Enkel sallad med ägg och tonfiskröra

Hälsosam mat när man vill hålla formen

Det finns en fördel med att semestern är slut – man kan äntligen återgå till sina vanliga rutiner. Misstolka mig rätt, jag älskar att kunna slöa i solen, ta ett glas vin framåt eftermiddagen och sedan grilla i godan ro med familjen. Men oj vad omfånget runt midjan ökar.

Jag har verkligen försökt skärpa mig i sommar och sprungit flera gånger i veckan även under semestern. Ja, okej semestern var inte min eftersom jag driver eget företag och har jobbat hela sommaren utom några strödagar och en vecka i Ungern. Däremot har jag jobbat sommartid vilket har varit himla skönt. Resten av familjen har däremot haft semester, vilket gjort att man kunnat åka ut med båten eller grävt i kryddlanden i en fantasibubbla om riktig semester. På sätt och vis känns det som jag haft semester ändå.

Recept med tonfisk

Något jag alltid sagt är att det inte går att kombinera alkohol med träning. Flåset blir otroligt försämrat, man blir trött. Dessutom är det massor av kalorier. Nåväl, efter en vecka i Ungern med massor av öl och mer eller mindre ohälsosam mat känner jag mig i alla fall motiverad igen. Jag har inget emot en paus, för det är just pauserna som ger en ny ork. Och som jag brukar säga – man måste ju ha något att träna bort :) Läs mer här om motivation.

LöparskorNu är i alla fall ordningen återställd och både jag och sambon tillbaka i våra gamla rutiner. Ingen alkohol, bra mat, inget onödigt socker eller mjöl, och en timmes träning varje dag. Jag springer milen varje dag, och det är också mitt mentala avbrott. Här får jag chansen att tömma skallen och få en nypa frisk luft och sol.

Så fort man sätter igång att träna regelbundet händer dock något i kroppen. Så klart blir man tröttare de första veckorna. Dessutom vill varenda liten finne poppa upp i ansiktet och förvandla en till en pubertetspojke. Det är som att kroppen vill skicka ut allt slagg på en gång.

Enkel mat för trötta motionärer

Och på tal om det här om att bli trött – första veckorna blir man det – men äta måste man ju. Då passar den här lättlagade träningssalladen mycket bra. Jag tycker sallad är rätt boring, men till sommaren, när det fortfarande är varmt ute kan det vara skönt med något lättare. En grillad kycklingbit eller lite kräftstjärtar funkar också bra som variation att byta tonfisken mot.

Enkel sallad med ägg och tonfiskröra

För: 2 personer

Sallad med ägg och tonfiskröra

2 ägg
40g blandad sallad (ex maché, rucola)
1 liten burk majs (140g)
400g blandade bönor
2 tomater
1 burk gröna bönor (400g)
2 små morötter
2 msk äppelcidervinäger
salt

2 burkar tonfisk i olja
1 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano, spiskummin, vitlökspulver, chiliflagor

1. Koka äggen och skiva dem sedan. Fördela ut sallad, majs och sköljda bönor över tallrikarna. Fortsätt med tärnad tomat och gröna bönor. Flaga morötterna med en skalare över tallrikarna. Ringla över äppelcidervinäger och lite salt.

2. Slå av oljan från tonfisken och rör ihop med creme fraiche och kryddor. Klicka upp röran ovanpå och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.