Ansjovis- och rucolasnurror

Aptitretare till midsommar och nyårsafton

Sommaren är plockmatens bästa tid. Så här till midsommar är det utmärkt att sparka igång partyt med enkla tilltugg och ett glas bubbel. Vilka mousserande viner jag tycker är mest prisvärda kan du läsa om här. Men, vad ska man då ha till bubblet? Ja, varför inte välja en riktigt svenska klassiker – ansjovis. Smakrikt, läckert och riktigt gott i smördeg.

Enkla smördegssnurror

De här snurrorna av smördeg är så enkla att göra och blir frasiga och fina. Med hjälp av färdig smördeg går det också enkelt och snabbt att göra. Man kan förstås göra sig egen smördeg, men när det vankas fest har man kanske ändå mycket att göra vilket gör att man kan spara tid på det som går. I alla fall brukar jag tänka så. Dessa kan förstås fyllas med vad man tycker är gott, så som räkor, lax eller lufttorkad skinka.

Ett bra tips är att kolla med gästerna innan om de har några allergier. Har du exempelvis glutenintoleranta gäster hittar du glutenfri mingelmat här.

Ansjovis- och rucolasnurror

För: 4 personer
Tid: 10 minuter
Temperatur: 150°C

Ansjovis- och rucolasnurror

70g rucola (1 påse)
1 tsk äppelcidervinäger
100g naturell färskost (ex philadelphia)
1 ask ansjovisfiléer (125g)
peppar, vitlökspulver
1 rulle smördeg
1 ägg till pensling

1. Fräs upp rucolan snabbt i en panna med smör. Salta, peppra och sprinkla över lite vinäger. Ställ åt sidan.

2. Rulla ut smördegen och bred på ett lager färskost. Fördela ut ansjovisfiléerna och sedan den frästa rucolan. Salta och peppra och rulla ihop.

3. Skär till ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg upp på ett bakplåtspapper. Grädda i 150°C i 10 minuter. Tag ut och pensla snurrorna med uppvispat ägg. Ställ in ytterligare 10 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.