Älgörtssaft utan socker

Älggräs och älgört

Jodå, nu blommar älgörten, eller älggräset, som det också kallas. Jag är väldigt förtjust i älgört, men det är däremot inte min sambo. Eftersom älgört luktar lite som varm tjock-tv (vi som tillhör den gamla generationen som en gång hade en tjock-tv vet precis hur det luktar), kallar han den för tv-blomman… Det gör mig inget, får då får jag ha all älgörtssaft för mig själv :)

Älgört/ÄlggräsÄlgört hittar man vanligtvis i dikeskanter och på åkrar. Bladen påminner lite om björnbärsbuskens. När älggräset väl blommar blir det som stora klasar bestående av massor av små gulvita blommor. På håll ser de luddiga ut och påminner om astilbe eller brudbröd, varav den sista också kan ätas. Humlor älskar älggräs

Utan socker, med stevia

Älgörtssaft gör man på exakt samma vis som flädersaft. Vatten, socker och askorbinsyra rörs ihop och sedan slår man vätskan på älgört och skivad citron. Det hela får stå ett par dagar i kylen, men personligen tycker jag det räcker med ett dygn, Sedan blir smaken för stark. Den färdiga saften blandar man på vanligt vis med vatten innan den dricks. Jag tycker också det är gott att blanda detta koncentrat, som det faktiskt är, med någon spritsort och göra drinkar med – exempelvis med rom eller med gin.

Detta recept på älgörtssaft utan socker gjorde jag istället med sötningsmedlet stevia. Smaken blir naturligtvis lite annorlunda, men tack vare att man inte alls behöver samma mängd som man gör med vanligt socker blir det en kalorisnålare dryck. Vill man skippa socker i det man äter och dricker är detta ett recept att prova. Vill du hellre prova ett recept på älggrässaft med vanligt socker? Många recept innehåller så himla mycket socker, så i det receptet använder jag därför ungefär en fjärdedel mot vad andra innehåller. Det blir nämligen precis lika gott.

» Här hittar du fler recept med ätliga växter

Älgörtssaft utan socker (med stevia)

1 liter

Älgörtssaft utan socker

2 dl stevia
1 liter vatten
2 krm askorbinsyra
25 klasar älgört
1/2 citron

  • Skaka älgörten ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja älgörten under halvljummet vatten. Nyp av eller klipp av skaften och behåll bara blomklasarna.
  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i stevia. Rör till det löst upp sig. Rör i askorbinsyran.
  • Ha ner älgörten i en kastrull eller hink och slå på vattnet. Skiva citronen och lägg i. Täck med lock och låt stå kallt i 1 dygn.
  • Sila av saften genom en silduk och häll upp i flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.