel eller skiva det tunt med en kniv. Blanda kycklingtraset med olja, balsamico, liquid smoke samt salt och peppar.

2. Hacka mandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, riven Västerbottensost och en nypa salt.

3. Stansa ut runda plattor ur brödet med en stansring eller ett litet snapsglas. Lägg på lite kyckling, strössla över gremolata och lägg på en brödskiva som lock. Fäst med tandpetare.

Matjessill på potatishalva med Västerbottensost och creme fraiche

12 stycken

Matjessill på potatishalva med västerbottensost med creme fraiche

6 små runda, färgade potatisar, ex blå kongo eller Double Fun
salt
1 burk matjessill
12 tsk creme fraiche
1 dl riven Västerbottensost
färsk dill

1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Känn med en tandpetare att de är klara. Slå av kokvattnet och kyl potatisen i iskallt vatten.

2. Halvera potatisarna och skär bort en bit i botten så att de står stadigt. Lägg på en bit matjessill – skär bitarna mindre om de är stora. Klicka på en tesked creme fraiche och toppa med riven västerbottensost och en dillkvist.

Tävla med Västerbottensost!

Under påskveckan kunde man tävla med Västerbottensost och Landleys kök på instagram för chansen att vinna presentcheckar på 500 kronor. Tävlingen är nu avslutad.

Stort grattis till de 6 vinnare som vunnit presentcheckar på 500 kronor vardera från Västerbottensost. Du hittar de vinnande bilderna nedan. Klicka på bilden för att komma till tillhörande instagramkonto. Vinnarna kontaktas av Västerbottensost.

muffinmamman

marielyander

livsnjutarnasgourmetkok

innovativegastronomy

dannehagglund

anax_skafferiet

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Bjud på festlig påskmat med Västerbottensost. Dessa 6 recept på mingelmat till påsk är goda och lätta att göra.