Antipastipaj med rödbetor och salami

Bästa pajen i Landleys kök

Idag tänkte jag bjuda på receptet till den godaste pajen jag någonsin har ätit. Japp, jag vågar påstå att detta är min bästa paj. I alla fall än så länge. Jag gör ju ett gäng pajer varje sommar så man vet ju aldrig när en ny goding dyker upp. Dock är detta en paj jag kan drömma mig tillbaka till och längta efter. Himla tur att jag skrev upp hur jag gjorde :) Det här är absolut en av Landleys Favoriter.

Drivan Chilimarinerad inlagd vitlökDenna fenomenalt goda paj gör man med kallskurna godsaker, så kallade antipasti. Alltså kändes det logiskt att döpa den till antipastipaj med rödbetor och salami. Skalet till denna paj gör jag med Zeta BreOliv som är ett bredbart ”smör” gjort av olivolja. Det var ingen favorit på mackan – det blev lite för mycket olivoljesmak för min del, men det var däremot riktigt bra i pajskalet. Olivsmöret och det extra saltet i degen gör den så god!

Den som vill göra det på gammalt hederligt vis byter BreOliv mot vanligt smör. Jag har alltid också ättika i mina pajdegar eftersom det gör dem följsamma och lätthanterliga. Det är ett gammalt husmorsknep som aldrig går ur tiden.

Paj med antipasti

Som pajfyllning använder jag soltorkade tomater, salami, rödlök och kokta rödbetor. Det ger en fin balans av sälta från salamin, syrligthet från tomaterna och sötma från rödbetorna. Äter du inte kött, eller om du vill äta flexitarianskt, skippar du bara salamin så blir pajen lakto- och ovo-vegetarisk.

Förgrädda pajskal

Paj med antipasti

Antipastipaj med rödbetor och salami

Den smått magiska ingrediensen i denna paj är också vitlökar inlagda i olja. Jag får passa på att rekommendera Druvans chilimarinerade vitlökar. De är så goda. Jag skulle inte vilja påstå att de är heta, men de har däremot en riktigt god smak som påminner lite om curry. När vitlökarna är slut brukar jag spara oljan och använda till allehanda maträtter. Den är exempelvis perfekt att ha i en vinägrett eller en marinad, eller bara att addera i en gryta där man vill ha lite mer fett.

Jag använder också en av mina favoritörter i denna paj, nämligen libbsticka. Libbsticka blir fantastiskt gott i pajen, men du kan hoppa över den om du inte har tillgång till det. I så fall kan du byta mot några kvistar bladpersilja för att få samma grönska i pajen. Receptet nedan är anpassar till en pajform på ca 29-30 cm i diameter. Servera förslagsvis denna goda paj till vintipset som du hittar under receptet.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Antipastipaj med rödbetor och salami

Antipastipaj med rödbetor och salami

För: 4 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk ättika
1 tsk salt
125g Zeta BreOliv (eller smör)
4 msk vatten

Fyllning:

400g rödbetor (cirka 3 st)
5 bitar soltorkade tomater i olja
35g salami milano (1/2 paket)
1/2 röd lök
1 dl inlagda vitlökar (ex med chili)
2 kvistar libbsticka*
1 tsk torkad oregano

Stanning:

3 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar

  • Skala och koka rödbetorna hela i saltat vatten i 30 minuter. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så de svalnar.
  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en mixer. Kör ihop till en gryning massa och ha sedan ner vattnet. Kör igen med mixern så vattnet blandas in. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Kavla ut degen på mjölad yta. Platta ut i en pajform och se till att det är lite överhäng på degkanten. Ställ in pajformen i frysen 40 minuter. Värm ugnen till 150°C med varmluft eller 175°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Vispa ihop ägg, vispgrädde, salt och peppar till stanningen.
  • Strimla soltorkade tomater och skär salamin till remsor. Skär tre snitt in i rödlökshalvan och skiva den. Skiva de avsvalnade rödbetorna. Varva rörbetor, soltorkade tomater, salami, lök och inlagda vitlökar i pajskalet. Strössla över hackad libbsticka. Slö över stanningen och grädda sedan pajen i 20 minuter i 200°C varmluft eller 225°C i vanlig ugn. Strössla över smulad oregano när pajen är färdiggräddad.
  • Rekommenderat vin till: Corvers Kauter Terra 50 (73683)

    Druva: Riesling | Land: Rheingau, Tyskland

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.