Apelsin- och rödbetssill

Hemmagjord julsill

Jag gillar traditioner. En av de traditioner vi har i min familj är den återkommande sill-traditionen. Det hela började för tio år sedan när jag för första gången introducerade hemmagjord sill på julbordet. Min mamma har alltid gjort hemmagjord, inlagd sill till julafton, men jag ville prova något nytt. Sedan dess har traditionen levt kvar att alltid ha årets sill på julbordet.

Snabblagad sill med apelsin och rödbetor

Årets Sill är en apelsin- och rödbetssill. Precis som namnet antyder är det en sill med apelsin, rödbetor, men också med schalottenlök och de klassiska sillkryddorna. Detta är en härligt färgglad sill i rött, vilket förstås jag tycker om. Det är kanske lite ovanligt att det är en sill i klar lag, för jag brukar alltid göra sill i vit sås. Här hittar du recepten på alla de tidigare sorterna av Årets sill.

Jag tyckte dock denna gång att det skulle vara kul att göra något lite annorlunda, vilket resulterade i denna fina sill. Den är verkligen vacker att ställa fram på julbordet, och visst är den både enkel och god. Gör den någon dag i förväg så sillen hinner dra i sig av smakerna. Servera som vanligt med ägg och kokt potatis.

» Här hittar du fler recept på hemmagjord sill

Apelsin- och rödbetssill

1 burk

Apelsin- och rödbetssill

1 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hela nejlikor
1 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
1 apelsin
1 rödbeta
1 stor schalottenlök
1 paket minutsill/5-minuterssill

  • Koka upp vatten med socker och salt. Tag av från plattan och rör tills det löst upp sig. Rör i ättika, krossad kryddpeppar och nejlikor, vitlökspulver och mal i peppar. Låt det svalna.
  • Riv skalet från apelsinen och pressa ur saften. Spara eventuellt några bitar till dekoration. Skala rödbetan och riv den på de stora hålen på ett rivjärn eller skär den till smala stavar. Skiva schalottenlök. Blanda ned apelsinskal och saft samt rödbetsriv och lök i lagen.
  • Skär sillen till lagom bitar och blanda med lagen i en burk. Låt stå ett dygn i kylskåp.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.