Olja smaksatt med älggräs
Älgört är en vacker blomma som blommar mellan juni och augusti. Älgört kallas även för älggräs, och visst har man hört folk säga att det doftar sommar när älggräset blommar. Älgört hittar man i fuktig mark, framför allt på och runt om ängar, skogsmark samt i dikeskanter. I Sverige växer den över hela landet. Blommorna är krämfärgat vita och fluffiga. Själva blommorna är väldigt små med fem kronblad och sitter i hop i klasar. I kvastarna med älgörtsblommor sitter det ofta massor av skalbaggar i svart och brunt samt i vissa fall en del larver. Dessa får man skaka ur innan man använder älgörten till matlagning. Växten blir uppåt en meter hög medan bladen är sågtandade och sitter i par.
Älgörten är en medicinalväxt som tidigare använts medicinskt i infusioner för att behandla influensa, huvudvärk och reumatisk smärta. I mitten av 1400-talet upptäckte man att älggräs innehöll salicylsyra vilket är ett ämne som liknar acetylsalicylsyra. Detta är också aktiva ingrediensen i många huvudvärkstabletter samt i flera andra läkemedel. Älgört sägs också vara skonsammare mot magen än aspirin och en av de mest effektiva örtmedicinerna för att behandla magsår och magkatarr. Älgört innehåller också vanillin vilket man kan känna i smakpaletten.
Hur smakar Älgört?
Älgörten har en väldigt speciell doft och smak som påminner lite om tugummit jenka eller root beer. Det här är två smaker som ingen ännu har hittat en bra beskrivning på (har du det, lämna gärna en kommentar nedan). Älgört smakar som den doftar och samt med drag åt läderhållet. Jag tycker även att både doft och smak påminner väldigt mycket om varm tjock-tv. Ni vet när bildrören blev varma på en gammal tv. Den som växte upp med en tjock-tv vet precis hur detta luktade. Visst låter det inte särskilt gott? Men det är det.
Vad kan man göra med älgört?
Vill man inte göra älgörtssaft, vilket är hur gott som helst, kan man prova att göra älgörtssirap, älgörtssorbet eller denna älgörstolja. Algörstolja är verkligen enkelt att göra och kräver bara två ingredienser – olja och älgört. Älgörtsoljan passar fint att ha i olika anrättningar som extra krydda och blir härligt knallgul när den är klar.
Jag har provat denna hemmagjorda älgörtsolja till ris vilket funkade fint. Det är som sagt en ganska framträdande smak, så bara lite behövs. Man kan även marinera kött, fisk eller kyckling med älgörtsoljan samt andra marinadingredienser. Jag har även fått tips av Niklas Edgren, som med Fazer Culinary Team tagit VM-guld och OS-guld, att älgört är en smakkompis som passar fint med lingon samt det kan funka fint med helbakad rotselleri och picklade granskott.
» Här kan du läsa mer om ätliga blommor och växter.
Älgörtsolja
5 klasar älgört
3 dl kallpressad rapsolja
1. Skaka älgörten ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja älgörten under halvljummet vatten och badda den torr med en handduk. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna.
2. Ha ner älgörten i en burk med lock och slå på oljan. Sätt på locket och ställ burken svalt (dock ej kallt) i två veckor.
3. Sila av oljan genom en silduk och förvara i en flaska – gärna svalt och mörkt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Ang om frågan om vilken smak älgörten har så tycker jag saften är nära Fläder i smaken
Smaken och doften av Älgört påminner lite av mandeldoft. Tycker jag.
Kul. Jag tycker det luktar som Jenka :)
Mvh
Madeleine