Ängamatspasta med kyckling

Enkel och lättlagad middagmat

Enkel vardagsmat passar så bra när man varken har tid eller ork att laga något avancerat i veckorna. Minns du den klassiska soppan ängamat? Denna milda soppa som görs på morötter, ärtor, blomkål, purjolök och grädde passar precis lika bra att göra till en pasta. Så det fick det bli den här gången – en ängamatspasta med kyckling!

Jag skippade blomkålen i denna pastarätt och hade istället i kyckling. Vill du göra den vegetarisk kan du således ta blomkål och hoppa över kycklingen. Jag tycker att kyckling passar bra till denna smakkombination, alltså fick det bli så. Jag tar också en tagliatelle med koktid på 6–7 minuter. Det blir rätt lagom till morötterna man kokar samtidigt, så de inte blir sönderkokta. Jag tärnar moroten i ungefär centimeterstora kuber. Då får de ett mjukt yttre med en knapp al dente kärna.

En god pasta som passar på våren

Det hela blir en härligt vårig pasta som är förvånansvärt smakrik. Den blir krämig och god tack vare grädden, men för att få till lite mer sås använder jag även lite mjölk. Det hela får puttra ihop och sedan serverar man med färskriven svartpeppar. Skippa förresten gärna den färdigmalda pepparn man kan köpa. Den smakar bara damm och har helt tappat smaknyanserna där den legat malen. Att investera i en pepparkvarn och mala hel svartpeppar blir så mycket godare.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Ängamatspasta med kyckling

Ängamatspasta med kyckling

För: 4 personer

4 morötter (ca 400g)
300g tagliatelle (koktid på 6–7 minuter)
4 dl frysta, gröna ärtor
15 cm purjolök
2 kycklingfiléer
salt, peppar, grillkrydda
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk

  • Skala och tärna morötterna. Ha ner morotstärningarna och pastan i en kastrull med (cirka 2 liter) saltat vatten. Koka under lock i 6 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Tina ärtorna i ljummet vatten och strimla purjolöken.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och skär dem till strimlor. Stek kycklingen i smör i en stekpanna med höga kanter. Salta, peppra och pudra över grillkrydda under stekningen.
  • Ha ner grädde och mjölk i stekpannan. Blanda i alla ingredienserna och låt det puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna färskmalen svartpeppar till pastan.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.