Allt i ett-pytt i ugnen med prinskorv

Lättlagad middag i ugnen

Denna allt i ett-pytt i ugnen med prinskorv är så enkel att göra att det nästan är löjligt. Allt den kräver är en kastrull, en plåt och en ugn. Anledningen till att man behöver en kastrull är för att förkoka rödbetorna innan de åker in i ugnen. De blir alltid saftigare och godare så, snarare än om man lägger in dem råa i ugnen då de ofta blir lite mer torra och skrumpna. Visst kan man så klart skippa steget med att koka rödbetorna, men då måste de åka in i ugnen samtidigt som potatisen och få lite extra olja på sig. Eventuellt kan de också behöva lite mer tid i ugnen.

Laga allt på samma plåt

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaDet här är hur som helst en typisk enkel vardagsrätt där allt lagas på samma plåt. Således riktig plåtmat eller allt i ett-mat. Till denna rätt tar jag rödbetor, fast potatis, lök, morötter och kikärtor. Lägg allt på en plåt, toppa med prinskorvar och kryddor. Sedan är det bara att ställa in det hela i ugnen. Så smidigt och så enkelt! Efter halva tiden blandar man rotsakerna så det blir jämnt rostat och vänder på korvarna så de får yta på båda sidor. Vill man hellre ha en annan sorts korv går det så klart också bra – exempelvis lunchkorv, någon kryddig korv som salsiccia eller chorizo, eller varför inte stora bitar av falukorv?

Allt blir enkelt när det lagas i ett

För att hålla det riktigt enkelt serverar jag det hela med skånsk senap, men vill man ha något mer kan man komplettera med en enkel sallad. Enligt mig är det här husman när den är som godast och enklast. Varför slå knut på sig själv när det är så lätt att ordna en snabbfixad och god middag? Gillar du också allt i ett-mat? Varför inte spana in min andra bok Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta? I den hittar man femtio goda rätter där allt lagas i ett. Den bjuder också på fem enkla allt i ett-desserter.

» Här hittar du fler recept på goda allt i ett-rätter

Allt i ett-pytt i ugnen med prinskorv

Allt i ett-pytt i ugnen med prinskorv

För: 4 personer
225°C

500g rödbetor
600g fast potatis
salt
1 stor gul lök
4 normalstora morötter (ca 400g)
1 tetra/burk kikärtor (400g)
16–20 prinskorvar
0,5–1 tsk grillkrydda
1 tsk torkad timjan
svartpeppar

  • Skala och tärna rödbetorna i cirka 3 cm stora bitar. Förkoka rödbetorna i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet.
  • Tvätta potatisen och tärna den. Ringla olja i en stor ugnsplåt och lägg i potatisen. Salta ett varv och ställ in i 10 minuter i 225°C.
  • Skala och skär löken till centimeterbreda klyftor. Tvätta morötterna och skiva dem i samma storlek som potatis och rödbetor. Skölj kikärtorna. Ta ut plåten och lägg på rödbetor, lök, morötter och kikärtor. Salta och blanda allt. Lägg ut korvarna överst. Peppra, pudra över grillkrydda och smula över timjan. Ställ in plåten i ytterligare 40 minuter i 225°C. Rör om efter halva tiden och vänd på korvarna. Servera med senap.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.