Mat med smak av jul

Nu är julen definitivt i antågande. Man kan pynta, tända ljus och låta julmusiken skvala ur högtalarna utan någon gnäller om att det är för tidigt. Dessutom kan man uppdatera sina vanliga middagsrätter med lite julinspirerade smaker. Testa exempelvis dessa köttbullar som är fyllda med bacon och smaksatta med julig apelsinsmak. Köttbullarna blir saftiga och smakrika tack vare baconet är är dessutom mycket roligare än gamla hederliga köttbullar. Vardagsmaten får en ny piff och smakläkarna likaså.

Rolig vardagsmat

Till köttbullarna passar dessa små minigratänger med kålrotslåda. Min mamma gör alltid kålrotslåda till julafton – en tradition som faktiskt härstammar ifrån Finland. Till den traditionella kålrotslådan ska visserligen kålroten kokas i spadet ifrån julskinkan och sedan mosas, men den här blir precis lika god och har lite mer tuggmotstånd. Recept på mammas klassiska kålrotslåda hittar du här.

Köttbullar med bacon

Köttbullar fyllda med bacon och apelsin

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Köttbullar fyllda med bacon och apelsin

Kålrotslåda:

500g kålrot
1 köttbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
1/2 vitlöksklyfta
salt, peppar
2 msk ströbröd

Köttbullar fyllda med bacon och apelsin:

2 ägg
3 msk ströbröd
1/2 tsk limesaft
1 apelsin (ca 1 msk rivet skal)
1/2 gul lök
500g köttfärs
1 paket bacon
salt, peppar, oregano

Sallad med tranbärsvinägrett:

1 msk olivolja
2 msk tranbärsjuice-koncentrat
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar, persillade
70g blandad sallad (ex. fransk sallad)
100g småtomater av valfri sort

1. Skala och hacka kålroten till mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och köttbuljong. Koka kålroten i cirka 20 minuter.

2. Vispa ihop ägg med grädde, pressad vitlök och kryddor. Häll av vattnet på kålroten och skeda upp den i fyra formar. Använd förslagsvis silikonformar. Om du använder ugnsfast form i porslin, smöra den då innan. Slå stanningen över och ställ in i ugnen i 225°C i ca 40 minuter. Tag ut efter 30 minuter och strössla lite ströbröd på toppen och ställ in igen.

3. Rör ihop ägg med ströbröd och limesaft. Riv skalet ifrån en apelsin, samt en halv lök, på de små hålen på ett rivjärn. Låt ströbrödet svälla under tiden som baconet stekts knaprigt. Strimla baconet till mindre bitar och rör ner det och köttfärsen med övriga ingredienser. Krydda och rulla till bullar.

4. Vispa ihop koncentrerad tranbärsjuice med olja, vinäger och kryddor. Skölj salladen och låt rinna av. Vänd sedan ihop salladen med vinägretten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Sätt lite guldkant på vardagen med detta recept på lättlagade köttbullar fyllda med bacon och apelsin.