God sommarpaj med potatis
Här om veckan hade vi gäster som sov över ute på landstället. Innan gästerna kom ordnade vi all mat så att man skulle ha tid att umgås. Det är ju trots allt trevligare att umgås än att stå inne i köket. Egentligen har jag inget emot att stå i köket, men när solen skiner och det är sommar är det trevligare att hänga ute i solen.
Till kvällens middag förbereddes allt till en paella med kyckling och skaldjur. Alla ingredienser hackades och tinades, riset kokades och sedan lades det i platsbyttor i den ordning de skulle ner i pannan. Till kvällen var det bara att starta grillen, plocka fram byttorna, och sedan kunde alla umgås runt grillen när paellan blev klar.
Bra mat till lunch
Till lunch när gästerna kom fixades två pajer. Typiska sommarsmaker för mig är ansjovis, potatis, lök och Västerbottensost. Alltså fick det bli ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök. Pajen kan man gärna göra förväg – gärna en dag innan så den hinner stå till sig. Sedan är det bara att värma på den när gästerna kommer. Servera med en sallad, exempelvis beståendes av romansallad, rucola, tomater och gurka. Glöm inte att ställa fram salt och peppar samt olika sorters vinäger eller dressing till salladen.
Många gör pajdeg med bara smör, mjöl och vatten. Jag har även i bakpulver och ättika. Bakpulvret gör att degen inte blir så kompakt medan ättikan i sin tur gör degen följsam och lätt att kavla ut. Det här är ett riktigt husmorstips.
» Fler goda pajrecept hittar du här
Ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök
Fyllning:
800g potatis
2 stora gula lökar
salt
1,5–2 burkar ansjovis
1,5 dl riven Västerbottensost
Pajdeg:
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
125g smör
0,5 dl vatten
1 tsk ättika (12%)
Stanning:
5 ägg
3–5 dl grädde
spad från ansjovisen
salt, peppar, persillade
1. Skala och hacka löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna i det på mediumvärme. Slta ett varv. När löken mjuknat och börjat bli genomskinlig är den klar.
2. Gnugga potatisen ren och koka den i 5 minuter i saltat vatten. Skölj den i kallt vatten och tärna sedan upp till mindre bitar. Halvera anjovisen och spara spadet till stanningen. Riv Västerbottensosten.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Ha i bitar av rumsvarmt smör, ättika och sedan lite vatten vartefter, och knåda ihop. Degen ska vara följsam och hålla ihop. Är den för kladdig, ha i mer mjöl, är den för torr, ha i mer vatten. Kavla ut degen och placera den över pajformen. Se till att lite av degen hänger över kanten på formen, den drar nämligen ihop sig när den förgräddas. Ställ pajskalet kallt i 15 minuter. Nagga sedan botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter i 150°C.
4. Vispa ihop ägg och grädde med spad från ansjovisen och kryddor. Beroende på hur djup formen är behövd det olika mycket grädde. Fördela ut potatistärningar, lök och ansjovis. Slå stanningen över så det är cirka en centimeter kvar till kanten. Strössla ut Västerbottensosten och grädda sedan i 200°C i 40-45 minuter. Täck med aluminiumfolie sista minutrarna och grädda klart om den börjar bli bränd på ytan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.