Ångkokt lax i ugn med potatissallad och wasabimajjo

Lax med potatissallad

Ångkokt lax i ugn med potatissallad och wasabimajjo är en riktigt enkel och god maträtt som passar fint att servera när man vill äta våriga smaker som potatissallad och lax. Laxen ångkokar man i ugnen och serverar med med smakrika potatissalladen och en wasabimajonnäs som rörs ihop av wasabipasta på tub och helt vanlig majonnäs.

Visste du förresten att man kan ångkoka i ugnen? Innan jag bytte till en tjusig ångugn därhemma, det vill säga en ugn med särskild lucka för ånga, brukade jag ångkoka laxen med hjälp av en vattenfylld plåt under. Det här visade sig vara så enkelt och bli så gott att det blev ett återkommande sätt att tillaga laxen på. Det krävs alltså inga avancerade prylar för att göra detta. Allt som behövs är en gammal hederlig ugn med över-och-undervärme och en ugnsform med kant som man fyller med vatten.

Enkelt och gott

Laxen lägger man på ugnsgallret eller i en grillkorg i mitten av ugnen. Ugnsform sätter man i botten av ugnen, fylld med varmt vatten. Ugnen värmer sedan vattnet som blir till ånga, samtidigt som laxen får en fin yta runt om. Efter att ha provat detta sätt kommer jag aldrig igen att försöka ångkoka något över kastrull på spisen – det är bara bökigt, tar längre tid och ger inte samma fina och jämna yta som i ugnen.

Ta tillvara på oljan från tomaterna

Jag köper oftast soltorkade tomater i olja (eller torkar tomaterna själv enligt detta recept). I kylen har sedan en burk där jag häller av oljan när tomaterna är slut i burken. När jag gör en klar potatissallad brukar jag ofta ta *oljan som de soltorkade tomaterna ligger i. På så vis tar man tillvara både på smak och olja istället för att kasta bort den. Denna olja är också utmärkt att steka i eller att använda som marinad. Vill du förbereda maten? Gör potatissalladen och såsen. Sedan är det bara att fixa fisken precis innan ni ska äta.

» Här hittar du fler goda recept med lax

Ångkokt lax i ugn med potatissallad och wasabimajjo

För: 4 personer

Ångkokt lax i ugn med potatissallad och wasabimajjo

Potatissallad:

800g färskpotatis/fast småpotatis
100g sockerärtor
1 röd lök
8 bitar soltorkade tomater i olja
1 msk skånsk senap
4 msk soltorkad tomatolja* (eller olivolja)
1 rött äpple
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja eller libbsticka
salt, peppar

Ångkokt lax i ugn:

4 styckfrysta laxfiléer
1/2 lime
persillade, chilipulver
salt, peppar

Wasabimajjo:

2 msk wasabipasta
1 dl majonnäs
salt, peppar

1. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Skär sedan till mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ned sockerärtorna i cirka 1-2 minuter. Dela dem sedan på hälften. Finhacka rödlök och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda skånsk senap med oljan från de soltorkade tomaterna eller vanlig olivolja, samt hackade örter. Blanda i potatis, sockerärtor, rödlök och soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar.

2. Blanda wasabipasta med majonnäs. Smaka av med salt och peppar Ställ svalt.

3. Värm ugnen till 200°C och koka upp en kastrull med vatten. Sätt en djup plåt i botten av ugnen och häll i det kokande vattnet. Lägg upp laxfiléerna på ett galler eller en grillkorg. Krydda laxen och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.