Ajvarsås

Enkel sås till grillat och burgare

Alltså det här receptet på ajvarsås är ju nästan pinsamt enkelt. Däremot är det så himla gott att det bara måste finnas med i den här matbloggen – trots att det är supersimpelt. När vi väl ska laga middag är ofta såsen det sista som läggs till i receptet. Ibland har vi helt enkelt slut på inspiration och då åker den färdiga bearnaisesåsen fram. Samob älskar denna, men själv har jag börjat tröttna. Det är då man behöver ha några enkla såsrecept i rockärmen. Då menar jag alltså inte såna man måste stå och mixa, koka eller hålla exakt temperatur på. Nej, jag menar enkla såser som man bara rör ihop av några få ingredienser. Såser som kan serveras kalla och gärna göras i förväg.

Gör den i förväg och förvara i kylen

Denna ajvarsås är så himla god och passar perfekt till det mesta. Jag kör den ofta till kyckling eller köttfärsbiffar. Den är också god att variera hamburgerdressingen med, att dippa pommesen i eller att ha till fisken. Den bjuder på massor av god smak, och dessutom härlig färg. Blir det sås över är det bara att ha ner den i en liten matlåda och plocka fram till middagen kvällen efter. Såsen görs av den röda paprikaröran ajvar som man köper färdig på burk i butiken. Ajvarn blandar man crème fraiche och smakar sedan av med lite salt och peppar. Så enkelt!

» Här hittar du fler recept på inspirerande såser

Ajvarsås

Ajvarsås

För: 4 personer

0,5 dl ajvar
2 dl crème fraiche
salt, peppar

  • Rör ihop ajvar med creme fraiche i en skål.
  • Smaka av med salt och peppar och ställ såsen svalt.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.