Äggröra med ramslök

Vad kan man laga av ramslök?

Vad kan man laga av ramslök? Tjaaa, allt möjligt faktiskt. Ramslök är den lilla vitlökssmakande växten som passar till allt ifrån middag till lunch. Det enda den möjligtvis inte passar till är i så fall dessert… Jag tycker också att ramslök passar fint i frukosten. Nämligen i denna äggröra med ramslök. Man kan förstås även servera äggröra till lunch eller middag eftersom det är ett mättande och gott tillbehör. Har du förresten provat äggröra till ris? Det är hur gott som helst.

RamslökVi äter i alla fall ofta äggröra till frukost tillsammans med stekt korv, bacon eller köttbullar. För att göra denna äggröra lite matigare samsas den även med babyplommontomater. Ramslöken finns där som god smak och adderar lite lökiga och vitlökssmakande toner.

När jag gör en snabblagad äggröra använder jag keso, men i denna lite lyxigare varianten använder jag istället grädde och riven ost. Man kan även byta grädden mot creme fraiche om man vill. Då blir den lite syrligare.

Ramslök året runt

Ramslök kan man både torka eller frysa för att ha året runt. Jag brukar frysa min eftersom jag tycker den torkade får lite för gräsig smak. Varje år plockar jag ett lass med ramslök som jag hackar på olika vis och fryser in i olika zip-påsar. Exempelvis sparar jag hackade ramslöksstjälkar i en påse för att använda på samma vis som salladslök. Jag brukar även ha en påse med finstrimlade blad och en påse med lite större bitar. Vill man inte gå på ramslöksjakt kan man förstås handla ramslök i butik under den tid den är i säsong. Alltså ungefär mellan april och juni. I södra Sverige kan ramslöken dyka upp tidigare på våren medan den brukar vara lite senare uppåt landet. Särskilt om det är en sen vår. Här kan du läsa mer om ramslök och få tips på hur man förvarar och tillagar den.

Kolla också gärna in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat. Och du, glöm inte att du kan prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

» Här hittar du fler recept med ramslök

Äggröra med ramslök

För: 4 personer

Äggröra med ramslök

8 ägg
1,5 dl gräddde
1,5 dl riven ost
salt, peppar, vitlökspulver
10 blad ramslök
10 babyplommontomater

  • Vispa ihop ägg med grädde, riven ost och kryddor.
  • Ha ner äggstanningen i en het panna och stek under omrörning tills det börjar stelna.
  • Strimla ramslöken fint och halvera tomaterna. Strössla tomaterna över äggröran och låt dem värmas i pannan under någon minut. Strössla ut ramslöken och servera, exempelvis med stekt prinskorv och bacon till frukost.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.