Alla julrecept du behöver till jul

Alla klassiska julrecept du behöver till jul

Vilka är recepten man inte klarar sig utan? För egen del är det några klassiska rätter jag alltid går och längtar efter och som man så klart slarvat bort recepten till. Alltså blir jag lika nöjd varje år då jag bara plockar fram bloggen och söker fram de recept jag behöver.

Hos oss lagar min mamma de flesta klassiska julrecepten. Vi andra kompletterar med kakor, sill och hjälper till så gott vi kan. Jag ser alltid fram emot mammas lökdolmar, Janssons Frestelse och kålrotslåda. De är så himla goda och välbeprövade recept som varit med under många år. Jag tyckte förstås att de platsade perfekt här i bloggen eftersom det inte blir en riktig jul utan dem. Du hittar dem nedan.

Klassiska julrecept

Kålrotslådan äter jag helst tillsammans med prinskorv och köttbullar, något som jag och min sambo har tagit över att laga inför jul. Köttbullar är lätt att göra, men man vill förstås ändå ha den där riktigt juliga smaken. Jag brukar inte använda kryddpeppar i mina köttbullar, men visst finns det ett recept på köttbullar med kryddpeppar och nejlika här i bloggen. Mina favoritköttbullar till jul ska däremot innehålla skånsk senap. Det gör dem juliga och ger dem en fin smak.

Madeleine LandleyJag gör också mina köttbullar med ströbröd och ägg eftersom de blir fluffigare och inte lika kompakta. Idag finns glutenfritt ströbröd att byta mot om man är glutenintolerant – både till kålrotslåda, julskinka och köttbullar. Till köttebullereceptet får du också ett knep som gör rullandet smidigare.

Missa inte att spana in mina juliga youtube-videos där jag hjälper dig på traven med julstöket;
 
» Klassisk Janssons Frestelse
» Saftiga julköttbullar
» Spröda vaniljdrömmar
» Inlagd, klassisk julsill

Köttbullar och prinskorv

Många väljer att göra korv hemma, så varför inte passa på att göra prinskorv till jul? Egentligen är det inte svårare att göra korv än det är att göra köttbullar. Man gör en helt vanlig köttfärssmet med olika kryddor och smaksättare. Använder man ett magert kött bör man tillsätta späck. Späck kan både beställas på nätet och hittas i frysdisken i välsorterade matbutiker. Utöver det behövs en köttkvarn med korvhorn och tarm, även kallat fjälster att fylla köttfärsen i. Visst kan man göra korv utan en köttkvarn med korvhorn, men då blir det genast meckigare.

Här har jag i alla fall samlat de klassiska recepten jag absolut inte klarar mig utan till jul. Jag hoppas också att detta är alla klassiska julrecept du behöver till jul. Saknas något går det bra att kommentera nedan. Glöm sen inte att ta tillvara på julresterna som blir över med en enkelt recept på julrester. God jul!

» Recept på julkakor och julgodis hittar du här

Bästa recepten till jul

Checklista på mat till julafton

Julen är fylld av bestyr; Julklappar ska köpas, mat ska handlas, julgodis och kakor ska bakas och all julmat ska lagas. Oavsett om man handlar eller lagar det mesta till julbordet är en checklista bra att ha till hands så man inte missar något.

Här bjuder jag på min checklista med de maträtter och tillbehör som hör till julbordet. Skriv ut och använd den för att hålla koll på julbestyren. De saker du inte vill ha på julbordet stryker du bara från listan. När du köpt eller lagat en rätt eller råvara sätter du en bock i tillhörande ruta. På de streckade linjerna kan du själv lägga till saker.

» Här kan du ladda ned checklistan som pdf

Fler julrecept

Pepparkakor

Alla klassiska julrecept du behöver till jul


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.