Amerikanska pumpapannkakor

Vad kan man laga av pumpa?

Jag har sagt det förr men hösten är en av mina favoritperioder när det kommer till matlagning. Det är nu allt man odlat är redo att skördas och naturen är fylld av diverse bär och svampar. Jag odlar alltid pumpa. Det är också därför det finns så många recept här i bloggen med pumpa.

I år har jag skalat av pumpaodlingen lite och hållit mig till fyra sorter, hubbardpumpa, white boer, hokkaido och halloween. Tidigare har jag odlat små prydnadspumpor som, också gått att äta, samt butternut och muscat. De två sistnämnda har aldrig blivit något av så dessa har jag nu gett upp. Å andra sidan har jag aldrig köpt fröer till dem utan odlat av de frön som finns i köpepumporna. Tydligen var det inte något vidare liv i dem, eller så sparade jag den för länge innan jag sådde så att de tappat kraft.

Det är kul och lätt att odla pumpa

I år blev det som sagt hubbard och white boer som jag köpt frön av. Halloweenpumpan och hokkaidon är dock frön jag tagit av köpta pumpor och dessa har gått fint att odla. White Boern är verkligen en snygg pumpasort som ger stora, vita, lite platta pumpor. Det blir väldigt mycket mat på dem så förra året hade jag svårt att hinna använda upp dem. Detta år körde jag jag bara en planta och testade dessutom Hubbard-pumpa som är tacksam då den ger lite mindre pumpor. En pumpa räcker till ungefär 23 middagar, lite beroende på vad man lagar. Det tyckte jag var rätt lagom.

HalloweenpumpaOdling pumporAmerikansk pannkakssmet med pumpa

Jag odlar mina pumpor i odlingslådor. odlingslådorna gräver jag om varje vår och fyller med hästgödsel och halm från grannens hästar. Sedan lägger jag på den gamla jorden och blandar upp med lite ny jord och brunnen hästgödsel. Jag ser också till att växla odlingsplatserna så att jorden inte ska utarmas. Att odla pumpor är väldigt enkelt. Vill man ha de de stora bjässarna får man förstås lägga manken till lite extra, men jag gillar de som är ”lagom stora” på bara några kilo.

Pannkakor till dessert eller frukost

Av pumpa finns det massor av saker man kan laga. En av de sakerna är dessa amerikanska pumpapannkakor. Det här är en god, fluffig pannkaka som man kan äta till frukost eller servera som dessert. Exempelvis som en annorlunda dessert till halloween. Smaken är ju nämligen också inspirerad av en amerikansk pumpapaj. Du kan ta vilken sorts pumpa du vill – både halloween, muscat, hokkaido eller butternut går bra. Dock kan man skippa spaghettipumpan som blir lite för trådig och passar bättre till andra saker.

Till pannkakorna gör jag en pumpapuré genom att koka tärnad pumpa med vatten och lite socker. Detta kör jag sedan till en puré med mixerstav och blandar med den övriga pannkakssmeten. Slutresultatet blir orange läckra pannkakor med smak av pumpa. Varför inte variera de vanliga pannkakorna så här års och testa denna variant med pumpa? Vill du göra det extra lyxigt, som en dessert, testa tt blanda den vispade grädden med lite philadelphia och florsocker. Då blir det lite som en frosting och hur gott som helst. Vill du hellre göra vanliga amerikanska pannkakor hittar du receptet här.

Amerikanska pumpapannkakor

Amerikanska pumpapannkakor

Ca 10 stycken (à ca 13 cm Ø)

Pumpapuré:

300g skalad, urkärnad pumpa
2 dl vatten
2 krm strösocker

Pannkakor:

purén från ovan (ca 365g färdig pumpapuré)
2 ägg
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
0,5 tsk malda pomeransskal
1 tsk kanel
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
1,5 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Tillbehör:

vispad grädde

  • Skala, kärna ur tärna pumpan smått. Lägg ner pumpatärningarna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka under lock i 10 minuter. Mixa sedan pumpan till en slät puré med en mixerstav.
  • Vispa ihop pumpapurén med alla ingredienserna och låt den sedan stå i 1 timme i rumstemperatur så mjölet binder sig med vätskan. Om purén väger mindre är det bara att addera lite mer vatten tills den motsvarar vikten i receptet.
  • Värm en normalstor stekpanna till medelvärme (cirka temperatur 3/6 på vredet) och häll i en klick på cirka 13 cm Ø i mitten av stekpannan. Vänd på pannkakan när den börjat stelna till. Servera pannkakorna med vispad grädde och lite strösocker.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.