6 små rätter till påsk

Aptitretare till påskbuffén

Förra påsken fick jag ett infall och bestämde mig för at göra sex smårätter som serverades i en äggkartong. Fråga mig inte var jag fick idén ifrån, för det minns jag inte längre. Vad jag däremot minns var hur kallt det och mörkt det hunnit bli när det var dags att fota den färdiga maten. Jag lagade det här på landet och hade inte med mig något dagsljus. Då fick det befintliga ljuset utomhus duga – det vill säga det ljuset jag just hade blivit snuvad på.

Enkelt till buffé

Det är förstås kul att servera rätterna i en äggkartong, men så här i efterhand kan jag tycka att det blev lite trångt däri. Rätterna kunde vara lite mindre eller kanske istället serveras i äggkoppar. Hur som helst tycker jag att fantasin får råda när man skapar dessa. Goda blev de i alla fall, vilket gjorde att jag, trots missnöjet med bilderna, bestämde mig för att publicera dessa recept. Tanken är att det ska kunna agera inspiration när det är dags att sätta igång med påskmaten. Många letar smårätter och aptitretare – då är dessa recept helt utmärkta.

6 små rätter till påsk

Den här små rätterna kan man laga samtidigt eller var för sig. När jag satte ihop de små anrättningarna valde jag liknande ingredienser och smaker så att man skulle slippa handla massor av olika råvaror. Exempelvis innehåller två av rätterna kyckling och två av rätterna getost. Kyckling, lax och getost är riktiga påsksmaker för mig, så på det viset fick det bli. Alla recept räcker till 8 personer.

Blomkålsfyllda rödlöksskålar

Blomkålsfyllda rödlöksskålarDe här blomkålsfyllda rödlöksskålarna är ljuvliga att mumsa på som mingelmat. Servera med en servett och bjud på till ett glas vin. Rödlöken får en fin sötma medan den hackade mandeln adderar struktur och knaprighet.

150g blomkål
1 ägg
salt, peppar
1 röd lök
25g rostad mandel (ca 3 msk)

1. Koka blomkålen i saltat vatten (cirka 15 minuter). Slå av vattnet och mosa blomkålen med en potatismosare. Blanda moset med ägg och kryddor.

2. Halvera rödlöken och skär av topp och botten. Pilla ut de innersta lagren med lök och spara till filodegstulpanerna. Koka upp en kastrull med vatten och lägg i lökhalvorna. Låt dem ligga i vattnet cirka 5 minuter och tag sedan ur och låt dem svalna. Pilla ur löklagren och lägg dem med skålningen uppåt (gärna i en kakform eller liknande så att de håller sig på plats).

3. Klicka i blomkålsröran och grädda i 200° i cirka 30 minuter.

4. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och rosta mandlarna hela i det. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt. Toppa med den hackade mandeln på toppen.

Små filodegstulpaner med ägg

Små filodegstulpaner med äggTill dessa små filodegstulpaner med ägg var det meningen att de skulle se lite ut som ett stekt ägg när de blev klara. Physalisen får agera äggula och ricottan äggvitan. Tulpaner är också populärt till påsk, därav de blomliknande bladen av filodeg. Hur stora man vill göra dem beror på hur man ska servera dem.

Gör du dem riktigt små passar de bra som plockmat. Gör du dem större kan man med fördel servera dem i en äggkopp som förrätt. Gör du den större modellen blir det cirka 8 stycken. Gör du mindre får du förstås det dubbla. Tänk då också på att det behövs dubbla längden physalis så att alla tulpanerna får en äggula i mitten.

1 kycklingfilé
salt, peppar, timjan, paprikapulver
1/2 röd lök
3 bitar soltorkade tomater
1 ägg
1 vitlöksklyfta
200g ricotta
50g smör
4 ark filodeg
4 st physalis

1. Lägg kycklingfilén i en ugnsfast form och krydda. Ställ in i 100°C och låt kycklingen långsamt tillagas under cirka 3 timmar. Kontrollera om den är lagom tillagad med en kött-termometer eller genom att försiktigt skära i köttet och titta på färgen på köttsaften som sipprar ut – den ska vara klar. Den behöver inte vara helt tillagad eftersom den ska in i ugnen igen.

2. Finstrimla rödlök, soltorkade tomater och kycklingen. Blanda med ägg, pressad vitlök samt salt och peppar.

3. Smält smör (i en skål i micron). Tag ett filodegsark i taget. Lägg ut det på en plan yta och pensla mellan varje ark med smöret – gör så med fyra ark. Skär till filodegsarken till lagom stora fyrkanter och peta ner dem i varsin ugnsfast kopp eller silikonform. Gör likadant med alla. Jag använde silikonformar till filodegstuplanerna, då är de lätta att få ur.

4. Klicka i kycklingröran i botten och toppa sedan med ricotta upp till toppen. Grädda i 200° i cirka 20-30 minuter så ägget får stelna. Vrid om till undervärme och lägg över en bit aluminiumfolie om de börjar bli brända. Servera med en halverad physalis på toppen.

Serranorosor med
koriander och physalis

Serranorosor med koriander och physalisSerranorosor med koriander och physalis är smakrika små aptitretare som passar perfekt med Casas Patronales Rosé på Bag in Box. Ja, jag är inte mycket för boxvin, men det här är ett av de få jag tycker är okej. Smaken på serranorosorna blir salt och söt med fräscha inslag och en hint av hetta tack vare chilin.

140g physalis
1 liten röd chilifrukt
1 salladslök
1/2 kruka koriander
8 skivor lufttorkad skinka

1. Dela physalisen i kvartar och blanda med finstrimlad chili och salladslök samt blad av koriander.

2. Lägg upp skinkan som en skål och fyll med blandningen.

Gulbeta med lax

Gulbeta med laxGult är påskens färg. I denna lilla munsbit får gulbeta samsas med påskig lax. Det hela får både en härlig färg och smak tack vare de två komponenterna. Pepparroten adderar en underbar piff då den blandad med färskosten, och tillsammans med de sytliga, soltorkade tomaterna blir det riktigt gott. Gör dem i valfri storlek och servera med en tandpetare till minglet eller till din påskbuffé.

4 små gulbetor
1 msk riven pepparrot
100g färskost
4 bitar soltorkade tomater
4 skivor rökt lax
8 tandpetare

1. Skala och halvera gulbetorna. Koka dem mjuka i saltat vatten (cirka 35-45 minuter).

2. Riv pepparroten på de små hålen på ett rivjärn. Blanda med färskosten.

3. Placera en gulbeta underst och lägg på en skiva soltorkad tomat ovanpå. Klicka ut pepparrotsost på laxen och rulla ihop. Fäst med en tandpetare på toppen.

Morotsrosor med getost och gräslök

Morotsrosor med getost och gräslökMorotsrosor med getost och gräslök är helt glutenfria och vegetariska. Dessa dekorativa små rosor är verkligen våriga med sin färgglada uppsyn. Servera i små äggkoppar eller som ett kul tillbehör i en middag.

1 morot
100g getost
2 msk creme fraiche
färsk gräslök
salt, peppar

1. Skiva moroten till långa skivor på längden med en osthyvel. Koka upp en kastrull med saltat vatten, lyft av den när vattnet kokar och lägg sedan i morotsskivorna. Låt dem ligga i vattnet ca 10 minuter och tag sedan ur dem så de får torka till.

2. Rör ihop getost med creme fraiche och kryddor. Bred röran på morotsskivan och rulla ihop till en ros. Toppa med strån av gräslök.

Kycklingtorn

KycklingtornKyckling och äpple är en väl beprövad kombination som passar så väl ihop. Och ja, kyckling hör ju förstås påsken till. De här små påskiga aptitretarna passar utmärkt till påskens buffé. Den pankopanerade getosten fullkomligt smälter i munnen och måste provas.

1 kycklingfilé
salt, peppar, timjan, paprikapulver
1/2 rött äpple
4 skivor president färsk getost (ca 50g)
0,5-1 dl pankoströbröd
8 tandpetare

1. Lägg kycklingfilén i en ugnsfast form och krydda den. Ställ in i 100°C och låt kycklingen långsamt tillagas under ca 3-4 timmar. Kontrollera om den är lagom tillagad med en kött-termometer eller genom att försiktigt skära i köttet och titta på färgen.

2. Skär kycklingen till kuber. Skär äpplet till tjocka skivor och lägg ovanpå kycklingen.

3. Doppa riktigt kyld getost i pankoströbrödet. Hetta upp en panna med smör eller olja och stek getosten hastigt runt om. Fäst ovanpå äpplet med en tandpetare.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.