Ägghalvor med tre sorters topping

Buffémat till påsk och midsommar

Brukar du servera ägghalvor och toppa med olika godsaker? Ibland kan klassikern ägg, sill och potatis behöva piffas upp – som med dessa recept på ägghalvor med tre sorters topping. Alla recepten är lätta att göra och fyllda med goda smaker.

» Här finns massor av goda recept på påskmat

Ägghalvor med tre sorters topping

Dessa tre röror, och ytterligare tre till, åt vi till påsk förra året och avnjöt med ett glas gott mousserande rosévin. De andra tre recepten på goda röror till ägghalvor hittar du här – en med laxröra, en med soltorkad tomatcreme och baconstekta brödsmulor och en med valnötsost.

Det sista receptet med paprikaröra kan förenklas om man så vill, då blandar man istället majonnäsen och äggulorna med färdig ajvar.

Recept med vintips

Estelado RoséPå tal om vinet vi drack till passade det perfekt. Det här är en nyhet på Systembolaget som kommer från Chile. Vinet är ekologiskt odlat och har lagom stora bubblor i form av en trevlig mousse och precis lagom mycket beska och sötma. Vissa mousserande viner kan få en besk ton när de kombineras till salta inslag, umami eller pepparrot – inte detta.

Vi tycke till och med så mycket vinet att en låda fick ta plats i vinkällaren. Det här kommer att gå varmt under sommarens ljumma kvällar. Ska du servera sill och ägg är detta en bra matchning. Vinet hittar du längst ner i inlägget.

Vill du ha fler tips på vin till sillen samt lite råd kring hur man ska tänka när man kombinerar? Ta en titt på vilket vin man ska dricka till sill.

Ägghalvor med pepparrotscreme och baconkross

Till 16 ägghalvor

Ägghalvor med pepparrotscreme och baconkross

2 msk riven pepparrot på tub
8 kokta äggulor (från ägghalvorna)
1 msk creme fraiche
3 msk naturell färskost
salt
1/2 paket bacon
färsk dill till dekoration

1. Koka äggen och halvera dem. Vänd ur äggulorna i en skål.

2. Blanda pepparrot med äggulorna, creme fraiche, färskost och en liten nypa salt. Ställ såsen svalt ett par timmar så den hinner stelna.

3. Stek baconen och låt dem svalna. Skär dem sedan till strimlor. Spritsa i eller klicka upp röran på ägghalvorna. Strössla över baconet och dekorera med en dillkvist.

Ägghalvor med pestoröra

Till 16 ägghalvor

Ägghalvor med pestoröra

1/2 kruka basilika
0,5 dl mandel
8 kokta äggulor (från ägghalvorna)
1 msk creme fraiche
4 msk naturell färskost
salt

1. Koka äggen och halvera dem. Vänd ur äggulorna i en skål.

2. Hacka basilika och mandel. Blanda med äggulorna, creme fraiche, färskost och en liten nypa salt. Ställ såsen svalt ett par timmar så den får stelna.

3. Spritsa i eller klicka upp röran på ägghalvorna.

Ägghalvor med rostad paprikacreme

Till 16 ägghalvor

Ägghalvor med rostad paprikacreme

1 röd paprika
1 msk majonnäs
8 kokta äggulor (från ägghalvorna)
4 msk naturell färskost
salt
2-3 msk svarta sesamfrön

1. Skär paprikan till två halvor och kärna ur dem. Lägg på en bit aluminiumfolie med skalsidan uppåt och ställ in dem högt upp i ugnen i 225°C i cirka 20-25 minuter eller till skalet blivit lite sotigt. Ta ut paprikan, låt den svalna en aning och dra sedan av skalet.

2. Koka äggen och halvera dem. Vänd ur äggulorna i en skål.

3. Hacka paprikan och blanda med äggulorna, creme fraiche, färskost och en liten nypa salt. Ställ såsen svalt ett par timmar så den får stelna.

4. Spritsa i eller klicka upp röran på ägghalvorna. Strössla över svarta sesamfrön och servera.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.