Alternativ julmat man kan äta utomhus

Hur serverar man julmat under Corona?

Nu under Corona-tider får man komma på nya sätt att träffas. Många träffas digitalt, och visst kan man isolera sig i två veckor, vilket vi faktiskt gör så fort vi ska träffa någon som är riskgrupp. Dock är det inte alla som har möjlighet att isolera sig av diverse anledningar. Vad gör man då? Och hur firar man jul när Corona härjar? Julen är ju ändå en tid för sammankomster, så hur träffar man sina nära och kära på ett riskfritt sätt?

JulmysEtt sätt vi anammat i min familj är att träffas utomhus och hålla avstånd. Under sommaren var det naturligtvis inga problem eftersom värmen gör det lätt att vara ute. Vintern är däremot lite knepigare. Men visst går det. Med hjälp av varma kläder en gasvärmare, eldkorg eller en sprakande utomhus-brasa klarar man ändå att vara ute ett tag. Ge gästerna ta med plädar eller be dem ta med egna. Serverar man också varm mat och dryck blir man också varm i magen.

Tips på alternativ julmat man kan äta utomhus

Servera varm saft eller saftglögg till barnen. Till de vuxna kan man servera varm glögg, glühwein, kaffe eller te. Kombinera med lättätna små portioner av juliga rätter. Maten behöver naturligtvis inte vara kokhet men kan hållas ljummen med hjälp av värmare som maten står på. Såna finns ju både som elektriska, om man har tillgång till el, eller där man sätter ljus under för att hålla maten varm. Kombinera med andra enkla plockrätter i småportioner, exempelvis i smågrytor, muffinsformar, på spett eller mingelrätter som kan ätas med händerna.

Dekorationen behöver heller inte utebli. Man kan fixa granris och hänga upp ljusslingor (om man har tillgång till el). Man kan tända blockljus i ljuslyktor och hänga upp julgranskulor. Det blir ju trots allt mörkt ganska fort den här tiden på året. Här har jag samlat ihop ett gäng med alternativ julmat man kan äta utomhus. Har du fler tips på smarta lösningar och passande mat? Kommentera gärna!

Smårätter som kan serveras varma

Smårätter som kan ätas med händerna

Smårätter som kan serveras kalla

Hemmagjorda drycker att servera


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.