Grillad fläskytterfilé med coleslaw, majskolv och bakad potatis

Grilla Amerikanskt

Jag har nog en fetish för Amerikansk barbeque. Jag vill äta grillad fläskytterfilé med coleslaw, majskolv och bakad potatis åtminstone en gång varje sommar. Grillat kött och majskolvar och bakade potatisar, det är så gott att bara frossa i sig en varm kväll. Jag behövde ju inte direkt tjata så mycket på min stackars familj för att de skulle ge med sig. Inte alls, för att vara exakt. Men oj så gott det var!

Vi körde i alla fall med förmarinerad fläskytterfilé och ribs, majskolvar som vi lät ligga i saltat vatten under dagen innan det var dags att grilla dem, grillsås (ICA:s Hickorysås är att dö för), bakade potatisar med gräddfil och klippt gräslök, och ett par kalla Budweisers. Till det blev det förstås Landleys berömda Coleslaw. Så gott!

Så får du den godaste bakade potatisen

Jag tycker det är ett konstigt fenomen att en del bakar potatisar i folie. Gör man det blir potatisen mer kokt och får inte det där goda och knapriga skalet som man kan äta. Potatisen får framför allt en mycket godare och nötigare smak om man bakar den utan folie. Däremot är det tjusigt och praktiskt ur ett varmhållningsperspektiv att lägga upp potatisarna i lite folie till serveringen.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Helgrillad fläskytterfilé med coleslaw, majskolv och bakad potatis

För: 4 personer

Grillad fläskytterfilé med coleslaw, majskolv och bakad potatis

Kött:
600g fläskytterfilé
2 msk olivolja
1 msk hickorysås
1/2 citron
salt, peppar

2 majskolvar

Bakad potatis:
4 bakpotatisar
2 dl gräddfil
1/2 kruka gräslök

Coleslaw:
300g vitkål
4 morötter
1 rött äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Ansa fläskytterfilén. Rör ihop ingredienserna till marinaden och häll ner i en påse. Lägg ner fläskytterfilén hel, förslut påsen och massera in marinaden i köttet. Låt ligga svalt några timmar.

2. Skrubba potatisarna, torka av och nagga sedan runt om med en gaffel. Lägg sedan upp potatisarna på en ugnsplåt och baka i 225° i ca 1 timme. Lägg eventuellt potatisarna i folie för att behålla värmen.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Hyvla vitkålet med en osthyvel och ha sedan ner rivet i kastrullen. Låt ligga och puttra på svag värme i ca 15 minuter. Häll av rivet i ett durkslag, spola kallt vatten på och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Riv urkärnat äpple, morot och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad vitlök, creme fraiche, majonäs och äppelcidervinäger. Smaka av med kryddor.

4. Grilla halverade majskolvar samt fläskytterfiléen hel till den har fått en innertemperatur på ca 65° är den klar. Pensla med marinaden under grillningen.

5. Skär ett kryss i bakpotatisarna, kläm till och toppa sedan med gräddfil och klippt gräslök. Servera med hickorysås, grillad majskolv, coleslaw och en kall, amerikansk öl eller ett glas rött vin.

Rekommenderat vin till: Monti Garbi Ripasso (5328)

Rekommenderad öl till: Budweiser (1669)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.