Hemmagjord Aioli

Gör egen Aioli – den enkla metoden

Jag gillar att göra egen aioli. Den man köper i butik tycker jag känns flottig och syntetisk, och dessutom är det kanske inte alltid världens bästa fett som den vispats upp på och innehåller en massa tillsatser för att hålla länge i flaskan. Nä usch! Den godaste aiolin gör man faktiskt själv.

Hur gör man aioli?

En riktig aioli gör man som en majonäs med vitlök. Man vispar alltså ägg, vinäger samt olja och tillsätter vitlök. Är man ambitiös kan man förstås göra på det viset. Då finns ett bra recept på det här – hos Matro.

När jag gör aioli är det dock ont om tid. Jag har dessutom inte lust att trixa. Då kör jag denna enkla variant med lite färdig majonäs och resten creme fraiche. Lite smalare – mycket enklare. Om man värmer vitlöken får den dessutom en rund och fin smak. Hittills har jag inte hittat någon köpe-variant som jag tycker är lika god.

Hemmagjord Aioli – en lite smalare men mycket godare variant

För: 4 personer

Hemmagjord Aioli

2 vitlöksklyftor
2 msk flytande smör
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

1. Ha ner smör i en skål och pressa i vitlöken. Ställ in i micron ca 30 sekunder.

2. Rör ihop majonäs och creme fraiche och ha sedan ner den micrade vitlöken. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt fram till servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.