Ångkokt äppeltorsk med kantarelltartelett och syrade grönsaker

Härlig och lyxig sommarmat

För det mesta lagar jag bara paj och bjuder på som det är (med en sallad till). Det är sällan jag gör tarteletter eller paj och serverar som del i en större rätt. Varför jag inte har gjort det är ett mysterium, för det blir ett himla trevligt inslag.

Recept med torsk

Tidigt i sommar kunde man hitta drivor med kantareller, därför passade det bra att göra små fina tarteletter och fylla med dessa. Snabbpickla gärna grönsakerna på morgonen och låt dem ligga under dagen så hinner de dra till sig ordentligt av smakerna.

Kantarelltartelett

Ångkokt äppeltorsk med kantarelltartelett och syrade grönsaker

Snabbsyrade grönsaker

Ångkokt torsk med äpple och kantarelltartelett

För: 4 personer

Ångkokt äppeltorsk med kantarelltartelett och syrade grönsaker

Picklade grönsaker:

3 morötter
50g fänkål
100g blomkål
1/2 broccolihuvud
1 röd paprika
1/5 dl vitvinsvinäger
1 msk honung
1 tsk olivolja
salt, peppar

Kantarelltartelett:

1 liter kantareller
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 msk klippt, färsk persilja
2 ägg
1 dl grädde
100g färskost
salt, peppar

Tartelettdeg:

3,5 dl mjöl
125g smör
2 msk vatten
salt

Ångkokt torsk:

4 styckfrysta torskfiléer
1 rött äpple
1/2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregan

1. Skiva upp morot och fänkål. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt grönsakerna koka ca 3 minuter. Rör ihop vinäger, honung, olja och kryddor. Slå av vattnet från grönakerna och skiva upp paprikan. Ha ner allt i vinägern och låt sedan ligga svalt i en påse under dagen. Vänd på sen då och då så att det fördelas jämnt.

2. Fräs upp kantarellerna i smör tillsammans med pressad vitlök, sambal oelek och salt och peppar. Stek till all vätska försvunnit ur svampen. Klipp över persilja och ha ner strimlad purjolök på slutet. Stek ytterligare nån minut.

3. Rör ihop ingredienserna till degen. Kavla ut degenoch platta ut i små ugfnsfasta formar. Nagga botten med en gaffel och förgrädda sedan ca 10 minuter i 200°

4. Rör ihop ägg och grädde tillsammans med färskost och kryddor. Fördela ut den stekta svampen i tartelettskalen och slå sedan på stanningen. Grädda i 25-30 minuter i 200°.

5. Ångkoka torskfiléerna tillsammans med salt och peppar. Rör ihop rivet äpple med vinäger, olja, pressad vitlök och kryddor. Kör i microvågsugn några minuter på mediumvärme. Lägg upp fiskarna och klicka sedan ut ovanpå fisken. Servera med ekbladssallad.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.