9 bästa recepten på vegetariska biffar

För den som vill äta köttfritt

En av mina favoriter att laga när vi ska äta vegetariskt eller köttfritt är vegetariska biffar. Dessa kan varieras på en mängd olika sätt och är enklare än man kan tro att laga. Dessutom är det perfekt när man vill äta lite grönare – och ett utmärkt sätt att få i barnen nyttiga grönsaker och baljväxter. Jag brukar variera mina vegetariska biffar med olika sorters bönor, kikärtor eller linser som jag mosar och blandar med grönsaker och goda örter. Med hjälp av olika sorters lök, kryddor och örter kan man få en stor variation på det hela. Här har jag samlat de 9 bästa recepten på vegetariska biffar i Landleys kök, samt några smarta tips. Du hittar ännu fler vegetariska biffar och olika sorters falafel här.

Kan man frysa dem?

Vegetariska biffar är perfekt att börja med när man vill äta mindre kött. Gör gärna en stor omgång som du förvarar i kylen. Genom att göra mer räcker det både till fler middagar och till matlådor dagen efter. Vegetariska biffar funkar också utmärkt att frysa. Jag brukar lägga en bit bakplåtspapper mellan varje biff innan jag lägger dem i en påse eller en matlåda och fryser in.

Hur lyckas man med sina vegetariska biffar?

Är man ovo-vegetarian, det vill säga att man äter ägg, då blir biffar som blandas med ägg de absolut bästa och godaste – alla kategorier. Jag har experimenterat med så många varianter på vegetariska biffar genom att binda ihop innehållet på olika sätt, och med hjälp av ägg som bindmedel får man de absolut saftigaste och mest hållbara biffarna.

Utan ägg

9 bästa recepten på vegetariska biffar Pinterest CollageEn del använder vätskan från kikärtors legat på burk eller tetra. Jag har provat och tycker varken det ger samma goda smak – eller hållfasthet. Men visst är det ett alternativ. Dock är ett bättre alternativ att blanda biffarna med det vegetabiliska bindmedlet agar agar som är ett typ av gelatin som kommer från alger.

Det funkar också fint att blanda biffarna med vatten och majsstärkelse, rismjöl eller potatismjöl. (Vegetariska biffar som innehåller mycket vätska – exempelvis av zucchini behöver inget extra vatten.) Visst kan man även använda vanligt vetemjöl, men det ger en annan smak och är inte glutenfritt.

Äter man lakto-vegetariskt, det vill säga ost, då är riven ost ett utmärkt sätt att få biffarna att hålla ihop. Prova exempelvis med mozzarella, halloumi eller getost. Dock rekommenderar jag ost som enda bindmedlet i plattare biffar. I tjockare rinner de lätt ut och får biffarna att tappa formen. Där kan man alltså behöva lite mjöl eller ägg.

Lättlagat, enkelt och vegetariskt

Nedan hittar du mina bästa och enklaste recept på vegetariska biffar. Dessa görs med allt ifrån bönor, quinoa och kikärtor, till broccoli, potatis och ris. Alla recept är för 4 personer om inget annat anges.

» Fler vegetariska recept hittar du här

9 bästa recepten på vegetariska biffar

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.