Ångkokt lax med rostad citruspotatis och mandelpesto

Härlig mat till vardag och fest

Att ångkoka är ändå en av mina favoritsätt att tillaga lax på. Då blir den så där härligt saftig och fin, samtidigt som de goda smakerna i laxen kommer till sin rätt. Ångkokt lax med citruspotatis och mandelpesto är en typisk maträtt som vi serverar emellanåt här hemma. Tillsammans med den hemmagjorda mandelpeston och citruspotatisen blir detta också ett säkert kort att bjuda på.

Hemmagjord pesto med mandel

Pesto måste man som sagt inte bara göra med pinjenötter. Dels är pinjenötter ganska dyrt. Dessutom kan man ha otur och få tag i riktigt bittra nötter som bara gör peston osmakande. Mandel, hasselnötter, caschewnötter och solrosfrön går utmärkt att göra hemmagjord pesto på. I detta fall föll mitt val som sagt på mandel eftersom det är en nöt med god smak. Mixa basilikan med nötterna och ringla den sedan över den potatisen med citrussmak. För at peston ska bli lite rinnigare har jag också i lite vatten i peston. Då blir den också enklare att ringla. Det blir jättegott. God mat blir knappast enklare än så här.

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här

Ångkokt lax med rostad citruspotatis och mandelpesto

För: 4 personer

Ångkokt lax med rostad citruspotatis och mandelpesto

Hemmagjord pesto med mandel:

1 dl sötmandel
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcicdervinäger
1 dl olivolja
0,5 dl vatten
salt, peppar

Citruspotatis:

8 små potatisar
1/4 citron
salt, peppar, timjan

Ångkokt lax:

4 laxfiléer
1/4 citron
salt, peppar, persillade

Ångkokta grönsaker:

2 morötter
1 knippe bönor av blandad sort
1 knippe sparris
salt, peppar

Övriga tillbehör:

1/2 röd lök
1-2 plommontomater
50g blandad sallad (ex. rucola, mangold och babyspenat)

1. Ha ner mandel och hela kvistarna av basilika i en mixer. Pressa i två vitlöksklyftor samt ha ner vinäger och olja. Kör till en jämn smet. Blanda i vatten och rör om. Smaka av med salt och peppar.

2. Skölj potatisen noga men låt skalet sitta kvar. Dela potatisarna på längden och koka cirka 7 minuter i saltat vatten. Hetta upp ugnen till 250°C. Ha ner potatisen i en ugnsfast form och ställ in cirka 10 minuter. Tag ut potatisen och pressa över citronen. Salta och strö över timjan. Låt stå ytterligare 10 minuter i ugn. När potatisarna börjar få lite yta är de klara.

3. Lägg upp laxfiléerna i en ångkokningstillsats och koka upp vatten. Pressa citron över laxen och krydda. Låt laxen ligga i cirka 10-15 minuter och ångkokas.

4. Tag ytterligare till kastrull och koka upp vatten. Skala och skiva upp morot och lägg tillsammans med delade sparrisar och bönor i en ångkokstillsats (eller ett durkslag). Salta och låt ligga i ångan cirka 10-15 minuter.

5. Skölj sallad, skiva rödlöken tunt och klyfta tomaten. Lägg upp salladen på botten av tallriken, lägg upp tomater och strössla över rödlök. Lägg upp några potatisar och lägg laxen på salladen. Ringla över peston och avsluta med några drag på pepparkvarnen. Servera med ett svalt glas vitt vin, exempelvis en Chardonnay.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.