Typiska julrecept till julbordet
Julen är härlig, och ännu härligare blir den med en massa god julmat. Enligt statistik har man kommit fram till att de flesta i Sverige vill ha traditionell julmat. För egen del är jag precis likadan. Jag experimenterar gärna med annorlunda kombinationer av typisk julmat inför jul, men till julbordet på julafton vill jag ha klassiska rätter så som Janssons Frestelse, lökdolmar, köttbullar och prinskorv. Det är trots bara jul en gång om året och då ska det smaka så man känner igen det.
En sak på vårt julbord förändras dock varje år och det är den sillen. Varje år gör jag två till tre olika smaksatta sillar dagen innan julafton. De första åren gjorde jag också egna etiketter och skrev ut, men nu hålls det enklare med handskrivna lappar och ett fint snöre. Årets sillsmaker hittar du här.
Klassisk och traditionell julmat
Att göra egen sill är trots allt enkelt. Det beror förstås på vilken nivå man vill lägga sig på. Antingen saltar man sillen, använder fem minuters-sill eller så köper man färdig löksill som man bara häller av spadet på och adderar sin nya sås till. Jag gör olika varje år, men för det mesta beror det på hur tidigt ute jag är och hur mycket tid jag har.
I min familj samlas Stockholms-släkten varje julafton och firar ihop. Det är en tradition vi haft de senaste 12 åren och vi brukar bli ganska många runt bordet. Av den enkla orsaken brukar vi duka en buffé med julmaten där folk kan gå och ta själva. Först börjar vi med den kalla maten så som sill, lax och pastejer, följt av de varma rätterna så som köttbullar, prinskorv och Janssons Frestelse (och du, glöm inte att kolla in denna goda veganska Janssons Frestelse som smakar precis som en Jansson ska). Det senaste året har vi firat ute på mina föräldrars landställe och inlett julaftonen med grötfrukost och paketöppning framför öppna spisen. Det är hur mysigt som helst.
Hur ordnar man en stressfri jul?
Medan många av oss går runt och myser, pysslar och tycker att allt är störtskönt finns det också de som ser julen som en månad full av ångest och stress. Granen ska kläs, paket ska handlas, kakor ska bakas – och självklart ska all julmat lagas. Att hinna med allt detta i tid till julafton utan att ta kål på sig själv kan vara lättare sagt än gjort.
Tips och trix till julafton
I min familj är vi runt 14 personer som firar jul tillsammans varje år. Sambon och jag firar med min familj, hans familj, farmödrar, morbröder, systrar och diverse pojkvänner. Vi blir alltså några stycken vilket gör att det mycket att stå i.
För att ta sig igenom den värsta julstressen och alla julbestyren har jag därför satt ihop en guide med mina tips och trix för hur man ska orka, och förstås hinna med, alla måsten inför julafton.
Du hittar också en checklista på de maträtter och tillbehör som hör till julbordet. Så du inte missar något som ska lagas, bakas eller handlas! Längre ner hittar du också alla recept du behöver till jul.
Så klarar man julstressen – allt för ett lyckat julbord
- Gör en planering och skriv upp allt som ska göras – från att stryka dukar och köpa värmeljus till att baka kakor och fixa musik. Här hittar du min bästa jullista på spotify.
- Gör två inköpslistor för allt som ska handlas – en för de ingredienser som behövs till det som ska bakas och lagas, en för det färdiga så som bröd, pastej, sill och senap.
- Dela upp bestyren. Någon kanske kan göra skinkan, någon kan baka kakor, någon koka ägg osv.
- Gör julstöket roligare! Samla vänner och familj innan jul, bjud på glögg och baka och laga mat ihop.
- Laga maten i förväg och frys in den. Både kakor, olika lådor och köttbullar kan frysas för att sedan plockas fram i lagom mängd och tinas. Glöm inte att plocka fram det dagen innan så det hinner tina i lagom takt – antingen i kyl eller framme i rumstemperatur.
- Handla det färdiglagade några dagar i förväg och ställ det i kylskåp eller i kylväskor på balkongen.
- Lägg upp en plan för julafton. Lista alla småsteg så som att ställa fram det frysta så det hinner tina, värma glögg, duka, koka ägg mm.
Checklista på mat till julafton:
Nedan hittar du en checklista till jul att skriva ut. Denna innehåller de klassiska och traditionella maträtter och tillbehör som hör till julbordet. Du kan också ladda ner Landleys checklista till julbordet som pdf här. Skriv ut och använd den för att hålla koll på julbestyren. De saker du inte vill ha på julbordet stryker du bara från listan. När du köpt eller lagat en rätt eller råvara sätter du en bock i tillhörande ruta. På de streckade linjerna kan du själv lägga till saker.
Kalla rätter till julbordet:
- Sill; Matjessill, inlagd sill och köpesill (ex senapssill och skärgårdssill)
- Lax; Gravad lax, kallrökt lax, varmrökt lax
- Sylta; Kalvsylta, rullsylta, pressylta
- Julskinka
- Julkorv, ex läckökorv
- Rödbetssallad
- Rödkålssallad med apelsin
- Sillsallad
- Leverpastej
Varma rätter till julbordet:
- Janssons Frestelse
- Köttbullar
- Prinskorv
- Rödkål
- Brunkål
- Kålrotslåda
- Revbensspjäll
- Dopp i grytan
- Lökdolmar
- Lutfisk
- Brysselkål
- Grönkålssallad
Övriga jultillbehör:
- Senap, Skånsk senap och söt-stark
- Vörtbröd
- Kavring
- Knäckebröd
- Julost
- Smör
- Potatis
- Ägghalvor
- Inlagda rödbetor
- Inlagd gurka
- Gravlaxssås
Drycker till julbordet:
- Glögg
- Julmust
- Julöl
- Snaps
- Rött vin (ex Zinfandel)
- Alkoholfritt
- Kaffe & Te
Sötsaker:
- Risgrynsgröt
- Ris á la malta
- Pepparkakor
- Knäck
- Rocky Road
- Småkakor; drömmar, sirapskakor, schackrutor
- Kanderade mandlar
- Ischoklad
Alla recept du behöver till jul
Nedan har jag samlat recepten till några av de klassiska rätter vi serverar på vårt julbord. Jag hoppas att någon av dem ska kunna hjälpa dig på traven eller åtminstone inspirera. Vad serverar du på ditt julbord? Berätta gärna nedan.
» Ännu fler julrecept hittar du här
Kalla julrätter
-
Rimmad lax med färsk dill, senap och citron
Rimmad lax är en klassiker på julbordet. Denna är med färsk dill, senap och citron. -
Rödbetssallad
Gör din egen rödbetssallad till julbordet. Hemmagjord rödbetssallad till jul är både enkelt och mycket godare. -
Julskinka
Detta recept visar hur du kan tillaga julskinkan på två vis. Dessutom hittar du en klassisk och en glutenfri griljering. -
Inlagd sill
Börja julbordet med sill, ägg och potatis. Här hittar du receptet på klassiskt, inlagd sill med lök. -
Sillsallad
Sillsallad är lätt att göra och en riktig klassiker på julbordet. Här hittar då receptet på en hemmagjord, god sillsallad.
Rödkål
Klart man ska ha rödkål till julbordet. Rödkål är både enkelt, gott och kan göras i förväg och värmas på om man vill.
Varma rätter till jul
-
Janssons Frestelse
En klassisk Janssons Frestelse är obligatoriskt på julbordet. Den allra godaste gör min mamma och här får du receptet på den. -
Klassiska julköttbullar
Vad är ett julbord utan klassiska julköttbullar? Dessa är köttbullar lätta att laga och blir både fina och saftiga. -
Lökdolmar
Mammas goda lökdolmar är lite pilliga att göra, men så otroligt goda att det är värt det. Receptet hittar du här. -
Hemmagjord prinskorv
Klart man ska göra hemmagjord prinskorv till jul. Här får du en enkelt recept som passar utmärkt till julbordet. -
Kålrotslåda
En klassisk kålrotslåda är gott att kombinera med köttbullar och julskinka på det klassiska julbordet. -
Revben med julsmakVad är ett julbord utan klassiska revben? Här hittar du recept på glacerade revben till julig smak.
Julgodis och kakor
-
Spröda Vaniljdrömmar
Pappas vaniljdrömmar är oslagbara. Här kommer bästa recepten på spröda drömmar samt tre knep till hur man får vaniljdrömmarna helt perfekta. -
Sirapskakor
Enkla och snabblagade småkakor passar vilket julbak som helst. Bara att slå in och ge bort – om man inte mumsar upp alla själv förstås. -
Knäck
Laga knäck med dessa enkla knäckrecept. Här hittar du Klassisk knäck, Lakritsknäck och Chokladknäck. -
Lussekatter
Baka Lussekatter! Här finns recept på klassiska lussekatter, lussebullar med kesella och mindre socker, glutenfria, samt laktosfria lussekatter. -
Pepparkakor
Pussla ihop pepparkakorna med ett klassiskt och välbeprövat recept – här hittar du recept på pepparkaksdeg – Bästa receptet på pepparkakor. -
Juliga chokladbollar med glögg och chili
Bjud på enkelt julgodis eller ta med i gå bort-present. Juliga chokladbollar med glögg och chili är både lättlagade och goda. -
Juliga kanelbullar med pepparkassmak
Baka kanelbullar med julsmak. Dessa görs med två smaksättningar och toppas med vit choklad. -
Mammas goda nöttoppar
Mammas goda nöttoppar bakas med endast fyra ingredienser. Baka och bjud på dessa till jul. De är helt glutenfria och enkla att göra. -
Vita cornflakestoppar med tranbär
Cornflakes i vit choklad och tranbär är gudomligt gott och lättlagat julgodis. Ställ fram och bjud på eller gör någon glad med en gå bort-present.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
👍🥰