Ananasvåfflor med lakritsgrädde

Härliga, frasiga våfflor

I går hade vi ett par vänner över på middag. Eftersom jag i vanlig ordning fastnade i Skype-samtal å jobbets vägnar satte jag igång alldeles för sent med middagen. Dock vet jag inte hur det gick till, men på något märkligt vis lyckades jag få till en trerätters meny och fördrink på under timmen. Godast av allt var nog ändå dessa våfflor med ananas och lakritsgrädde.

En lustig historia

Okej, förrätten var faktiskt fusk, för den hade jag över sedan tidigare. Då vi åt en helt underbar morotssoppa tidigare i veckan så passade det bra att värma på det som var över av den, hälla upp i små shotsglas och servera med lite topping. En perfekt lösning på en god och enkel förrätt. Recept på det kommer.

I alla fall blev middagen en succé trots mina tvivel om köttet. Ja, för när jag öppnade köttförpackningen var det nämligen som att någon hade lagt en stor rökare. Det luktade verkligen inte gott! Precis i samma veva kom sambon hem och kläckte ur sig ”åh, vad det luktar… eh… mök?”. Trots eventuella dofter ur förpackningen var i alla fall köttet i mycket bra skick, och det är ju inte så konstigt att det kan dofta lite märkligt när kött har legat förslutet under en längre tid.

Ramlösa LakritspulverJag med min magsjukenoja kunde i alla fall inte låta bli att bli lite nervös över att det skulle smaka illa eller att någon skulle bli sjuk. Men alla klarade sig, tyckte att det blev jättegott och tog om flera gånger. Det måste ju ändå vara ett bra betyg? Nu går jag händelserna lite i förväg, men recept på det kommer också.

Lättlagat recept på våfflor

Som avslutning blev det i alla fall ett recept jag kom på här om dagen. Förra veckan var jag på PR-träff hos Star PR och träffade bland annat Kungsörnen. De har ett nytt mjöl som heter Vinjett som man fick med hem för att testa – det åkte så klart ner i smeten till dessa underbara våfflor. Spänstiga och bra blev de, kanske tack vare mjölet?

Lakrits passar bra till våfflor

Det har pratats väldigt mycket om lakrits på sistone. Jag har själv aldrig använt mig av lakrits i mat men var sugen på att testa eftersom jag är en riktig lakritsjunkie. Jag hade tänkt beställa lakritspulver på nätet, men eftersom jag i vanlig ordning var ute i sista minuten så blev det panik att få tag i lakrits snabbt.

Jag hade i alla fall turen att hitta lakritspulver ifrån Ramlösa Lakritsfabrik i en butik precis där jag bor. De här våfflorna kommer jag absolut att göra igen. De blev jättegoda och helt gudomliga tack vare lakritsgrädden. Vill man så kan man hacka upp lite extra ananas och servera färsk till. En barnsligt god efterrätt på vuxet vis.

Våfflor med ananas och lakritsgrädde

Ca: 10-12 våfflor

Ananasvåfflor med lakritsgrädde

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3,5 dl mjölk
100g smör
227g ananaskross
salt, socker

2 dl vispgrädde
2 tsk lakritspulver

1. Vispa ihop grädde med lakritspulver. Ställ svalt.

2. Blanda ihop mjöl och bakpulver. Häll ner mjölk, smält smör samt både spadet och ananaskrosset. Ha ner en nypa socker och en nypa salt, rör ihop till en smet och ställ ställ sedan svalt.

3. Grädda våfflorna och fördela ut dem över ett grillgaller så att de inte blir mjuka. Servera med lite hjortronsylt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.