Amerikanska pannkakor

Mattips till brunschen

Amerikanska pannkakor är underbart gott och festligt at bjuda på till frukost. Det är kanske oftast när man bor på hotell som man äter en ordentlig frukost. Men varför inte svänga ihop en riktigt härlig söndagsbrunch med bacon, korvar, ägg, vita bönor i tomatsås och dessa goda amerikanska pannkakor? Man kan förstås också komplettera med ugnsbakade tomathalvor och kallskurna frukostpålägg.

Så gör man amerikanska pannkakor

Att göra amerikanska pannkakor är väldigt enkelt. Den enda skillnaden från vanliga pannkakor är att man har bakpulver i de amerikanska vilket gör att pannkakorna jäser upp i stekpannan och blir fluffiga och fina. Enklast är att göra pannkakorna i en stekpanna som är lite mindre. Då reser sig pannkakorna finare och blir jämnare i storleken. Servera förslagsvis dina amerikanska pannkakor med färska bär, sylt, vispad grädde eller lönnsirap. Bären kan man också ha direkt i pannkakorna. En del tycker också det är gott med bacon, glass eller nutella till pannkakorna. Detta recept ger dig åtta stycken goda och lättlagade pannkakor med fantastisk konsistens.

Tips för äggfritt, mjölkfritt eller glutenfritt

Vill du göra dessa amerikanska pannkakor laktosfria byter du till laktosfri mjölk, eller havredryck samt laktosfritt matfett. För en härlig kokossmak kan man byta mjölken mot kokosmjölk och smöret mot kokosolja. För ett äggfritt recept kan man byta ägget mot en halv mosad banan. För glutenfria amerikanska pannkakor med långsammare kolhydrater, kolla in detta recept som görs med havregryn. För sockerfritt byter du strösockret mot exempelvis 2 matskedar stevia.

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

Cirka 8 stycken pannkakor á 10 cm i diameter

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 krm salt
2,5 dl mjölk
2 msk flytande smör
1 ägg

1. Blanda vetemjöl i en bunke med bakpulver, strösocker och salt.

2. Vispa ihop mjölk och flytande smör med ägg. Rör ner i mjölblandningen och låt det svälla några minuter.

3. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i cirka 1 deciliter pannkakssmet per pannkaka. Stek dem gyllene på båda sidor. Servera med sirap och nystekt bacon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.