Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

Jul-cheesecake

Förra julen blev jag sugen på cheesecake. Då bestämde jag mig för att göra en apelsincheesecake med pepparkaksbotten. Jag tänkte att en cheesecake oftast innehåller citron eller lime, så varför inte göra en med apelsin eftersom det passar så bra till julen? Istället för en pajbotten av smulade digestivekex gjorde jag en klassisk pajbotten med pepparkakssmak. Man kan så klart smula pepparkakor och blanda med smör om man vill hålla det enkelt.

Att göra denna julcheesecake är dock inte svårt, men det krävs lite kryddor till bottnen, precis som när man gör egen pepparkaksdeg. Denna kakbotten kryddar jag med kanel, malda nejlikor, kardemumma, ingefära, pomerans och kryddpeppar. I med vetemjöl, smör, socker, sirap och bakpulver, och sedan är det bara att knåda ihop.

God paj till glöggfikat

Fyllningen till pajen gör jag av mascarpone, ägg, vispgrädde samt saft och skal av apelsin. När pajen är bakad i ugnen ställer man den i kylen så den får svalna och stelna till. Sedan är det gott att dekorera den med clementinklyftor på toppen. Det har jag inte gjort på bilden, för det goda tillskottet kom jag på efter jag hade fotat. Nä, man kan ju inte tänka på allt :) Jag körde istället med lite extra apelsinskal och kanel på toppen, och det går ju bra det med. En klick grädde till är också gott. Servera förslagsvis denna goda paj till glöggfikat eller som dessert på julafton.

» Fler recept på goda sötsaker till jul hittar du här

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

För: 8–10 personer
Pajform på cirka 28–30 cm Ø

Botten:

240g vetemjöl (4 dl)
1 msk malen kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen pomerans
1 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
125g smör
1 dl mörk sirap

Fyllning:

250g mascarpone
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 apelsin

Tillbehör:

vispad grädde

  • Blanda vetemjöl i en skål med alla kryddor, salt, strösocker och bakpulver. Knåda ihop med rumsvarmt, tärnat smör och mörk sirap. Baka ut pajdegen i en pajform och se till att den inte hänger över kanten. Ställ in pajformen i kylen i 1 timme. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter på över- och undervärme i 200°C. Låt pajskalet svalna.
  • Blanda mascarpone, ägg och vispgrädde i en bunke. Riv skalet från apelsinen och pressa i 1 deciliter av saften. Vipa allt luftigt med en elvisp i 2–3 minuter. Slå i fyllningen i pajskalet och ställ sedan in pajen på över- och undervärme i 200°C i 40 minuter eller tills pajen stelnat. Lägg över ett lager med folie efter 20 minuter. Fyllningen behöver inte vara helt och hållet stel när du tar ut pajen, den stelnar nämligen när den svalnar.
  • Ställ pajen i kylen så den svalnar. Servera pajen kall (som en cheesecake) med vispad grädde och förslagsvis med clementinklyftor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.