Vad man kan laga med fläsklägg?
Men man ska inte tro att den gamla klassiska husmansrätten fläsklägg med rotmos är det enda man kan laga av fläsklägg. Fläsklägg passar med olika tillbehör och smaker, i olika grytor och gratänger och så klart som pulled pork.
Vad är fläsklägg för kött?
Fläsklägg är en styckningsdetalj som kommer från grisens ben. Både framben och bakben används och själva lägget kommer från mittdelen av grisens ben runt knäet. Fläsklägg i butik är oftast rimmat och har svålen kvar. Att det är rimmat innebär att det först varit inlagd i en saltlag. Det gör att köttet är salt i sig viket gör att man inte behöver salta koklagen särskilt mycket. I de fall som läggen inte är rimmade är de antingen färska eller rökta. Är lägget färskt får man addera mer salt vid tillagningen.
Kan man frysa fläsklägg?
Fläsklägg är utmärkt att frysa in – både det tillagade köttet såväl som det rimmade och otillagade lägget. Då är det bara att lägga in hela lägget med förpackning och allt i frysen för det ligger du redan smidigt paketerat i en vac-påse. Man brukar säga att fläskkött håller 6 månader i frysen, men jag tycker att det klarar sig ett år utan problem.
Det man ska tänka på att ju mer fett köttet innehåller, desto lättare får det en härsken smak i frysen eftersom det är fettet som härsknar. Har köttet fått lite fryssmak är det inget fel på det – det blir alltså inte dåligt och går fortfarande att äta. Det behöver bara kryddas lite. Kryddor som curry, chili, kanel och andra orientaliska kryddor är perfekta till att förklä fryssmak. Syrliga smaker tar också bort sådana smaker. Ett tips är att laga maten och vänta till dagen efter innan du äter den. Då försvinner ofta mycket av fryssmaken.
Billigt kött
Fläsklägg är billig mat som ger mycket smak och mycket mat för pengarna. Hos oss brukar ett fläsklägg på 1,6 kilo räcka till 4–6 personer beroende på vad man har för tillbehör och hur man serverar fläsklägget. Rimmat fläsklägg går ofta att hitta billigt i butik, oavsett om det är extrapris eller inte. Som dyrast har jag sett ekologiskt fläsklägg för 65 kronor kilot och som billigast för 29 kronor när det varit extrapris fläsklägg av på konventionellt uppfödd gris. Handen på hjärtat – kött för 65 kronor kilot är ju verkligen inte dyrt om man jämför med annat kött. Om några år kommer jag säkert att titta tillbaka på det här inlägget och tänka ”herre gud fanns det fläsklägg att köpa så billigt?”. För priser går ju upp och i dagens läge går så klart priser på all mat upp.
Hur tillagar man fläsklägg?
Ett fläsklägg på 1,6 kilo kan låta tungt, men man får räkna med att mycket av vikten försvinner i ben och fettsvål. Det bästa sättet att tillreda fläsklägg är att först koka det. Man kan också laga det i ugnen. Svål och ben ska sitta kvar för att ge smak och mörhet. Dessutom är det mycket enklare att få loss köttet efter det är tillagat.
När lägget är tillagat tar man bort svålen och lossar köttet från benet. Därefter kan man göra lite vad man vill med köttet. Jag kokar alltid mina fläsklägg i en elektrisk tryckkokare. Då går det väldigt fort. Ett lägg på 1,6 kilo blir helt klart på en timme och en kvart i tryckkokaren. Då blir det lite som pulled pork och köttet kan lätt lossas från benet. Kokar man lägget i 1 timme i tryckkokare är det också fullt ätbart, men köttet sitter lite hårdare vid benet vilket gör att man får ta i lite mer. Ska man ha ner lägget i en gratäng eller en gryta är en timme precis lagom lagom eftersom köttet sedan ska värmas igen i anrättningen det ska ner i.
Koka eller ugnslaga fläsklägg
I ugn tar ett fläsklägg cirka 2–3 timmar att laga i en temperatur på 150–175°C. Köttet är klart när det har en innertemperatur på runt 75–80 grader så använd en stektermometer så vet du när det är klart. När man kokar lägg i en vanlig gryta på spisen brukar det ta runt 2–2‚5 timmar beroende på om det är fram- eller baklägg (bakläggen är lite större och tar längre tid). Med andra ord är en elektrisk tryckkokare riktigt smart att investera i eftersom det både är energisnålt samt att läggen blir klara snabbt.
Ett pengasparande knep för att hålla både matbudgeten och tidsåtgången nere är att koka två lägg samtidigt i tryckkokaren. Sedan rensar man köttet från ben och fett och fryser in i lådor. Då är det bara att plocka fram kött när som helst och ha ner i olika rätter, utan att först behöva tillreda det. Här hittar du 6 smarta och goda rätter med fläsklägg. Har du någon favoriträtt du gärna lagar av fläsklägg? Berätta gärna nedan i kommentarsfältet.
6 smarta och goda rätter med fläsklägg
-
Fläsklägg i tomatsås med bönor -
Fläsklägg med orientalisk couscous och stekt rödkål -
Fläsklägg med rotmos och pressgurka -
Asiatiska fläsklägg med wokgrönsaker och nudlar -
Svensk ramen i tryckkokare med fläsklägg -
Vardagsgryta med fläsklägg och rotsaker

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.