Allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål

Enkelt och snabblagat

Att köra allt på en plåt är både smidigt och enkelt. Vet du varför? Jo, för att medan maten lagar sig själv i ugnen kan man göra annat. Exempelvis duka, göra goda tillbehör eller bara pilla sig i naveln. När man ska laga kött samtidigt som andra ingredienser i ugnen är det viktigt att tänka på tillagningstiden. Kött bör ju nämligen vare sig gå för varmt eller för länge eftersom det då blir torrt och tråkigt.

Grillad fläskytterfiléSom bekant behöver potatis en hel del tid i ugnen för att bli klar. Skär man den till slantar är går det däremot fort. Tillsammans med svartkål, lök och tomater, som också går snabbt att få färdiga, blir det här en smidig rätt att ställa in i ugnen när man vill laga något enkelt. Eftersom svamp är i säsong – och eftersom vi har ett helt fenomenalt svampår i år, får också blandsvamp åka med in i ugnen. Jisses vad jag har plockat svamp i år! Välj svamp som inte behöver förvällas. Jag tar kantareller, svart trumpetsvamp och trattisar. Över det hela ringlar man över en senapsdressing som adderar god smak. Självklart kan du ta champinjoner om du inte har tillgång till nyplockad svamp.

Allt på en plåt

Detta recept på allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål passar fint både som vardagsmiddag och såväl som mat till helgen. Som sås serverar jag bara naturell creme fraiche, men vill man ha något annat tar man det. Varför inte bara addera lite krydda till creme fraichen – exempelvis persillade. Eller ta en burk färdig bearnaise eller liknande.

Fläskytterfilé är en av mina favoritdetaljer från grisen. Egentligen är fläskytterfilé bara ett finare namn på benfri fläskkotlett i bit som man skurit till smalare remsa. Anledningen till att jag gillar just fläskytterfilén är att den blir saftigare och ger lite större bitar än fläskfilén. Ute på landet har jag alltid en bit fläskytterfilé liggandes i frysen eftersom det är perfekt att plocka fram både till vardag och fest. Att helgrilla fläskytterfilé är ju verkligen hur gott som helst! Den är också perfekt att köra i ugnen som i detta recept. Och du, på tal om fläskkotlett, missa inte att spana in detta recept på panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter. Ytterligare ett recept som är enkelt och gott recept och som passar till vardag och helg.

» Här hittar du fler goda recept med fläskkött

Allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål

För: 4 personer

Allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål

Allt på en plåt:

flytande smör
800g fläskytterfilé
salt, peppar, vitlökspulver
800g fast potatis
75g svartkål
250g färsk blandsvamp, ex trattisar och trumpet
200g småtomater
1/2 rödlök
1 knippe färska örter, ex persilja, timjan och libbsticka

Senapsdressing:

1,5 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
1 dl vatten
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Tillbehör:

creme fraiche

  • Ringla lite smör i botten av en ugnsplåt med kant. Skölj av köttet och torka av det. Skär tunna snitt över ovansidan och lägg ner köttet på plåten. Ringla över lite smör och krydda med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Gnugga potatisen ren och skär den till skivor på cirka 5-7 mm. Fördela ut runt köttet. Salta och ringla över lite smör.
  • Skär svartkålen till mindre bitar – jag brukar skära loss bladstammen och hacka den separat. Rensa och skär svampen till mindre bitar. Fördela ur svartkål och svamp rumt om köttet. Fördela ut halverade småtomater och klyftad rödlök. Salta ett varv och strössla över hackade örter.
  • Stick i en termometer i köttet. Ställ in plåten 225°C i cirka 20 minuter. Ta ut och täck köttet med en bit dubbelvikt aluminiumfolie – bara köttet ska täckas. Ställ in plåten i ytterligare 15 minuter. Köttet ska ha en temperatur runt 62-65°C i innertemperatur.
  • Vispa ihop dijonsenap med 1 msk saft från citron, vatten och olja. Smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över innehåller på plåten. Skiva köttet i centimetertjocka skivor och servera med creme fraiche till.

Receptet på allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål är ett samarbete med kampanjen Gilla Gris. Kampanjen Gilla gris, och min inblandning i det hela, går ut på att inspirera och lära folk att tillaga griskött på ett bra vis. Den går även ut på att minska svinnet genom att uppmuntra befintliga fläskköttsätare att använda andra stycksningsdetaljer så att de inte behöver förkastas.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.