Älgörtssaft

Så gör du egen saft

Nu blommar älgörten för fullt. Som jag har väntat! Jag är helgalen i älgört och tycker denna vackra, fluffiga växt har en speciell och god smak. Dels påminner den lite om fläder, men också med en viss läderton. Det är lite som att gnaga på ett läderbälte. Älgörten smakar som den doftar och passar utmärkt att göra både saft, olja och sirap på. Jag bestämde mig denna gång för att göra saft på älgört. Dels för att jag nyligen blev bjuden på det och tyckte det var fantastiskt gott.

Jag har verkligen gått som på nålar och väntat på att älgörten, eller älggräs, som det också kallas, ska slå ut (därför använder jag båda namnet i resten av detta inlägg). Hos oss har älgörten slagit ut mycket senare än på andra ställen, och eftersom jag var så ivrig slutade det med att vi åkte till ett annat ställe och plockade. Nu blommar den i alla fall för fullt även hos oss i de skuggigare partierna.

Älgört/ÄlggräsÄlgört ÄlggräsSå enkelt är det att göra älgörtssaft

Älgört, älggräs och brudbröd

Älgört trivs bra vid dikeskanter, på fuktiga platser och i gräsmarker. Bladen är parvis sammansatta med spetsiga, sågade blad medan blommorna ser ut som vita, fluffiga bollar bestående av massor av små, krämfärgade blommor. Blommar gör älggräset efter midsommar.

Älgört kan förväxlas med en växt som heter Brudbröd. Denna är dock inte giftig och kan också ätas. Älggräs har sedan långt tillbaka använts som en medicinalväxt, men tack vare den goda smaken passar den fint i maten. Läs gärna mer om ätliga växter och blommor här.

Recept med mindre socker

Nu hade jag som sagt blivit bjuden på älgörtssaft och tyckte det skulle vara kul att göra själv. Innan jag satte igång att göra den hemmagjorda saften googlade jag recept på både älggräs och fläder, och i alla de olika var det hutlösa mängder socker som användes. Den generella mängden låg på 1,5 liter socker till 2 liter vatten. Det är ju hur mycket som helst! Jag bestämde mig istället för att använda halva mängden och se hur det blev. I många recept skulle också brygden vila i flera dagar. Jag tyckte det räckte gott och väl med ett dygn i kylen. Sedan blev smaken för stark. Mängden socker jag hade minskat till blev också bra – det blev väldigt sött ändå.

Så, nu hoppas jag att du vågar dig på att göra egen älgörtssaft, eller älggrässaft – vilket man nu vill kalla det. Den färdiga saften förvarar man helst kylt och blandar med lagom mängd vatten. Tack vare askorbinsyran (som man hittar i kryddhyllan i matbutiken) håller saften längre.

» Fler recept med ätliga växter hittar du här

Älgörtssaft Älgörtssaft

1 liter

4 dl strösocker
1 liter vatten
1 krm askorbinsyra
25 klasar älgört
1/2 citron

1. Skaka älgörten ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja älgörten under halvljummet vatten. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna.

2. Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker. Rör till det löst upp sig. Rör i askorbinsyran.

3. Ha ner älgörten i en kastrull eller hink och slå på det avsvalnade sockervattnet. Skiva citronen och lägg i. Täck med lock och låt stå kallt i ett dygn.

4. Sila av saften genom en silduk och häll upp i flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Serveringstips: Droppa i några droppar färsk apelsin i älgörtssaften eller gör en drink genom att blanda älgörtssaften med gin eller rom.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.