Ängamatsgratäng med pasta och skinka

Vad är ängamat?

Ängamat är en klassisk redd grönsakssoppa med ärtor, morötter, blomkål och purjolök. Jag minns så väl hur mamma emellanåt köpte Blå Bands ängamatssoppa och hade till middag när jag var liten. Idag gör jag den helst själv från grunden, eller varför inte som en gratäng med pasta?

Madeleine Landley vid frysen från AEGDenna ängamatsgratäng med pasta och skinka är både lätt och god att göra som vardagsmiddag. Dessutom är det relativt billig mat som räcker till flera portioner och lunchlådor. Det enda man behöver göra är att koka pastan. Sedan är det bara att lägga allt i en form, slå på stanningen och ställa in gratängen i ugnen. Sedan får den laga sig själv under tiden som man kan göra annat. I denna gratäng har jag även i skinka för att ge den ännu mer smak och göra den matigare. Vill du ha en köttfri gratäng är det bara att skippa skinkan. Ett gott tips är även att strö riven ost över när det är 10 minuter kvar.

Enkel och billig vardagsmat

Jag använder vanlig påläggsskinka i denna gratäng, men man kan även använda överbliven julskinka efter jul om man vill det, eller tunt strimlad kassler. Har du en butik som brukar sälja billigt skinkspill är det perfekt! Har man kycklingrester över går det också bra att lägga i gratängen. Jag tycker det är trevligt att blanda två pastasorter eftersom det då blir mer lite dynamik i munnen.

I denna använde jag de två pastasorterna penne rigate och farfalle. Det gör det ju också smidigt om man fått lite över i de olika påsarna med pasta – det är bara att göra tabberas och ösa i allt. Tänk dock på att koktiden kan variera. Och på tal om koktiden drar jag av två minuter på den för att insta pastan ska bli för saggig i ugnen. Ska pastan exempelvis koka i 10 minuter kokar du den i 8 minuter.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Ängamatsgratäng med pasta och skinka

Ängamatsgratäng med pasta och skinka

För: 6 personer

Fyllning:

300g pasta, ex penne, fusilli eller farfalle
250g frysta gröna ärtor
300g blomkål
2 morötter (ca 200g)
20 cm purjolök
150g rökt skinka

Stanning:

4 ägg
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk sweet chilisås
salt, svartpeppar

  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen men dra av två minuter på koktiden.
  • Tina ärtorna i ljummet vatten. Skär blomkålen till mindre träd och tärna morötterna. Strimla skinka och purjolök.
  • Lägg allt i en form på cirka 21×29 cm och blanda. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och sweet chilisås med salt och peppar. Ställ in formen i 200°C i 50 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie om gratängen börjar bli bränd på ytan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.